Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Salten les alarmes per un gratacel al centre històric de Santa Coloma de Gramenet

La família propietària de la finca Can Pedragosa, un edifici noucentista protegit com a bé cultural d’interès local –que ocupa una parcel·la situada entre el carrer del Pedró i la plaça de la Vila–, va alertar els manobres: si s’enderroca el pati de l’immoble, tota l’estructura pot patir danys | Arxiu

L’esquelet a mig construir d’un gratacel de tretze plantes projecta una ombra d’incerteses al centre històric de Santa Coloma de Gramenet. Les obres del monstre de formigó, que algunes entitats del municipi ja han batejat com el “Cubics 2” –en referència al gratacel de l’avinguda Pallaresa que va esdevenir la icona del cas Pretòria de corrupció urbanística–, van quedar empantanegades arran de la crisi financera de finals de la dècada passada i ara s’han reactivat de la mà del Banc Sabadell. El gratacel és la cirereta del projecte, però forma part del PERI Santa Coloma Ciutat Vella II, una remodelació profunda del nucli antic de la ciutat del Barcelonès amb afectacions a desenes d’habitatges particulars, alguns dels quals catalogats i centenaris. La reactivació de les obres arriba quatre anys després que l’Ajuntament que dirigeix Núria Parlon (PSC) encarregués el document Modificació del Projecte de Reparcel·lació del PERI Santa Coloma Vella II, a partir del qual algunes finques que fins aleshores no estaven en perill van passar a formar part de la llista de potencials enderrocs. Alguns aspectes de com i qui va elaborar aquest document han fet saltar les alarmes entre el veïnat afectat.

Rafael Mendoza, que ha assumit la representació legal d’algunes de les propietàries i llogateres de renda antiga afectades pel pla, ens explica que el document en qüestió –que porta el segell de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona– va ser redactat per quatre professionals, les advocades Montserrat Baulies Villà i Rosa Fornàs Prat, i dos arquitectes. Es dóna la circumstància que Montserrat Baulies Villà actualment és la representant legal de la societat mercantil Sabadell Real Estate Development SL –personalitat jurídica emprada pel Banc Sabadell en aquest projecte– en els contenciosos judicials del cas. “L’interès públic i la protecció dels legítims drets dels veïns i veïnes ha quedat de banda”, considera Mendoza. “L’Ajuntament ha entregat l’Urbanisme al Banc Sabadell, un projecte il·lícit que torna a les pràctiques del pelotazo“, afegeix.

“L’interès públic i la protecció dels legítims drets dels veïns i veïnes ha quedat de banda”, considera Rafael Mendoza, que representa legalment d’algunes de les propietàries i llogateres de renda antiga afectades

Per contra, l’advocada Montserrat Baulies nega la major, i afirma que no hi ha cap incompatibilitat en haver redactat el projecte de reparcel·lació i posteriorment rebre l’encàrrec jurídic del Banc Sabadell. “Ens van encarregar que estudiéssim la possibilitat d’ajustar aquesta reparcel·lació perquè es pogués viabilitzar. Perquè tots aquests acords privats que s’havien fet van desaparèixer, en morir la persona –senyor Ortega, antic propietari de les parcel·les que ara són del Banc Sabadell– que havia firmat els acords personals va desaparèixer la possibilitat de poder-ho desenvolupar. El nostre estudi va consistir a veure com es podia modificar la reparcel·lació perquè es fes viable la seva execució, l’obertura de la Rambla, la construcció de l’edifici singular –el gratacel– i dels altres solars que hi ha més amunt, anant cap a l’església. Mentrestant el Banc Sabadell va acabar executant la hipoteca amb la família del senyor Ortega, i les finques van acabar sent del banc, però van ser processos paral·lels, no va ser que primer ens esperéssim que fossin del banc”, puntualitza.

La família propietària de la finca Can Pedragosa, un edifici noucentista protegit com a bé cultural d’interès local –que ocupa una parcel·la situada entre el carrer del Pedró i la plaça de la Vila–, va alertar els manobres: si s’enderroca el pati de l’immoble, tota l’estructura pot patir danys |Arxiu

“L’Ajuntament ha portat la iniciativa des del primer dia perquè és una reparcel·lació que té veïns afectats, ha de buscar-los reallotjament, hi ha negocis afectats. Tot això l’Ajuntament ho ha impulsat d’ofici. Tal com està organitzat, ara la càrrega d’urbanització només la paga el Banc Sabadell. Hi va haver una sèrie de recursos al contenciós per part d’alguns propietaris i el que ha fet el Banc Sabadell és buscar un advocat que defensi el projecte al costat de l’Ajuntament, i ens ho va proposar a nosaltres perquè érem els redactors i per tant érem els que ens coneixíem el projecte i el podíem defensar correctament, i l’Ajuntament també té els seus propis lletrats que també defensen el projecte. Per tant, això des del punt de vista de l’activitat d’un jurista no té cap problema, és el normal”, conclou Baulies. El consistori, tercer actor implicat, a hores d’ara encara no ha atès les preguntes de la ‘Directa’.

El 15 de maig a primera hora del matí l’empresa d’enderrocs Garriga va començar a perimetrar les cases de la plaça de la Vila afectades pel pla, un clar senyal de la imminent entrada d’operaris i excavadores. La família propietària de la finca Can Pedragosa, un edifici noucentista protegit com a bé cultural d’interès local –que ocupa una parcel·la situada entre el carrer del Pedró i la plaça de la Vila–, va alertar els manobres: si s’enderroca el pati de l’immoble, tota l’estructura pot patir danys. Els operaris així ho van entendre i van aturar la intervenció. El que més crida l’atenció és que ningú se n’hagués adonat abans. Quatre números més avall, a la cantonada de la plaça de la Vila amb la Rambla de Sant Sebastià hi trobem un altre immoble singular, l’antiga seu del Banc de Badalona, la primera entitat financera que va obrir les portes a Santa Coloma de Gramenet durant la dècada dels anys 20 del segle passat. La porta de la finca és de ferro, i algú l’ha soldat, no s’hi pot accedir, però a l’interior encara es confirma la presència de mobiliari de fusta noble. Tot quedarà soterrat per les excavadores si ningú ho impedeix. I així podríem anar ampliant una llista de pèrdues patrimonials que va començar anys enrere amb la destrucció de l’immoble catalogat del carrer del Pedró 24, on ara s’alcen pilars i envans a mig construir de l’edifici d’habitatges annex al gratacel que forma part del conjunt del pastís d’obra nova del Banc Sabadell.

Famílies que hi viuen des de fa dècades

Maria Roig té 87 anys i és molt coneguda entre el veïnat del municipi. Va treballar durant dècades a una tintoreria molt popular del carrer Major i el seu pare havia estat masover del monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Des de fa uns dies, del balcó de casa seva del carrer Vistalegre 36, on viu des de fa 57 anys, hi penja una pancarta envoltada de geranis on es llegeix: “Això no s’enderroca, prou especulació”. Banderoles com la seva han proliferat els últims dies, també amb el lema “Salvem el barri vell”. La consciència que ara sí que poden arribar les excavadores ha activat una part del veïnat i entitats del municipi. El dissabte 26 de maig van crear la Plataforma Salvem la Ciutat Vella de Santa Coloma, que ja és activa a les xarxes socials, amb comptes a Twitter i Facebook. La senyora Roig és una de les noves afectades, ja que la seva casa no havia de ser enderrocada segons els plans inicials, però sí després de la modificació de la reparcel·lació. Aquest és un dels casos en litigi.

 

Al balcó de casa del carrer de Vistalegre 36, on viu des de fa 57 anys Maria Roig, que en té 87, hi penja una pancarta envoltada de geranis on es llegeix: “Això no s’enderroca, prou especulació” |Arxiu

Altres famílies han acceptat les indemnitzacions i els reallotjaments, però un cop les cases han quedat buides han estat okupades per joves amb dificultat d’accés a l’habitatge. Un d’aquests espais que han tornat a agafar vida és l’antiga guarderia del carrer d’en Josep Pedragosa i Banus, i els seus nous inquilins han decidit sumar-se a la plataforma que reclama la preservació del nucli històric. Som Gramenet, que suma sis regidors i és el principal grup polític d’oposició a la socialista Núria Parlon, ja ha donat suport a la campanya i participarà amb la resta d’entitats a la manifestació convocada per aquest dijous 31 de maig a les 7 de la tarda a la plaça de la Vila.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;