Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Kontrast, deu dies de circ "per anar amb la ment oberta" al Berguedà

Laura Cardona, membre de Konvent Cirk, projecte acollit al si del Konvent de Cal Rosal, ens presenta la programació segona edició d'aquest festival de "moviments de circ i música", que tindrà lloc del 15 al 24 d’abril en aquesta antiga colònia tèxtil reconvertida en espai multidisciplinari, un cartell marcat, segons aquesta programadora, per "propostes arriscades i provocadores, que ens mouen, que ens diuen coses"

La carpa Side Kunst-cirque de la companyia My! Laika s'instal·larà del 18 al 24 d'abril a Cal Rosal | Arxiu

Arribant a la població de Cal Rosal –antiga colònia tèxtil que pertany a tres municipis del Berguedà: Olvan, Avià i Berga– i, abans de passar el riu Llobregat en direcció a la capital de la comarca, s’hi pot veure aquests dies una gran carpa de circ: és el Side de la companyia de circ My!Laika. Aquesta carpa –o Side Kunst-cirque segons la companyia– és un teatre chapiteau preparat per acollir i programar circ, arts performatives i música. La idea és crear un espai on artistes i públic es puguin aplegar i permetre l’intercanvi de propostes i al mateix temps difondre la cultura moderna del circ: tota una declaració d’intencions. Tanmateix, per la gran majoria de mortals que veuen la carpa del Side, aquesta serveix per anunciar que ja arriba la segona edició del Kontrast, el festival de moviments de circ i música, organitzat per la companyia My!Laika i Kovent Cirk –projecte que es troba dins de l’espai artístic i multidisciplinari del Konvent–, que tindrà lloc entre els dies 15 i 24 d’abril.

Conversem amb una de les fundadores i membre de Konvent Cirk, Laura Cardona, que ens explica quin és el plat fort d’aquesta edició i quina programació ens hi espera: “Estem molt contentes de poder portar una gran bomba com és l’espectacle, Rouge Nord de la companyia Cirque Pardi!, ja que és increïble i encara no s’ha programat a Catalunya. Sens dubte, és el plat fort. És una proposta de carrer i de gran format en la qual intervé una grua, una cabina telefònica, un Mercedes… és molt bèstia. Ocuparà tot l’espai del Pla del Gol, que és el pàrquing que hi ha abans de travessar el riu”, assenyala. Aquesta companyia ha actuat en els principals festivals de circ de l’Estat francès i del nord d’Europa, però mai en el nostre territori. Precisament és important remarcar que totes les companyies de circ, menys una, programades en aquesta edició, provenen de l’Estat francès, encara que algunes de les seves membres són d’aquí, però han hagut de fer carrera a l’estranger” perquè –com remarcar Laura Cardona– “fer circ i dedicar-s’hi a Catalunya o a l’Estat Espanyol és molt complicat”.


Propostes de primera línia i emergents

Les propostes del Kontrast es plasmen en espectacles molt variats, alguns de concepció oberta i altres gens convencionals. Per aquests motius, com apunta Laura Cardona, “al Kontrast si ha d’anar amb la ment oberta i ganes de sorprendre’s, perquè no són propostes tradicionals sinó arriscades i provocadores, que ens mouen, que ens diuen coses. Hem volgut combinar-ne algunes de molt consolidades, com la de Cirque Pardi!, Laerte de My!Laika o Piti Peta Hofen de Los Putos Makinas, que han rodat moltíssim, amb altres de molt emergents, com pot ser Bewis de la Rosa, que és una noia que comença un projecte nou sota el concepte rural rap, el qual presentarà a la inauguració del dia 15. També remarcaria la companyia Intrepidus, de l’Escola Superior de l’Art del Circ; Ésacto’Lido de Tolosa (Occitània), que presenten Stek, una peça que està en procés, no acabada. Des de Konvent Cirk, ens mouen aquestes propostes inacabades, sense suport institucional, no instaurades en els circuits més comercials”.

“En la primera edició del festival, 2021, malgrat que hi havia les restriccions comarcals, vam omplir cada dia”, explica Laura Cardona, una de les impulsores d’aquesta cita que planteja un espai per oferir circ contemporani de qualitat lluny de Barcelona i la seva zona d’influència

D’aquesta manera, el festival Kontrast es planteja com un espai per poder oferir propostes de primera línia de circ contemporani fora de Barcelona i la seva zona d’influència. Demanem a Laura Cardona sobre la rebuda al territori d’aquest festival. “Doncs precisament en la primera edició del festival, 2021, malgrat que hi havia les restriccions comarcals, vam omplir cada dia”, indica. “De fet, cada vegada que hem programat circ hem tingut molt públic de la comarca, han respost i connectat molt bé amb les propostes que llancem. I això ens fa pensar que hi ha una demanada real, d’una art que potser fins ara no es veia gaire sovint al Berguedà, perquè les propostes que portem tenen més lloc habitualment a Barcelona, que és on hi ha la Central del circ, L’Ateneu de 9 barris, i altres espais que en programen. Per això és important aquesta tasca d’apropar el circ contemporani al Berguedà, que és casa nostra. També ens posa de manifest que els i les habitants de la comarca els pot interessar igual que a un barceloní veure circ contemporani a prop de casa”.


Segona edició amb novetats

En aquesta segona edició hi ha dues novetats. Una, la diversificació d’espais: així com l’any passat només hi havia el Side o carpa on es feien tots els espectacles, enguany tindran lloc en diferents localitzacions. I la segona és l’exposició permanent a l’edifici del Konvent anomenada “Col·lecció de curiositats”, a càrrec de Maria Solà. La mostra explica la història del Brunette Bros. Circus, the greatest and second smallest circus in the world i la seva proposta romàntica i sense ànim de lucre on l’artesania se situava per damunt de la tecnologia, però que malauradament va morir per culpa de la pandèmia.

La companyia Los Putos Makinas presenta l’espectacle ‘Piti Peta Hofen’ en aquesta edició del festival |Arxiu

 

En aquesta nova irrupció del Kontrast s’ha pensat en tots els públics perquè, tot i que la idea base “no és l’espectacle de circ tradicional que podríem pensar per a un públic més familiar –comenta Laura Cardona– des de Kovent Cirk tenim la idea que tots els públics poden veure de tot. Però podríem dir que els diumenges, amb el format vermut més dinar popular i espectacle, estan més pensats pel públic familiar; i els dissabtes, els espectacles que comencen més tard s’adrecen un públic més adult”. Així que, en aquesta edició del Kontrast, hi haurà espai per tothom i de qualsevol edat, i es podran adquirir lots de dia i entrades úniques segons dia i espectacle. Per altra banda, des del Konvent es comenta que “si es ve de fora de la comarca, al Konvent ja no hi ha espai per allotjar, però recomanem molt que cerqueu allotjament a la comarca i aprofiteu per estar uns dies per aquí i conèixer l’entorn”.

El festival es va gestar l’any 2020 després que el Konvent acollís en residència durant quinze dies quatre companyies de circ emergents

Així doncs, un any més Kovent Cirk arrenca la seva temporada amb aquest festival d’alt nivell per poder apropar el circ al territori, tot seguint una línia ascendent des de la seva creació l’any 2020. Laura Cardona recorda com “ens vam ajuntar la Clara, la Cèlia, en Pep i jo cap al 2020, i vam decidir que havíem de fer un projecte de circ, ja que la Cèlia és trapezista, la Clara organitza el festival Cantilafont al Lluçanès, on també es programa circ, i jo em dedico a la producció de circ. A part, teníem ganes de generar moviment, un espai on es pugui crear i difondre circ contemporani al Berguedà. Així que vam començar el Konvent Cirk tot acollint residències d’aquesta disciplina. Vam convidar quatre companyies força emergents i els vam oferir dues setmanes de residència amb mostra final, i va funcionar molt bé. Així que engrescades, l’any següent vam inaugurar temporada amb el Kontrast, que ens va situar en el mapa del circuit del circ a Catalunya. Va venir molta gent del circ i se’n va parlar força”.

Però l’any passat, el Konvent Cirk no només va iniciar el Kontrast, com ens comenta Cardona: “l’any passat va ser molt intens perquè, a part de les residències i el Kontrast, també vam acollir les Jornades de sector del circ de l’Associació dels Professionals del Circ de Catalunya (APCC), on es van debatre diferents eixos sobre aquest món i vam consensuar certes reivindicacions per enfortir el sector. També vam programar algun espectacle de circ fora de les residències i vam comissariar tres propostes al Museu del Ciment de Castellar de N’Hug. Per tant, vam sortir del Konvent per actuar al territori i és una de les coses que a nosaltres ens mola, fer vincles amb altres agents del Berguedà, moure i fer xarxa amb la cultura comarcal i local” Aquest any, com assenyala també la membre del col·lectiu cultural “hem arrencat amb una intervenció al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) dins el marc del Ball de màscares comissariat per Martí Sales, el 26 de febrer, on hi vam portar una proposta de Konvent Cirk. Per altra banda, ja tenim algunes residències marcades per aquest any, i farem una segona edició amb el Museu del Ciment, però segur que ens emboliquem amb més coses perquè ens motivem molt”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!