55 persones mortes com a conseqüència del foc israelià a la Franja de Gaza un dia abans que es compleixin 70 anys de la Nakba, l’expulsió forçada de 750.000 persones de les seves cases per part de l’Estat d’Israel l’any 1948. Són dades provisionals, fetes públiques pel Ministeri de Salut de Gaza i que podrien anar creixent al llarg del dia, ja que prop de la frontera es congreguen més de 35.000 palestines en dotze localitzacions diferents, segons el Govern israelià. Entre les més de 50 morts d’avui, es troben vuit periodistes. El foc israelià també ha ferit al voltant de 2.000 persones, entre elles menors d’edat, serveis mèdics i voluntàries d’organitzacions de defensa dels drets humans, segons dades del Centre Palestí pels Drets Humans.
El foc israelià també ha ferit al voltant de 2.000 persones, entre elles menors d’edat, serveis mèdics i voluntaris d’organitzacions de defensa dels drets humans
Les protestes pacífiques a la Franja van començar el passat 30 de març amb la Gran Marxa de Retorn i s’han estès durant set setmanes. Fins ahir, 49 persones havien estat assassinades per l’exèrcit israelià i s’han comptabilitzat més de 10.000 ferides. Aquestes accions van motivar que quatre entitats de defensa dels drets humans israelianes s’adreçaren al Tribunal Superior de Justícia d’Israel per demanar la revocació de les lleis que permeten als soldats “disparar contra manifestants que no suposen un perill per les vides humanes”, segons explicava el mitjà +972. Pel moment, el tribunal encara no s’ha posicionat respecte a la demanda.
Segons el mateix mitjà, les protestes també han tingut lloc en nombrosos punts de Cisjordània, incloent-hi el checkpoint de Qalandiya, que separa Ramallah i Jerusalem, on hi ha desenes de ferits fins al moment. Altres mitjans també informen el bombardeig dels locals de Hamàs a la Franja de Gaza, que haurien deixat diversos morts i ferits, agreujant el col·lapse que viuen els hospitals de la zona.
La decisió del govern de Donald Trump de traslladar l’ambaixada dels EUA a Jerusalem ha aixecat les crítiques internacionals i de les organitzacions propalestines
Les morts d’avui coincideixen amb la inauguració de l’ambaixada dels Estats d’Units d’Amèrica a Jerusalem, després del trasllat des de Tel Aviv. Una decisió del govern de Donald Trump que ha aixecat les crítiques internacionals i de les organitzacions propalestines. Les accions de l’exèrcit israelià, però, han començat a topar-se amb les crítiques. “L’impactant assassinat de dotzenes de persones i els centenars de ferits pel foc israelià han de parar ja. El dret a la vida ha de ser respectat. Els responsables d’aquestes violacions flagrants dels drets humans haurien de rendir comptes. La comunitat internacional necessita assegurar la justícia per les víctimes”, ha declarat l’Alt Comissionat pels drets humans de les Nacions Unides, Zeid Ra’ad Al Hussein.
A Barcelona, la Comunitat Palestina a Catalunya i la Coalició Prou Complicitat amb Israel ha convocat una concentració de solidaritat amb el poble palestí dimarts a les vuit del vespre a la plaça de Sant Jaume. A la ciutat de València la convocatòria és a dos quarts de vuit a la plaça de l’Ajuntament, mentre a Alcoi i Alacant serà mitja hora més tard. El 17 de maig també hi haurà una mobilització a les 19.30 h a Castelló i el 18 a Gandia.