Una operació executada pel Grup de Reserva i Seguretat (GRS) de Guàrdia Civil ha suposat la detenció aquest matí dels ex alts càrrecs convergents Sixte Cambra i Antoni Vives, en el marc d’una investigació dirigida pel jutjat del Vendrell encarregat de la trama del 3%, que rastreja el finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya. L’operatiu, de gran abast, que s’ha posat en marxa a primera hora del matí a diverses localitats catalanes (Sant Boi de Llobregat, Rubí, Hospitalet de Llobregat, Manresa, Lleida, el Prat, Sant Feliu de Llobregat, Girona i Berga) i també a Madrid i Majadahonda, a banda de Barcelona, consta per ara d’una trentena d’escorcolls i afecta altres empresaris, alts càrrecs i exalts càrrecs de CDC.
De moment, han trascendit les següents detencions: Antoni Vives –extinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona durant el mandat de Xavier Trias–; Sixte Cambra, actual president de l’Autoritat Portuària de Barcelona a proposta del Govern de la Generalitat; Francesc Sànchez, exresponsable de règim intern i comunicació de CDC (persona clau en la refundació del partit en l’actual PDCAT); Constantí Serrallonga, director general de Fira de Barcelona; i Andreu Viloca, extresorer de CDC. Segons fonts de l’operació, es preveuen entre quinze i vint detencions al llarg del dia d’avui. Cambra hauria quedat en llibertat després de fer-se els escorcolls a les dependències del Port de Barcelona.
De l’operació Petrum a l’operació Pika
Els agents de la Guàrdia Civil han procedit a escorcollar, entre altres, les seus de la mateixa Autoritat Portuària de Barcelona, de l’empresa municipal Barcelona d’Infraestructures Municipals SA (BIMSA) –sota control d’Antoni Vives quan tenia responsabilitats al govern de la ciutat– i de l’empresa pública de la Generalitat Infraestructures.cat. A banda, també s’estan enregistrant les dependències de diverses constructores que centren la seva activitat a la licitació d’obra pública, com ara Copisa, Oprober, el Grup soler, Rogasa, Pasquina o Comsa, entre altres. Comsa-Emte és un grup constructor històricament vinculat a les famílies Miarnau i Sumarroca, encara que aquests darrers (amb estrets vincles personals i de negoci amb la família Pujol-Ferrusola) han perdut pes en el control de l’empresa durant els darrers anys.
Segons fonts de la Guàrdia Civil, l’operació segueix el rastre d’un presumpte pagament de comissions –encobertes en donatius a les fundacions vinculades a CDC– a canvi d’adjudicacions de contractes públics. Entre les licitacions que s’estarien investigant vinculades a aquests pagaments, de moment han trascendit les relacionades amb la bocana del Port de Barcelona, la marina de luxe del Port Vell –adjudicada a Comsa–, i les de la reforma de la plaça de les Glòries de la capital catalana (adjudicada a la unió temporal d’empreses formada per Copisa, Arnó, Comsa i Rogasa).
L’actuació d’avui, batejada com operació Pika, és la continuació de la què es va anomenar operació Petrum, posada en marxa l’octubre del 2015 per rastrejar el presumpte pagament de comissions a CDC per part de diverses constructores beneficiades amb l’adjudicació de contractes d’obra pública. El finançament del partit de Pujol i Mas va quedar al descobert l’any 2009 amb l’esclat del cas Palau, que el proper mes de març arribarà a judici. La constructora Ferrovial es troba a l’epicentre d’aquell cas. El jutge del Vendrell que dirigeix l’operació Pika investiga si les aportacions d’un 3% a les fundacions del partit a canvi d’obra pública s’han transformat en donacions “voluntàries”, tal i com es desprèn d’anotacions trobades als escorcolls del cas Petrum.