Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'AMPA d'una escola de primària de les Corts es mobilitza contra un anunci de tancament "per sorpresa"

El Consorci d’Educació de Barcelona va aprovar el 26 de gener el tancament del Centre d’Educació Infantil i Primària (CEIP) Ausiàs March, situat al barri de les Corts de Barcelona. Segons el pla aprovat, el tancament es farà de forma progressiva, començant per suprimir l’oferta de places per als pròxims anys. La comunitat educativa denuncia que la decisió s’ha pres sense tenir en compte el seu parer. Durant la tarda d’aquest divendres 17 de febrer, a través d’una convocatòria de l’associació de pares i mares (AMPA) del centre, familiars i alumnat s’han concentrat a les portes de l’escola per traslladar el seu malestar i la voluntat de capgirar la decisió del consorci. Els infants han pintat una pancarta on s’hi llegia #NoGenocidiAusiàsMarch i després han donat una volta a la plaça de Comas aturant-se just davant de la seu del Districte de les Corts, a la banda oposada de la plaça. “L’escola no es tanca” ha estat el crit més sentit, seguit de “prou especulació”. Val a dir que l’equipament escolar ha estat ubicat al mateix emplaçament des de 1892.

L’AMPA es queixa de no haver pogut ser partícip dels debats previs a la decisió i de no haver “rebut notícies de manera formal”. Va ser durant l’Audiència Pública del Districte de les Corts del passat 1 de febrer quan un pare, membre del Consell Escolar del centre, va tenir notícia d’aquest tancament. A més, va ser-ne coneixedor gràcies a la intervenció d’una mare d’una altra de les escoles públiques de les Corts, el CEIP Ítaca. A l’Audiència Pública el regidor del districte va exposar que es tancaria l’escola Ausiàs March i que havia mantingut converses amb la directora i representants de l’AMPA de l’escola Ítaca. En cap moment membres de l’Ausiàs March van participar de la reunió.

De pressa i corrents, després de saber que la directora tenia ordres del Consorci de no traslladar encara la informació, es va convocar una reunió del Consell Escolar. En aquesta, tal com s’explica des de l’AMPA, els representants del Consorci d’Educació de Barcelona van manifestar que la decisió ja estava presa i començaria a aplicar-se durant el curs 2017-2018 on ja no s’oferirien places a P-3. Successivament, cada any es retallaria un curs fins a la reubicació definitiva que seria abans que els alumnes que actualment cursen P-3 acabessin la seva escolarització.

 “L’escola no es tanca”, seguit de “prou especulació” han estat els crits més sentits aquesta tarda / Carla Benito

 

El Consorci –segons Meritxell Lázaro, presidenta de l’AMPA– argumenta que els pares no volen portar els seus fills a l’Ausiàs March. “L’any passat van ampliar una classe bolet a P-3 a l’Escola Barcelona mentre a l’Ausiàs March encara hi havia 17 places lliures”, diu Lázaro. També opina que “hi va haver una clara intencionalitat doncs així ara poden dir que no volen venir els nens”.

Les places que desapareguin al CEIP Ausiàs March es reubicaran en un espai provisional a la biblioteca Can Rosés, on també s’aniran ubicant els alumnes d’altres cursos al llarg dels anys vinents

Les places que desapareguin al CEIP Ausiàs March es reubicaran en un espai provisional a la bibioteca Can Rosés, on també s’aniran ubicant els alumnes d’altres cursos al llarg dels anys vinents. La previsió oficial és que la nova escola que se situaria a la cruïlla de Numància amb Anglesola estarà enllestida a tres o quatre anys vista. Membres de l’AMPA entenen que els estan “venent fum” doncs “encara no hi ha cap pressupost fet, ni el projecte dissenyat i falta una part del solar per expropiar”.

En aquest solar Anglesola-Numància, que actualment forma part del  Pla de Buits Urbans amb Implicació Territorial (BUITS) de l’Ajuntament de Barcelona, i s’hi ubica un aparcament de bicicletes, fa anys que s’hi espera un institut. En un document de l’Ajuntament de Barcelona de data 2 d’octubre del 2010 es parlava, després d’anys de demandes, de la construcció d’aquest institut en el marc d’un Pla de millores urbanístiques anomenat Europa-Anglesola al barri de les Corts: “Dins d’aquest sector d’equipaments, i amb el trasllat de l’escola bressol Xiroi, s’obtindrà un solar de grans dimensions on està previst construir-hi un institut, que s’aixecarà al carrer Anglesola amb Numància” afirmava el document.


Problemes a altres CEIP de les Corts

El que ara vol fer el Consorci és situar el promès institut a l’edifici d’Ausiàs March i traslladar el CEIP a Anglesola. Membres del Claustre del Professorat, de l’AMPA i del Consell Escolar, van demanar en acabar la reunió que es reconsiderés aquesta decisió, ja que “que si es va tancant progressivament l’escola Ausiàs March es trencarà la comunitat educativa”.

A banda del tancament de l’Ausiàs March, altres escoles de les Corts es troben també en situació precària. És el cas del CEIP Ítaca Les Corts, la comunitat educativa del qual denuncia un dèficit en les seves infraestructures i demana que es renovin les seves instal·lacions davant la inundació continua de la seva cuina quan plou. El Consorci d’Educació de Barcelona s’ha compromès a solucionar el problema del clavegueram. A més, un nou problema que s’hi suma és la possibilitat que el centre hagi de compartir pati amb la nova escola. Davant les situacions que afronten els diferents CEIP, les AMPA d’aquests centres han anunciat que es reuniran per coordinar-se i dur a terme mobilitzacions conjuntes.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;