Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Ofensiva policial per clausurar el centre social antifeixista la Cosa Nostra de Castelló

Imatge de la intervenció policial contra la Cosa Nostra el passat dissabte 25-N | Arxiu

Ja fa temps que els moviments socials de Castelló compten amb un espai referent a la ciutat ubicat al número 2 del carrer Sant Miquel. El seu nom és centre social antifeixista la Cosa Nostra i enguany celebren deu anys, però això no és una bona notícia per tothom a la capital de la Plana Alta. Després d’un final de 2017 i un inici de nou any carregat d’activitats, dissabte 27 de gener podria ser la darrera vegada que el local obri les portes, en una vetllada amb el lema ‘No ens callaran, no passaran’.

La raó que esgrimeix la policia del municipi és “no tenir cap llicència i exercir activitat lucrativa a manera de pub o bar” però les integrants del centre afirmen que és “totalment fals”

Policia Nacional espanyola, Policia Local de Castelló i el mateix consistori, històricament governat pel Partit Popular però des de 2015 en mans d’una coalició formada pel Partit Socialista del País Valencià (PSPV) i Compromís, prossegueixen en la seva estratègia de fustigament i ara volen precintar i clausurar el local per la via administrativa. La raó que esgrimeix la policia del municipi és “no tenir cap llicència i exercir activitat lucrativa a manera de pub o bar” però les integrants del centre afirmen que és “totalment fals” i anuncien que presentaran al·legacions dintre del termini de deu dies del que disposen, mentre asseguren que continuaran amb la seva activitat amb total normalitat: “Ens defensarem, resistirem, desobeirem”.

En un comunicat fet públic a través de les xarxes socials, el col·lectiu antifeixista assegura que se’ls vol aplicar “fraudulentament i mitjançant muntatges la llei 14/2010 de la Generalitat Valenciana d’Espectacles Públics, sabent la policia i l’ajuntament que la nostra activitat es troba regulada en el Decret 28/2011 del Consell”. Aquest darrer text legal és el que reglamenta les condicions i tipologies de les colles festeres tradicionals en els municipis del País Valencià, motiu pel qual no poden exigir a la Cosa Nostra l’obtenció de llicència prevista en la llei d’establiments públics”.

Projecció durant la jornada per l’alliberament animal celebrada durant el passat cap de setmana |Dídac Ramírez

Des dels seus inicis, el centre social està constituït legalment com una associació juvenil i adscrit a la Federació de Colles de Castelló, amb una qualificació que els permet organitzar activitats lúdiques, culturals i musicals. Durant la darrera dècada s’han dut a terme centenars d’actes com xerrades, concerts, projeccions i àpats sense ànim de lucre, per l’autogestió o per recollir fons solidaris amb múltiples lluites, sense cobrar entrada o rebre diners per la cessió o l’ús de l’espai, que mai ha rebut subvencions i es defineix com a “independent, anticapitalista, autònom i lliure”.

L’argumentació de la resolució se sosté sobre una altra denúncia de la qual els membres de la Cosa Nostra no només desconeixien la seva presentació, sinó també els fets que es relaten

En darrer terme, l’argumentació de la resolució administrativa se sosté sobre una altra denúncia de la qual els membres de la Cosa Nostra no només desconeixien la seva presentació, sinó també els fets que es relaten. Aquests estan datats el passat 19 de novembre, dia en què es va celebrar la tradicional manifestació antifeixista contra el 20-N (aniversari de la mort del dictador Franco), quan posteriorment el centre social va acollir diversos concerts musicals. La Policia Local ha interposat una denúncia argumentant que alguns dels seus agents van accedir al local per sol·licitar la llicència i van haver de marxar mentre eren increpats, episodi que des del col·lectiu afirmen amb rotunditat que “mai es va produir i és rotundament fals”.

Per aquests motius, la Cosa Nostra acusa la policia de “prevaricació”, ja que “estan dictant una resolució arbitrària en un assumpte administratiu sabent que és injusta i contrària a la llei”. Tanmateix, afirmen ser conscients que “la seua repressió no cessarà, pel simple fet que parlem clar i per assenyalar l’arrel del problema”.

Assalt al local pel 25-N

La nit del passat dissabte 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, els col·lectius Dones en Lluita i Subversives, assemblea feminista universitària, van organitzar una festa a la Cosa Nostra un cop finalitzada la manifestació antipatriarcal. Segons han explicat a la Directa testimonis presencials, tot es desenvolupava amb normalitat fins que la Policia Local va irrompre dins del centre social sense la pertinent i necessària autorització judicial, tapant-se els rostres i amenaçant amb les porres.

Els agents municipals anaven acompanyats per furgonetes de la Policia Nacional espanyola que els escortaven però no intervenien. Un cop expulsats els policies de l’interior del local, una persona va ser detinguda a l’exterior acusada d’amenaces, insults, resistència a l’autoritat i agressió. Un segon activista va ser identificat i ha estat citat a declarar –en qualitat d’investigat en la mateixa causa– per atemptat a l’autoritat davant del Jutjat d’Instrucció 2 de Castelló el matí de dilluns 22 de gener. El jove assegura que un agent li va prendre el mòbil dins el local i ja a l’exterior va aprofitar per identificar-lo quan es va aproximar a ell per demanar que li retornés el telèfon.

Imatge de la intervenció policial contra la Cosa Nostra el passat dissabte 25-N |Arxiu

Des de la Cosa Nostra neguen les acusacions i el relat policial: “no conformes amb la desproporció del desplegament policial, l’agressió i detenció d’una persona, ara cal sumar-li una nova acusada pel simple fet de ser portaveu de la nostra assemblea”. Un membre del centre social explica a la Directa que la justificació per dictar mesures cautelars com la clausura del local són les suposades queixes veïnals rebudes. “Et puc assegurar que en deu anys d’activitat mai hem tingut ni una sola denúncia per part del veïnat”, afirma amb rotunditat, al mateix temps que detalla les diferents errades i incongruències que han trobat a l’expedient administratiu.

Cal recordar que l’any passat tres militants del centre social van sortir absoltes d’un procés judicial on afrontaven elevades peticions de penes de presó i la demanda d’il·legalització del col·lectiu per “associació il·lícita”. El govern municipal del Partit Popular també va provar tancar el centre per una via similar a la que el ‘govern del canvi’ intenta avui dia: “Ara ja tenen la documentació que vam presentar a l’anterior requeriment, no entenem com tornen a donar la raó a la policia i l’Ajuntament ho tira endavant”, afirma el jove antifeixista, que assegura que passi el que passi ells continuaran amb la seva activitat habitual. Fidel a una de les seves consignes, sembla que la Cosa Nostra seguirà sent “ingovernable”.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;