Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Inspecció de Treball obre un procediment sancionador contra la cooperativa Suara per l'incompliment del “descans d'entrepà”

Després d'una denúncia de la secció sindical de CGT, inspectors laborals han “constatat” que 252 treballadores del Servei d'Atenció Domiciliària de Barcelona als districtes d'Horta-Guinardó i Nou Barris no gaudeixen del descans de vint minuts durant la jornada laboral

Un cop al mes les treballadores del servei SAD de Barcelona es manifesten a la plaça de Sant Jaume | Victor Serri

“Constatem abusos laborals diàriament en tots els treballadors de l’empresa, i un dret bàsic com és el descans de vint minuts tampoc es respecta”, destaca Pilar Cárdenas, delegada sindical de CGT a la zona 3 del Servei d’Atenció Domiciliària de l’Ajuntament de Barcelona (SAD Barcelona), que comprèn els districtes d’Horta Guinardó i Nou Barris i està externalitzat a l’empresa Suara Serveis SCCL. Després de constants reclamacions, des de la secció sindical van decidir presentar el 25 d’octubre de 2021 un escrit de denúncia a Inspecció de Treball, un organisme que després de diverses actuacions de comprovació i de l’examen de la documentació ha “constatat” que 252 treballadores no han gaudit del descans de vint minuts –conegut comunament com a “descans d’entrepà”, resa l’informe– durant la jornada laboral de sis o més hores.

L’inspector encarregat d’investigar la denúncia ha “acreditat” que el descans es gaudia en començar o en finalitzar la jornada laboral, vulnerant el que disposa l’article 34.4 de la Llei de l’Estatut dels Treballadors

De fet, l’inspector encarregat d’investigar la denúncia ha “acreditat” que el descans es gaudia en començar o en finalitzar la jornada laboral, vulnerant el que disposa l’article 34.4 de la Llei de l’Estatut dels Treballadors. Per aquest incompliment, Inspecció de Treball en una resolució del passat 16 de maig ha acordat l’obertura d’un procediment administratiu sancionador mitjançant l’extensió d’acta d’infracció contra Suara Serveis SCCL. “L’empresa defensava i segueix defensant que el descans és només una opció de les treballadores. Converteixen un dret en una opció”, adverteix Vanessa Virgili, també delegada de CGT. El seu company de secció sindical Álex Seberino manifesta que “la nostra voluntat no és que s’executi cap mena de sanció, la lluita és perquè les treballadores del SAD puguin gaudir del seu temps de descans com qualsevol altre treballador”.

Cárdenas, Virgili i Seberino alerten que “dir-li a algú que pot parar a esmorzar com a opció i no com un dret adquirit i que si ho fa li acabarà perjudicant i sortirà vint minuts més tard de la seva jornada és trepitjar la dignitat bàsica de qualsevol treballador”.

Les treballadores del SAD Barcelona duen una armilla amb el logo de l’Ajuntament de Barcelona |Victor Serri

 

Fonts de la cooperativa Suara consultades per la ‘Directa’ manifesten que “a data d’avui no hem estat coneixedors de la resolució de la Inspecció de Treball. En cas que s’hagi resolt, no ens ha estat notificada. Per això no podem fer-ne una lectura i valoració”. En relació amb la qüestió de fons del conflicte expliquen que “a totes les professionals que han generat el dret a descans, se’ls ha computat sempre els 20 minuts com a temps efectiu de treball dins de la jornada. En una fase prèvia, amb la participació directa de les professionals, es va plantejar en quin moment de la jornada volien gaudir aquest descans: majoritàriament es va demanar gaudir-lo a l’inici o al final de la jornada”.

Des de la secció sindical de CGT, però, no comparteixen aquesta versió i insisteixen a visibilitzar els greuges que es donen, fins i tot dins de l’estructura de l’empresa: “En el SAD tots els equips de coordinació, tant les coordinadores tècniques com de gestió, sí que tenen un descans per llei que executen i gaudeixen cada dia. Quan una treballadora els hi ha dit que té dret al seu descans ‘com el tens tu’ han arribat a respondre que les competències són diferents i, per tant, els drets són diferents. Això és el que se’ls hi està responent”, assevera Virgili.

El desenllaç sancionador per l’incompliment d’aquest dret laboral és conseqüència de la renovada batalla sindical que CGT i Cobas han iniciat dins del SAD de Barcelona després d’aconseguir-ne la majoria de representació sindical, tant a l’empresa Suara com a l’empresa Servisad (filial de DomusVi), les dues adjudicatàries d’un servei que està sota la competència de l’Ajuntament de Barcelona.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!