En una acció de denuncia que rebla la que ja van realitzar el passat mes de setembre per a denunciar la pèrdua d’habitatge pel seu desplaçament com a ús turístic, la plataforma veïnal Ciutat Vella No Està en Venda i l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) han posat al descobert un pis turístic il·legal al carrer Princesa del barri de la Ribera de Barcelona que formaria part d’una xarxa més àmplia que acumula tota mena d’irregularitats. L’administrador Mark Serra és membre de la Plataforma Pro Viviendas Turísticas i, reiteradament, ha manifestat la seva oposició a les polítiques de l’Ajuntament de Barcelona en relació als pisos turístics.
El passat dimarts 28 de març van reservar un dels habitatges a través de la plataforma Airbnb i avui ho han fet públic. Aquest matí, quan les activistes es disposaven a començar a llegir el manifest des del balcó del pis turístic, Mark Serra hi ha arribat, acompanyat per dos homes corpulents. En paral·lel també s’ha personat a l’immoble un equip d’inspectors municipals, acompanyat per un agent de la Guàrdia Urbana de paisà, segons que han confirmat fonts de l’Ajuntament. L’intermediari ha fet fora a empentes tothom, inclosa la persona que s’ha identificat com a “policia”, i ha colpejat les càmeres de la productora Metromuster i d’un equip de la BBC, que ho estaven enregistrant. La inspectora de l’Ajuntament de Barcelona ha assegurat a posteriori que, pel caràcter de l’expedient, és probable que es procedeixi a clausurar el pis il·legal imminentment. Finalment, les activistes han llegit el comunicat a peu de carrer.
Els pisos del bloc del número 22 d’aquest carrer del centre de la ciutat pertanyen a la família Brunells, propietària de la Pastisseria Brunells, situada al local de sota, però són administrats pel matrimoni format per Xavier Barba i Mark Serra, segons el dossier informatiu repartit per les activistes del col·lectiu veïnal. Ambdós estan associats al Partit Demòcrata Català i Serra figurava com a número set de la llista per Barcelona de Solidaritat per la Independència l’any 2010, que encapçalava l’expresident del FC Barcelona Joan Laporta. Al dossier també hi figuren altres dotze pisos turístics administrats pel matrimoni a Ciutat Vella, cap d’ells amb llicència d’habitatge d’ús turístic (HUT).
Si en la darrera acció de la plataforma l’objectiu era denunciar dotze apartaments turístics il·legals monopolitzats en unes poques mans –actualment aquells pisos han desaparegut d’Airbnb i no s’hi detecta activitat, segons l’ABTS–, en aquesta ocasió han volgut denunciar “les tres potes de l’engranatge d’Airbnb” que operen amb la gestió i el lucre dels pisos turístics.
Segons fonts municipals, fer servir un número de llicència d’un habitatge turístic per llogar un pis diferent “no és legal, sota cap circumstància. Encara que els dos pisos siguin de la mateixa propietat”
En primer lloc, apunten cap a administradors professionals o intermediaris que operen com a falsos amfitrions, ja que, com en el cas de Barba i Serra, no en són els propietaris. Les activistes també posen el focus sobre els propietaris dels pisos i els grans tenidors. Denuncien que, lluny de l’argument que utilitza Airbnb com a plataforma basada en l’economia col·laborativa que garanteix un plus econòmic per a les classes mitjana i baixa, “la propietat dels pisos sovint correspon a classes acomodades que es lucren i extravien la funció social de l’habitatge”. Segons el comunicat de la plataforma, “entre els propietaris d’alguns dels pisos denunciats amb aquesta acció, hi ha l’administrador dels cotxets turístics grocs Go-Cars o la directora d’una escola privada”. Finalment, apunten a la responsabilitat de les plataformes Airbnb, Booking i Homeaway com a “col·laboradores necessàries en aquesta suma d’il·legalitats, ja que anuncien apartaments il·legals amb números de llicència corresponents a altres apartaments legals de la ciutat”. En el cas del pis del carrer Princesa, la llicència correspon a un HUT situat a ronda Universitat. Segons fonts municipals, fer servir un número de llicència d’un habitatge turístic per llogar un pis diferent “no és legal, sota cap circumstància. Encara que els dos pisos siguin de la mateixa propietat”. L’any 2016, Booking va assegurar que deixava de publicitar anuncis de pisos il·legals i Airbnb va anunciar fa dos mesos que limitava els pisos a Ciutat Vella a un per amfitrió.
Sense llicència i sense impostos
Segons les activistes, als barris de Santa Caterina, Sant Pere i la Ribera al districte de Ciutat Vella, Mark Serra és propietari d’un pis turístic i administrador del lloguer d’altres dotze immobles sense llicència mitjançant les plataformes Airbnb, Booking i Homeaway. Fonts municipals confirmen que “la base de dades del web d’allotjaments turístics de Barcelona s’actualitza diàriament, és a dir, si no hi consten és que no tenen llicència”.
“La base de dades del web d’allotjaments turístics de Barcelona s’actualitza diàriament, és a dir, si no hi consten és que no tenen llicència”, diuen des del consistori
Per fer la gestió, Serra utilitza un perfil amb el seu nom i telèfon, però amb una foto falsa. A més, als comentaris que aporten les clientes de la seva experiència a cadascun dels pisos es fa referència a Mark. Segons la investigació de l’ABTS, la gestió dels lloguers d’alguns dels pisos es realitza a través de Donec Perficiam SL (en llatí “Fins a aconseguir-ho”), empresa de la qual Serra era administrador únic fins al passat mes d’octubre, quan va traspassar el càrrec cap al seu marit Xavier Barba.
Les proves gràfiques obtingudes mitjançant la càmara oculta d’una falsa llogatera demostren que ell és l’encarregat d’entregar les claus del pis i, alhora, segons les persones que han fet d’esquer, de cobrar 6 euros en efectiu de taxa turística (0.75 per hoste i nit), sense cap contracte o signatura. Crida l’atenció un cartell penjat a l’interior del pis turístic il·legal, on Serra avisa a les turistes que no obrin la porta si són reclamades per inspectors municipals, ja que “les investigacions de l’Ajuntament són il·legals”.
Els tretze pisos administrats pel matrimoni tenen cabuda per a grups d’entre quatre i nou persones, amb uns requisits per estança mínima de dues o tres nits i amb uns preus que oscil·len entre els 290 euros i els 1128 euros respectivament. Segons ha declarat en entrevistes el mateix Mark Serra, el benefici que pot extreure’s de cada pis turístic se situa entre els 2000 i 3000 euros al mes. L’ocupació mitjana dels pisos s’estima entre un 65 i un 80% a l’any, depenent si es tenen en compte les dades d’ocupació hotelera o les de l’associació d’apartaments turístics de Barcelona (Apartur).
Els tretze pisos administrats pel matrimoni tenen cabuda per a grups d’entre quatre i nou persones, amb uns requisits per estança mínima de dues o tres nits i uns preus que oscil·len entre els 290 i els 1128 euros
Les activistes focalitzen part de les seves crítiques cap al desplaçament de l’habitatge residencial vers el d’ús turístic, donat l’atractiu econòmic d’aquest últim. Segons dades recollides a l’informe Impacte del lloguer vacacional en el mercat de lloguer residencial, fet públic al setembre per l’Ajuntament de Barcelona, la rendibilitat que s’obté explotant l’habitatge per allotjament turístic és entre 2,35 i 4,07 vegades superior a la que s’obtindria en el mercat de lloguer tradicional. Segons l’ABTS, “aquests beneficis es repartirien entre les tres potes de l’engranatge que opera amb el lloguer d’alguns dels apartaments turístics”: la propietat del pis, l’administració-intermediari (que percep al voltant d’un 30% de comissió segons Airbnb) i la plataforma de gestió (un 15% de comissió en el cas d’Airbnb, amb tan sols un 3% d’aquesta quantitat tributada a Irlanda, on l’empresa té la seu fiscal).
“Serra és un ferm defensor de l’explotació turística de l’habitatge i ha arribat a fer-ne una lluita personal i política” apunten les activistes de l’ABTS. El passat mes d’octubre Serra apareixia com a ponent en la segona assemblea de la Plataforma Pro Viviendas Turísticas. La seva presidenta, Elizabeth Casañas i Marc Pertíñez, advocat de la plataforma i exportaveu del Grup municipal de Convergència a Martorelles, van interposar darrerament una querella contra representants de l’Ajuntament de Barcelona pel que consideren “l’acarnissament municipal” contra els habitatges d’ús turístic, així com una demanda sol·licitant l’anul·lació del Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT).
Serra podria encabir-se en el model professionalitzat de gestió de pisos, segons les categories que hi estableix l’informe de l’Ajuntament. Es tractaria d’un perfil amb diferents rols (inversor, gestor, comercialitzador), que disposa d’una cartera d’HUTs important (gestió d’inversions i de patrimonis grans o petits), de vegades fins i tot en edificis sencers en zones urbanes de teixits i edificacions de major qualitat. En diferents publicacions i entrevistes, Serra reconeixia que els seus pisos no disposen de llicència d’ús turístic, “tot i que fa més de tretze anys que els administra i en fa deu que lluita per aconseguir algun reconeixement administratiu” que, segons ell, “sempre se li ha denegat”.
Lucre amb afectació sobre el lloguer
Part del manifest de l’ABTS exposat durant l’acció ha defensat que no van contra els petits llogaters, “sinó contra una plataforma amb molt de màrqueting i un discurs pseudosocial” que s’anuncia com “la salvació social de la classe mitjana baixa” i en canvi es dedica “a lucrar-se mitjançant l’explotació màxima d’un dret bàsic com l’habitatge”. “La seva coartada són les persones que ‘lloguen casa seva per tal d’arribar a final de mes o de pagar la hipoteca'(…) Però són només una petita minoria que la plataforma fa servir per intentar legitimar la majoria, composta per empresaris, comissionistes i altres cobdiciosos”, explica el manifest.
Segons dades del portal Inside Airbnb, la plataforma anuncia una oferta d’habitatges d’ús turístic il·legals superior al total de l’oferta reglada de Barcelona, ja que prop del 60% dels apartaments anunciats no tenen llicència. Tanmateix, hi ha més de 30 multiamfitrions, és a dir, persones que concentren i anuncien més de 25 habitatges d’ús turístic cadascuna, el que representa dos terços de l’oferta d’allotjaments disponible. La meitat d’aquests són pisos sencers, un fet que multiplica la seva rendibilitat.
Amb la popularització del règim d’allotjament turístic iniciada el 2012, en el període 2013-2016, a Ciutat Vella, va haver-hi un increment del 21% de la renda en el preu per metre quadrat del lloguer
Aquests apartaments es troben fortament concentrats entre els barris de l’Eixample (34%) i Ciutat Vella (23%). Segons l’informe de l’Ajuntament, l’augment del preu del lloguer a Ciutat Vella –un dels factors que ha repercutit en l’expulsió d’un 10% del seu veïnat en una dècada– està estretament relacionat amb la proliferació d’apartaments turístics en restringir-ne la demanda, tot i que no és l’únic factor. Coincidint amb la popularització del règim d’allotjament turístic iniciada el 2012, en el període 2013-2016, a Ciutat Vella, va haver-hi un increment del 21% de la renda en el preu per metre quadrat del lloguer mensual.
Per a l’ABTS, cal tenir en compte que els barris de Ciutat Vella són, amb diferència, els que compten amb més proporció de parc de lloguer de tota la ciutat –més del 70% sobre el total d’habitatge– i que, per tant, l’afectació que tenen els pisos turístics sobre el preu del lloguer afecta més sensiblement al conjunt de veïnes d’aquests barris. A més, sumant la totalitat de tipologies d’allotjament turístic, en barris com el Gòtic ja hi ha més llits per a turistes que per a habitants.
Així, tot i que amb l’actual pla d’inspecció d’HUTs impulsat per l’Ajuntament s’han clausurat 247 apartaments il·legals en sis mesos, la mesura sembla insuficient, tenint en compte que hi ha prop de 6.275 pisos turístics sense llicència a la ciutat, d’un total de 15.881 habitatges d’ús turístic.
En una publicació al seu mur de Facebook, aquest migdia, Mark Serra, a propòsit de la informació publicada per la Directa, ha reconegut que “he fet algunes vegades d’intermediari en el lloguer d’habitatges turístics, fent el check in amb els clients” i que és “associat d’una plataforma que defensa el lloguer turístic i el turisme sostenible”. Nega, però, ser propietari de cap pis: “ho havia estat i ja fa molt temps que no ho sóc”, puntualitza. Afirma també que paga impostos per aquesta activitat: “llogar en negre a través d’Airbnb i altres agències és impossible. Facturen amb IVA fins l’últim cèntim i tu els has de presentar una factura pels seus honoraris”, argumenta. Serra atribueix l’article a “una venjança en tota regla”.