“No hace falta compartir todo lo que decimos para darse cuenta que lo que está pasando es una barbaridad”. Així començava el raper Pablo Hasél la seva intervenció en la roda de premsa de la plataforma No Callarem celebrada dimecres migdia al pati d’entrada de la presó Model de Barcelona. Tot i que aquest centre penitenciari va deixar de funcionar com a tal el passat mes de juny, moltes de les persones i col·lectius que han pres part de la presentació de la Setmana per la Llibertat d’Expressió tenien la sensació que –en l’actual context de retrocés de drets civils i polítics– les activitats públiques i professionals que desenvolupen en el seu dia a dia els poden situar al punt de mira de la repressió.
Ara fa un any es va fundar aquesta plataforma transversal i plural de ciutadans, col·lectius i entitats que treballen plegades en defensa pel dret a la llibertat d’expressió
Precisament per això “No callarem, perquè demà pots ser tu” ha estat el lema més repetit d’ençà que ara fa un any es va fundar aquesta plataforma transversal i plural de ciutadans, col·lectius i entitats que treballen plegades en defensa pel dret a la llibertat d’expressió. Una bona representació d’aquest conglomerat s’ha ajuntat avui en un emplaçament que, en paraules de Mar Merino, membre de la plataforma que ha conduït la roda de premsa, és “un símbol de la ciutat”. La taula plantada davant les càmeres de la premsa gràfica llençava un missatge clar en totes les llengües de l’Estat: “No callarem”.
L’objectiu de la plataforma és donar màxima visibilitat a les vulneracions de la llibertat d’expressió en l’àmbit de la creació artística, però també en l’expressió lliure individual o col·lectiva a les xarxes socials. Dos dels màxims exponents de l’ofensiva politicojudicial de l’Estat espanyol contra aquest dret fonamental han reivindicat la necessitat de no retrocedir. Pablo Hasél, cantant condemnat per l’Audiència Nacional espanyola a cinc anys de presó per les lletres de les seves cançons i Elgio, un dels dotze rapers del col·lectiu la Insurgencia sentenciats pel mateix tribunal d’excepció a 2 anys i un dia de presó per “enaltiment del terrorisme”, han pres la paraula per expressar-se en contundència.
“Hay que mandar un mensaje a esos fascistas que estan sentados en los tribunales: vamos a seguir cantando lo que queramos, cuando queramos”, ha afirmat el jove raper sabadellenc abans que Hasél afegís “no podemos dejarnos vencer por el miedo, hay que continuar siendo molestos para un régimen enemigo de la democracia”. Tot seguit, ha estat Laura Arau, de la Fira Literal i l’editorial Tigre de Paper, qui ha desglossat els actes que se celebraran de l’11 al 15 d’abril a l’interior i l’entorn de l’antiga presó Model.
La programació de dimecres 11 a dissabte 14 serà amb aforament limitat a l’interior de l’edifici de la Model, mentre que la setmana clourà diumenge 15 amb la diada #EnvoltemLaModel
Les activitats, que es poden consultar en aquest enllaç, arrencaran dimecres 11 a la tarda, amb una jornada inaugural dedicada als arts i l’activisme que comptarà amb diversos espectacles, exposicions i performances a diferents espais de l’interior de la Model, això sí, amb aforament limitat. L’endemà estarà dedicat a la repressió contra la llibertat d’expressió i els actes més significatius seran dues taules rodones amb represaliades com Cassandra Vera o Valtonyc i especialistes com Joaquín Urías (Professor de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional), José Luis Ramírez (Magistrat Audiència Provincial Barcelona i membre Grup d’estudis de Política criminal) el filòsof Josep Ramoneda o l’advocada penalista Laia Serra.
Les activitats a l’interior de la presó clouran divendres, amb una tarda dedicada a la música, i dissabte, amb un jorn centrat en la censura i repressió a la literatura i a la premsa. La traca final serà diumenge 15 d’abril amb la diada #EnvoltemLaModel, que ocuparà totes les cruïlles del perímetre del panòptic amb una fira de col·lectius per la llibertat d’expressió i quatre escenaris –un amb programació infantil– on durant tot el dia actuaran diferents propostes musicals i culturals per a tots els gustos i edats.
La roda de premsa ha conclòs amb múltiples parlaments d’alguns dels col·lectius que formen part de la plataforma: des de Teatre amb R de República, a la Intersindical Alternativa de Catalunya, passant per Òmnium Cultural, Ecologistes en Acció o la Crida LGBTI. La transversalitat i heterogeneïtat de la iniciativa esdevé esperançadora tenint en compte el que un membre dels Iaioflautes ha dit durant la seva intervenció: “Ens cal un moviment antirepressiu unitari que lluita per l’amnistia i la llibertat”. Com sempre, els nostres avis i àvies saben de què parlen i, aquesta vegada, sembla que se’ls està fent cas.