Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un infiltrat de la policia britànica va passar per centres socials de Barcelona i Reus

Mark Kennedy amb l'església del Pi de Barcelona al fons | Arxiu

Es presentava com a Mark Stone, però el seu nom real era Mark Kennedy. L’any 2003, va començar la seva infiltració a moviments ecologistes i antiglobalització del Regne Unit, dos anys abans de la cimera del G-8 a Stirling (Escòcia). Tenia la missió d’alertar les autoritats de les intencions dels grups d’activistes que pretenien fer accions de bloqueig durant l’encontre dels caps d’Estat més poderosos del món. Kennedy, però, no va finalitzar la seva tasca amb el G-8, la informació que aportava era tan bona que diversos cossos policials europeus van coordinar els seus viatges arreu del continent. Així ho confirma un document oficial del parlament d’Alemanya (Bundestag), en resposta a una pregunta presentada pel grup parlamentari de la formació Die Linke.

Un document oficial del parlament d’Alemanya reconeix que l’infiltrat va viatjar a vint-i-dos països europeus

En aquest document, es reconeix l’existència de l’European Cooperation Group on Undercover Activities (ECG), un organisme que s’encarrega de coordinar les activitats dels efectius policials infiltrats arreu d’Europa. El govern alemany admet que les prioritats d’actuació de Mark Kennedy es decidien en el marc d’aquest grup. Van començar a treballar l’any 2001 i l’última reunió de treball es va convocar entre el 20 i el 23 de maig de 2014 a Bucarest (Romania). Va comptar amb la presència de 22 delegacions oficials de forces de seguretat de la Unió Europea (UE), entre les quals hi havia el Cos Nacional de Policia espanyola, però cap representant dels Mossos d’Esquadra. Per contra, van autoritzar la presència de sis delegacions policials de països que no eren de la UE: Macedònia, Albània, Noruega, Rússia, Suïssa i Turquia.

 

La web PowerBase.info ha reconstruït la seva itinerància per Europa

L’octubre de 2010, un grup d’activistes de Nottingham el va citar i li va posar sobre la taula totes les proves que l’incriminaven com a infiltrat. Kennedy ho va reconèixer i va desaparèixer de l’entorn dels moviments socials. La presència de Kennedy a diferents països de la Unió Europea entre els anys 2003 i 2010 s’ha reconstruït –amb testimonis i fotografies– al portal web PowerBase.info, on s’acota la seva estança a l’Estat espanyol durant uns mesos de l’any 2006. La seva activitat principal va ser participar en una gira de xerrades de la campanya Saving Iceland, que lluitava contra la construcció d’un gran embassament de l’empresa Alcoa a Islàndia. Una de les xerrades es va fer en una casa rural de Reus, on Kennedy va iniciar una relació sentimental amb una activista d’aquest municipi del Baix Camp. Les altres ciutats de la gira van ser València, Madrid, Múrcia i Barcelona. Entre les moltes dades que destapa aquest portal, n’hi ha una de molt interessant: Kennedy era titular d’un visat de treball als Estats Units que va donar d’alta l’any 1998 i caducava el 2013.

L’infiltrat va fer una foto dels Blokes Fantasma des del parc Güell

 

A la capital catalana, l’infiltrat va visitar el Forat de la Vergonya (la Ribera) i Can Masdeu (Nou Barris), tal com ha quedat documentat en un àlbum fotogràfic elaborat per Kennedy aquells dies al qual hem tingut accés. També va fer una instantània dels Blokes Fantasma del barri de la Salut (Gràcia). La seva presència a Catalunya estava supervisada pels Mossos d’Esquadra o pel Cos Nacional de Policia espanyola? Avui dia, aquesta pregunta encara no té resposta. Tot i això, la presència de policia estrangera en territori català sempre ha de comptar amb l’autorització del govern català o del Ministeri de l’Interior espanyol, tret dels casos en què es produeix una persecució en un punt fronterer i, prèviament, els dos països hagin signat un acord que ho autoritzi.

També va captar una instantània del Forat de la Vergonya, al barri de la Ribera

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;