Territori

Una plataforma veïnal destapa dotze pisos turístics il·legals a diversos barris de Barcelona

Membres de Ciutat Vella No Està en Venda s'han fet passar per clientes per accedir a un pis turístic sense llicència del barri Gòtic, propietat de Salvador Emilio Jose Martínez Pérez-Hita*
Un tècnic de l'Ajuntament de Barcelona aixeca acta d'inspecció al pis turístic sense llicència
Victor Serri
20/09/2016

La plataforma veïnal Ciutat Vella No Està en Venda ha posat al descobert un bloc de pisos turístics il·legals al carrer Baixada de Santa Clara del barri Gòtic de Barcelona. Com si fossin clientes, han reservat un dels habitatges per tres dies a través de la plataforma Airbnb i han aprofitat el check-in de les quatre de la tarda per convocar els inspectors de l'Ajuntament de Barcelona i els mitjans de comunicació. El bloc, segons el registre de la propietat, pertany a Salvador Emilio Jose Martínez Pérez-Hita.

"Emmarquem l'acció en la lluita per la defensa del dret a l'habitatge", declara Dani Pardo, de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS). A més, la denúncia del cas, afegeix, "evidencia que Airbnb té febleses i dóna cobertura a pisos sense llicència". Han acompanyat l'acció amb la difusió d'un dossier que aporta les proves de l'activitat turística il·legal d'aquests habitatges.

Pérez-Hita és propietari d'almenys dotze pisos turístics, quatre d'ells en un mateix edifici del Poblenou, on fonts del districte de Sant Martí han confirmat que "avui dia no consta cap llicència d'activitat" 

D'entre els 6.275 pisos turístics il·legals que l'Ajuntament calcula que hi ha a Barcelona, almenys dotze són propietat de Pérez-Hita, segons la plataforma. Els que es troben al Gòtic i al Born –a dos edificis diferents– estan registrats al seu nom i quatre pisos del Poblenou d'un mateix edifici al número 66 del carrer Roc Boronat apareixen sota el paraigua de l'empresa immobiliària Santa Clara Art. Fonts del districte de Sant Martí han confirmat a la Directa que, en aquest edifici, "avui dia, no hi consta cap llicència d'activitat". A nom de Santa Clara Art SL, només hi figuren una llicència d'obres del febrer de 2007 per rehabilitar la façana, no executada i renovada l'any 2008; una per rehabilitació interior l'any 2010, i una denúncia d'una veïna, l'any 2012, per unes esquerdes que es van reparar.
 

Interior del pis turístic sense llicència, propietat de Pérez-Hita i llogat per Airbnb a turistes / Victor Serri

 

Pérez-Hita administra altres empreses, com Art Reality Barcelona, que també es dedica a l'activitat immobiliària, Profesional l'Art, de fabricació de tubs i canonades, i l'empresa de suports European Hanging Systems.

Tot i que fa dos anys i mig que no es concedeixen llicències noves a la ciutat de Barcelona i que l'actual consistori ha endegat un pla de xoc d'inspecció d'habitatges d'ús turístic, el preu del lloguer ha batut rècords i s'ha enfilat fins als 16,1 euros per metre quadrat. Fins ara, l'Ajuntament ha multat i ordenat el tancament de 615 pisos turístics sense llicència, segons van anunciar aquest dilluns les regidores Gala Pin i Janet Sanz. L'exclusió residencial del veïnat, assegura Dani Prado de l'ABTS, té "relació amb la proliferació de pisos turístics".
 

*Per error, en una versió anterior de l'article s'indicava que Santiago Nofuentes Pérez, exdirector general del Consorci Sanitari Integral (CSI), era apoderat solidari de l'empresa Santa Clara Art, propietat de Salvador Emilio Jose Martínez Pérez-Hita, titular d'uns pisos turístics sense llicència al barri del Poblenou de Barcelona. L'apoderat solidari de Santa Clara Art no és aquest Santiago Nofuentes Pérez, sinó una altra persona amb el mateix nom i cognoms.

 

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: