Salih Muslim és l’ex-copresident del Partit de la Unió Democràtica (PYD) sirià. Actualment és el portaveu de relacions internacionals del Moviment de la Societat Democràtica, l’organisme de govern de la Federació del Nord de Síria (TEV-DEM). El dissabte passat, Turquia va començar l’atac militar contra la ciutat d’Afrin, situada a Rojava (territori kurd a Síria), un atac amb què havia amenaçat i que havia anunciat fa mesos. Les últimes notícies parlen d’almenys 9 morts i dotzenes de civils ferits. Entre les víctimes, un nen de nou anys: Yehya Hemedê Eli. Muslim es troba actualment a Rojava, des d’on contesta per telèfon les nostres preguntes.
Turquia està envaint Afrin, però Rússia i el règim d’Assad no solament han tancat els ulls enfront d’aquesta agressió, sinó que han donat llum verda a l’atac. Que canvia en l’equilibri polític?
Afrin era una espècie d’enclavament, de paradís segur des del 2011 i Turquia no ha acceptat mai aquesta realitat. Ha empres algunes passes per canviar aquesta situació durant cinc anys i no ha tingut èxit. Però no podia permetre que les coses anessin d’aquesta manera i, així, han estat preparant els plans d’invasió, esperant el moment adequat per atacar, que va ser dissabte passat.
Per què Afrin, per què ara?
Estem convençuts que aquesta agressió ha ocorregut després d’algun tipus d’intercanvi entre Turquia i els seus mercenaris, i entre Rússia i el govern sirià. La moneda de canvi és precisament Afrin. Cal subratllar que aquest atac té lloc gairebé al mateix temps que l’alliberament de la base aèria d’Ebu Zuhur, en l’Est d’Idlib [una ciutat al nord-est de Síria]. Aquesta base aèria ha estat “alliberada” per les tropes del règim sirià mentre començaven els bombardejos aeris turcs contra Afrin. Per a nosaltres, hi ha clarament una connexió entre aquests dos esdeveniments. I, naturalment, Turquia ha obtingut llum verda per part de Rússia i del règim sirià. Aquesta és una invasió molt àmplia. A més dels bombardejos, les tropes turques estan també intentant entrar per terra. Ens trobem enfront d’una nova fase, una nova concepció de la guerra elaborada per aquestes forces [Turquia, Rússia i Govern sirià] a la regió.
Com és la situació en aquests moments a Afrin?
Cal no oblidar que les YPG i les YPJ estan conformades per homes i dones, ciutadans i ciutadanes d’Afrin, que estan prenent les armes per protegir les seves cases i pobles
Els atacs aeris van començar dissabte passat i encara que no tenim informacions exactes. Sabem d’almenys un membre de les YPG [Unitats de Defensa Kurdes] i dues de les YPJ [Unitats de Defensa de les Dones] que han caigut com a màrtirs. També hi ha almenys sis víctimes civils i dotzenes de ferits. De fet la població civil és el principal blanc d’aquesta operació. Vull subratllar que quan parlo de les YPG I les YPJ estic en realitat parlant de civils, perquè cal no oblidar que les dues unitats estan conformades per homes i dones, ciutadans i ciutadanes d’Afrin, que estan prenent les armes per protegir les seves cases i pobles. Estem parlant de civils alçats en armes. Crec que cal subratllar això, sobretot per a la comunitat internacional: qui està baix atac és la població d’Afrin. Les declaracions que s’han fet sobre la presència de militants del PKK a la ciutat són mentida, una excusa que Turquia utilitza per justificar aquesta agressió.
Les civils estan fugint de la ciutat?
La gent en aquest moment està intentant buscar refugi, però dins de la mateixa Afrin i els pobles dels voltants. La població no està fugint perquè la frontera està baix atac i no poden sortir de la ciutat. De fet, i una altra vegada ho subratllo (sobretot per a la comunitat internacional), hi ha un risc seriós de genocidi, ja que la població està atrapada dins de la ciutat. Les forces turques i els seus mercenaris estan matant a civils: dones, nens, homes…
El poble kurd pot ser crucial per a qualsevol solució política, no solament a Síria sinó que també a l’Orient Mitjà. No obstant això, ningú vol reconèixer aquesta realitat. Per què els tenen tanta por?
Perquè els kurds estan liderant un nou enfocament cap a la democràcia, cap al dret dels pobles I a la igualtat. Promouen i implementen un nou sistema i el seu projecte és per a tot l’Orient Mitjà. Estem parlant de germanor entre els pobles, igualtat de gènere, drets de les dones… tots aquests són conceptes nous a l’Orient Mitjà i els kurds estan liderant aquest nou procés. Dins l’establishment i dins dels grups de poder específics, li tenen por a aquest nou enfocament. Veuen els seus interessos amenaçats i per això estan intentant detenir tot progrés i qualsevol canvi. Li tenen por als kurds i li tenen por al fet que els pobles de totes nacions vegin aquest enfocament cap a la democràcia com una cosa viable, una cosa que efectivament els beneficiarà. Però per al règim sirià, per a Turquia, per als enemics de la democràcia, això suposa una amenaça i és per això que estan combatent contra els kurds.