Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Ocupades diverses seus d'Endesa per demanar un comptador per a famílies sense contracte de lloguer

Activistes de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) han ocupat des de les 11 del matí diverses oficines de la companyia elèctrica Endesa a Barcelona, Lleida, València, i també a Pamplona i Sevilla. L'acció ha consistit en l'entrada de forma simultània a les diverses seus, mitjançant la qual l'APE reclama el dret a subministrament elèctric per a 30 famílies que ocupen habitatges en aquestes ciutats. A la capital catalana, una trentena d'activistes han resistit bona part del dia a una oficina al barri del Fort Pienc i quan anaven a ser desallotjades pels mossos han ocupat una altra seu a la Gran Via amb Balmes. La companyia es nega a rebre'ls i rebutja la seva petició

| Arxiu

Activistes de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) han ocupat des de les 11 del matí diverses oficines de la companyia elèctrica Endesa a Barcelona, Lleida, València, i també a Pamplona i Sevilla. L’acció ha consistit en l’entrada de forma simultània a les diverses seus, mitjançant la qual l’APE reclama el dret a subministrament elèctric per a 30 famílies que ocupen habitatges en aquestes ciutats. En un comunicat, la plataforma recorda que “avui en dia moltes famílies que davant la crísi i la precarietat es van veure obligades a recuperar un habitatge, pateixen les conseqüències de no tenir garantit l’accés als subministraments bàsics, malgrat haver intentat demanar l’alta i voler pagar les seves factures com qualsevol persona” i que “els subministraments bàsics són un dret, independenment de la situació habitacional de les famílies”.

Mentre les ocupacions de les seus de València i Lleida han estat desallotjades en menys d’una hora, a Barcelona, una trentena d’activistes de l’APE i de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca que han resistit fins ben entrada la tarda a la seu de la companyia situada al número 12 del carrer de Vilanova, al barri del Fort Pienc on han dinat i, a la tarda, han improvisat una sessió d’assessorament per a persones afectades per l’amenaça dels talls de l’electricitat o el gas.

A Barcelona, les ocupants han aconseguit entregar la documentació de set famílies a un equip de mediació dels mossos, però la companyia insisteix en que si no hi ha contracte de lloguer no poden instal·lar comptadors

Les ocupants han enganxat cartells a les parets i han penjat una pancarta a la façana on es llegia l’eslògan “els teus drets, que no te’ls retallin”. Tal com explica la portaveu de l’APE, Maria Campuzano, “ens hem comunicat mitjançant un equip de mediació dels mossos, perquè Endesa ja sabem com funciona d’altres ocupacions que hem fet: cap directiu ni persona responsable vol saber res de nosaltres”. Campuzano detalla que “ens oferien dues solucions: seguir negociant amb els bancs perquè reconeguin el dret d’aquestes persones a l’habitatge, cosa que és impossible, o que els entreguéssim la documentació de casos concrets i ja ens dirien alguna cosa. I això últim hem fet, concretament en referència a set famílies”. Però a mitja tarda la mediació policial “ens ha transmès que, com que no aportem el contracte de lloguer d’aquestes famílies, no poden fer res. El que diuen sempre”, afirma la portaveu de la plataforma.

Activistes de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica i la PAH a l’oficina del carrer de Vilanova, aquest matí

 

De fet, des de principis d’aquest any, l’Aliança Contra la Pobresa energètica ja ha dut a terme diverses ocupacions de dependències de Gas Natural Endesa per reclamar subministraments bàsics per a famílies en situació vulnerable, però “fins ara ha estat impossible negociar res. Sempre es tanquen en què si no hi ha contracte, ells no poden instal·lar comptadors, i quan els preguntem que quina llei ho impedeix no ens donen altra resposta que ‘la Constitució”, apunta Maria Campuzano. La portaveu de l’aliança recorda que estan centrant aquesta lluita en famílies que disposen d’un informe dels serveis socials municipals que acredita que es troben en situació de dificultat econòmica, i amb un certificat del padró que confirma que la casa que ocupen és el lloc on viuen habitualment. “A més, la majoria estan tramitant una sol·licitud d’un lloguer social, i hi ha un precedent del passat hivern d’una dona a qui se li va instal·lar un punt de subministrament elèctric sense disposar de contracte de lloguer, cosa que també fan les companyies d’aigua”, explica Campuzano. 

A mitja tarda, quan una dotació deLS mossos ja es trobava a les proximitats de l’oficina del carrer de Vilanova amb la intenció de desallotjar les ocupants, aquestes han decidit abandonar la protesta i ocupar una altra dependència d’Endesa, a la cantonada de la Gran Via amb Balmes amb la intenció, segons Maria Campuzano, de “seguir aquí fins que la companyia ens faci cas”. Cap a les 10 de la nit han estat de nou desallotjats.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;