Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'1 de Maig als Països Catalans, minut a minut

Arriba una commemoració del Dia Internacional del Treball, marcada per dos centenaris: el de la fundació de l'Organització Mundial del Treball (OIT), en el marc del Tractat de Versalles i d'un món confiat en un marc de pau estable després de la Primera Guerra Mundial; i, en l'àmbit dels Països Catalans, l'esclat de la vaga de la Canadenca a Barcelona, una mobilització obrera sense precedents que va comportar com a gran victòria el reconeixement de la jornada laboral de 8 hores. Un segle més tard, el recorregut d'una efemèride i l'altra no ha deslliurat les classes treballadores d'haver de sortir al carrer per reclamar unes condicions laborals i salarials més dignes. Com és habitual també en els darrers anys, les diferències ideològiques i estratègiques entre organitzacions sindicals dibuixen un panorama de mobilitzacions fragmentat en les principals ciutats de Catalunya, el País Valencià, les Illes i Catalunya Nord. La 'Directa' fa seguiment al minut de totes les mobilitzacions vinculades a la commemoració del Primer de Maig arreu dels Països Catalans, així com de les demandes de les diverses organitzacions sindicals i altres col·lectius socials en l'àmbit dels drets laborals

| Victor Serri
Finalitzat
20.47h
01/05/19

La manifestació llibertària unitària que ha arrencat a les 18.30 h de la tarda des de la plaça Països Catalans del barri de Sants de Barcelona s’ha aturat a l’alçada del número 32 del carrer Galileu, on un grup de persones ha visibilitzat l’okupació -que es va fer efectiva fa dies- d’un bloc abandonat que a partir d’ara es destinarà a l’acollida de persones migrants sense alternativa habitacional. Els darrers mesos, totes elles han passat per carrers, pisos i albergs de la ciutat sense aconseguir un lloc estable on viure.

L’edifici de tres plantes s’ha batejat com Can Migra i la seva okupació ha estat reivindicada mitjançant un comunicat pel Grup de Suport Migrant de Sants, que ha volgut denunciar que “seguim vivint en un Estat on les polítiques d’estrangeria continuen privant a milers de persones de tots els drets necessaris per a una vida digna, inclòs al dret al treball”.

En la missiva carreguen contra l’anomenada “Barcelona ciutat refugi”, eslògan utilitzat pel govern municipal, afirmant que és un “lema buit si hem de dormir al carrer o dependre d’un sistema burocràtic racista”, i anuncien que també volen construir en aquest nou espai un punt de trobada d’iniciatives amb altres actors socials del barri.

Finalment, les convocants han fet una crida perquè s’acostin al bloc com més persones millor, per tal de solidaritzar-se amb el projecte i evitar que es produeixi qualsevol intent de desallotjament, que en aquest cas seria il·legal donat que des de l’entrada de les okupants ja ha transcorregut el termini necessari que estableix la llei perquè es consideri constituït el domicili.

Can Migra, l’edifici okupat al carrer Galileu |Victor Serri
20.16h
01/05/19

Acaba també la manifestació que aquesta tarda han convocat al centre de Barcelona la Intersindical-CSC i la plataforma Sindicalistes per la República, sota l’encapçalament “Alcem-nos, per la República dels drets socials”. Ha recorregut el tram entre la plaça d’Urquinaona i la plaça de Sant Jaume on, en un escenari instal·lat per l’ocasió, s’hi han pronunciat diversos parlament.

20.04h
01/05/19

La manifestació de la IAC, l’esquerra independentista i altres col·lectius socials de Barcelona acaba a la pl dels Àngels del Raval, on es dóna suport a la plataforma que ocupa la capella de la Misericòrdia i que reclama que s’ubiqui un CAP en aquest immoble cedit per l’Ajuntament al Macba.

La plaça dels Àngels del Raval de Barcelona, plena de manifestants |Nicolò Ongaro
19.29h
01/05/19

En marxa també a Tarragona la manifestació de caràcter anticapitalista d’aquest 1 de Maig.

Arrencada de la manifestació a Tarragona
19.12h
01/05/19

Tot i les identificacions i els registres policials, al barri de Sants de Barcelona arrenca la marxa “contra l’explotació, construïm l’alternativa llibertària”, convocada en primera instància per la CNT Barcelona i la CGT Catalunya (tot i que la CNT Barcelona i la CGT Barcelona, finalment, se’n van desmarcar), juntament amb les joventuts llibertàries Batzac i Acció Llibertària de Sants, amb les adhesions d’Embat, Negres Tempestes, Heura Negra de Vallcarca i l’assemblea llibertària del Clot-Camp de l’Arpa, Oca Negra. Segons els càlculs de la Directa, la convocatòria ocupa una superfície de 1.200 metres quadrats, amb una densitat de tres persones per metre quadrat, el que eleva a 3.600 les assistents a la manifestació.

Capçalera de la manifestació llibertària |Victor Serri
19.02h
01/05/19

Ha arrencat davant l’antiga fàbrica Gròber de Girona una marxa convocada per la Comissió 1 de Maig a la qual s’hi han sumat des de les forces sindicals que formen part de la Intersindical Alternativa fins a diverses organitzacions de l’Esquerra Independentista. De moment, aplega unes 300 persones.

Arrenca la manifestació de la tarda a Girona |Carles Palacio
18.36h
01/05/19

Agents de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra han encapsulat i identificat a algunes de les persones que arribaven a la plaça dels Països Catalans de Barcelona, on a dos quarts de set s’ha convocat la manifestació llibertària amb motiu de l’1 de Maig. Els agents de la policia catalana han identificat també el fotògraf Victor Serri quan es dirigia a cobrir la protesta, tot i haver mostrat la seva credencial de premsa. El dispositiu policial està format per més de trenta furgones de la Brimo a les quals s’ha unit l’helicòpter dels Mossos d’Esquadra.

Dispositiu policial per vigilar la marxa llibertària al voltant de l’estació de Sants a Barcelona |Victor Serri
18.15h
01/05/19

Arrenca al parc de les Tres Xemeneies (al barri barceloní del Poble-sec) una marxa reivindicativa a la qual s’hi han sumat diverses organitzacions sindicals i col·lectius socials de diversa índole, algunes d’elles vinculades a l’esquerra independentista. La convocatòria es fa sota el lema “lluitem contra la repressió, pels drets i les llibertats; repartim els treballs i la riquesa” i té previst recórrer carrers del barri del Raval fins a la capella de la Misericòrdia (a tocar del Macba), ocupada des de fa un més pel veïnat per reclamar que s’hi habiliti un Centre d’Atenció Primària. Entre les entitats convocants cal destacar l’Assemblea d’Aturades del Baix Llobregat, Alerta Solidària, l’Associació 500×20 del Garraf, la Marea Pensionista, la Marea Blanca, les Marxes per la Dignitat, Sindillar, Paper per Tothom, la plataforma el Racisme fa por, el Sindicat de Llogateres o Riders x Drets; també per sindicats com la COS, les que s’integren a la Intersindical Alternativa (IAC) o el sindicat d’estudiants SEPC; i formacions polítiques com la CUP, Endavant, Anticapitalistes, Arran, Corrent Roig, el PCPC o Procés Constituent. La marxa, prevista per les 2/4 de 6 de la tarda, ha arrencat amb més de mitja hora de retard per una fallada en la bateria del camió que l’encapçala. També compta amb un bloc de dones convocat pel col·lectiu feminista Ultravioleta.

Arrenca la marxa convocada pels sindicats que formen part de la IAC, la COS i nombrosos col·lectius socials, al parc de les Tres Xemeneies del Poble-sec |Nicolò Ongaro

 

 

17.48h
01/05/19

Aquest 1 de Maig s’ha fet pública la reokupació de l’edifici on se situava l’antiga Residència d’Estudiants Autogestionada, al passatge de Sant Bernat del barri del Raval de Barcelona. El nou projecte, batejat com CSO May Day neix per lluitar “contra la gentrificació en un barri amb els carrers plens de turistes i policies” i assenyala l’equip del Govern municipal, “‘l’ajuntament del canvi’, “que s’apropia de les lluites dels barris per acabar totalment amb elles i es limita a oferir algunes propostes de lleis buides de contingut real”.

En un altre punt del Raval, al carrer d’Agustí Duran i Sanpere, un grup de veïnes han “alliberat” un altre espai que, segons les impulsores del projecte, servirà per acollir diferents col·lectius del barri lligats a la lluita per l’habitatge, el dret de les persones migrants i el treball amb menors no acompanyats. També han fet una crida per “resistir” un possible desallotjament.

Per la seva banda, al barri de Vallcarca també s’ha okupat un bloc per part d’activistes de l’Oficina d’Habitatge Popular de Gràcia i el Sindicat d’Habitatge de Vallcarca.

Un dels espais okupats aquest matí al Raval

 

14.30h
01/05/19

Un miler de persones, segons la Policia Municipal, han participat en la manifestació convocada pels sindicats CCOO i UGT a Girona. La marxa ha comptat amb una marxa violeta feminista, que ha reivindicat específicament la igualtat de drets de les dones en el mercat laboral. La marxa ha recorregut els carrers del centre de la ciutat entre la plaça de la Independència i la del Vi, on s’ha llegit un manifest unitari. Els dirigents d’ambdues forces sindicals convocants han denunciat el repunt dels Expedients de Regulació d’Ocupació a la indústria de les comarques gironines i la manca de control sobre aquests procediments de retallades de plantilles per part de les administracions.

Manifestació matinal dels sindicats majoritaris per l’1 de maig, a Girona |Toni Ferragut
14.00h
01/05/19

L’atur que no cessa. L’atur als Països Catalans afecta 890.100 persones, segons la darrera Enquesta de Població Activa publicada el passat dijous: 446.600 a Catalunya, 337.300 al País Valencià i 106.200 a les Illes Balears.

La pobresa que mai no marxa. 3.600.000 en risc d’exclusió als Països Catalans. El risc de pobresa afecta el 23,8% de la societat catalana (1.800.000 persones), el 24,7% de la societat a les Illes (280.000 persones) i el 31,3% de la societat valenciana (1.538.000 persones). A l’Estat espanyol 12,3 milions de persones es troben en risc de pobresa o exclusió social, segons l’Informe Arope presentat el passat mes d’octubre per la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social (EAPN)

Ofegats per la casa. Cada família destina, de mitjana, gairebé un 40% a tenir casa

13.26h
01/05/19

Enguany, la CNT Barcelona commemora el Primer de Maig a les Cotxeres de Sants, on des de les 11 h del matí ha citat la seva militància per escoltar parlaments com els de les joventuts llibertàries Batzac o la secció de gènere del mateix sindicat anarquista. Posteriorment, a les 13 h del migdia, han pres el carrer de Sants per manifestar-se en direcció a la plaça Espanya. Per acabar els seus actes propis, celebraran un dinar popular.

Manifestació de la CNT pel barri de Sants de Barcelona |Nicolò Ongaro
12.51h
01/05/19

Passades les 11 h del matí ha començat a caminar des de cruïlla de l’avinguda Carrilet i la rambla de la Marina la convocatòria unitària de l’Hospitalet de Llobregat, sota el lema “unint lluites, Baix Llobregat obrer i combatiu”. La manifestació ha acabat al Parc de la Marquesa del barri de Collblanc amb parlaments de la CNT, la GCT, Endavant i Arran. Finalment, hi haurà dinar popular, paradetes de col·lectius i actuacions musicals.

La manifestació creua l’Hospitalet de Llobregat |Laura Vega
12.39h
01/05/19

A València la manifestació encapçalada per la CGT es comença a moure, en la mateixa direcció que la manifestació principal però en un bloc diferenciat. Amb mig miler de persones avança pel carrer la Pau al crit de “que visca la lluita de la classe obrera” i “la lluita està al carrer i no en el parlament”.

12.33h
01/05/19

La Confederació General de Treballadors (CGT) celebra la seva manifestació pròpia des dels Jardinets de Gràcia de la ciutat de Barcelona, on ha assistit mig miler de persones.

Manifestació de la CGT des de Jardinets de Gràcia a Barcelona |Freddy Davies
12.24h
01/05/19

La manifestació convocada a Castelló pels sindicats UGT i CCOO avança pel carrer Enmig. Mentrestant, diversos agents de la Policia Local han aturat el recorregut de la marxa convocada per CGT perquè no s’entrecreuaren ambdues manifestacions.

Manifestació dels sindicats majoritaris a Castelló |Ester Fayos

 

12.22h
01/05/19

Els sindicats majoritaris CCOO i UGT celebren la seva manifestació anual a la ciutat de Barcelona baixant per Via Laietana.

Manifestació convocada per CCOO i UGT a Barcelona |Sira Esclasans
12.08h
01/05/19

A Olot, capital de la Garrotxa, se celebra avui 1 de Maig la cinquena Marxa pels drets socials, convocada de forma unitària pels col·lectius i organitzacions anticapitalistes de la ciutat. Les manifestants han començat a caminar des de la plaça de Sant Miquel fins a completar el recorregut amb un acte polític davant l’antic hospital.

11.57h
01/05/19

A Granollers se celebra la manifestació comarcal del Vallès Oriental, convocada de forma unitària per col·lectius tan diversos com Arran, la CNT, la Intersindical CSC o la Marea Pensionista. La marxa ha començat als jutjats de la ciutat, on s’ha dut a terme una acció per la llibertat d’expressió.

11.51h
01/05/19

Arrenca la manifestació de València convocada per UGT i CCOO des de la Plaça Sant Agustí cap a la plaça de l’Ajuntament, mentre a l’altra banda de la plaça es concentra la manifestació alternativa encapçalada per CGT i CNT.

Manifestació de CCOO i UGT a València |Pau Beltrán
11.46h
01/05/19

La manifestació de Sabadell es comença a moure a l’Av. Francesc Macià, davant del Parc Catalunya. Diversos centenars de persones avancen en una convocatòria unitària per un Primer de Maig “de classe i combatiu, recuperem drets i llibertats”, que compta amb el suport de més d’una desena de sindicats, col·lectius de l’esquerra independentista, anarcosindicalistes i feministes. Passades les 13 h del migdia ha acabat a la Plaça del Pi, on s’ha denunciat la crisi d’habitatge i s’ha reclamat una sortida beneficiosa per les famílies sabadellenques sense més opcions que l’okupació.

Manifestació a Sabadell
11.31h
01/05/19

La manifestació arrenca a Castelló des de la plaça de la Independència, en un ambient festiu i reivindicatiu. La marxa ha estat convocada únicament per la CGT Castelló, que, com cada any, ha volgut desmarcar-se del que consideren el “sindicalisme institucional” representat per CCOO i UGT, els quals han convocat una manifestació a la mateixa hora des de la plaça Les Aules. La marxa convocada per la CGT ha finalitzat el seu recorregut a la plaça Clavé. Durant la lectura del manifest, han recordat la consecució de la jornada laboral diària de 8 hores com a la “fita més important del moviment obrer” i “un canvi que va canviar la vida de tota la classe obrera”. També han cridat a continuar organitzant-se, ja que “l’explotació laboral que patien les treballadores fa un segle segueix vigent”.

Inici de la manifestació a Castelló |Ester Fayos
11.10h
01/05/19

Les desigualtats tornen a créixer a Catalunya. El 20% de la població més rica guanya 5,7 vegades més del que guanya el 20% més pobre.  El 2016 el diferencial era de 5,5. Són dades recollides al darrer Informe INSOCAT d’ECAS. Els 10 catalans més rics acumulen una fortuna de 22.600 M€.

La pobresa augmenta i es cronifica. I afecta ja al 23,8% de la població segons la taxa AROPE. El 2016 era del 22,5%. En el cas de la població migrant la taxa de risc d’exclusió social s’eleva fins el 47,7%.

Tenir feina ja no és garantia de no ser pobre. El 87% dels contractes que es signen cada any són temporals i la taxa de pobresa assalariada se situa en un 12,2%. La meitat de la població catalana té dificultats per arribar a final de mes. 900.000 persones cobren a Catalunya menys de 657 euros al mes: d’elles, 329.000 cobren menys de 327 euros mensuals.

Precarietat feminitzada. La bretxa de gènere persisteix: el 22% de les dones treballen a temps parcials i un 18% tenen ingressos anuals per sota del salari mínim interprofessional.

Desprotegits, desnonats, oblidats. El 38,7% de les persones en atur no tenen cap prestació. 13.308 desnonaments l’any 2017. La meitat d’unes pensions ja polaritzades estan per sota del salari mínim i hi ha 18.000 avis i àvies en llista d’espera.

Encara retallats. Encara falten 2.200 M€ per recuperar els nivells d’inversió social previs a la crisi. Si el 2010 la inversió social –pressupost en salut, educació, habitatge i protecció social– era de 19.881 M€ avui se situen en 17.672 i no s’han revertit encara ni la meitat de les retallades produïdes entre 2010 i 2014.

L’atur que no cessa. L’atur als Països Catalans afecta 890.100 persones segons la darrera Enquesta de Població Activa publicada el passat dijous: 446.600 a Catalunya, 337.300 al País Valencià i 106.200 a les Illes Balears.

10.49h
01/05/19

La manifestació arrenca amb polèmica a Perpinyà perquè les armilles grogues decideixen encapçalar la marxa contràriament al que havia decidit la Intersindical local, que agrupa bona part dels sindicats locals. Criden “police partout, justice nulle part!” (Policia pertot arreu, justícia enlloc). El Comitè de Solidaritat Catalana convoca per primer cop a la manifestació del primer de maig darrere una pancarta que reclama la llibertat per als presos polítics sud-catalans.

Capçalera de la manifestació a Perpinyà |Pablo Bonat
10.24h
01/05/19

Les Armilles Grogues es van concentrant al peu del Castellet de Perpinyà per a sumar-se a la manifestació unitària convocada per la Intersindical local, que sortirà a les 10.30h de la plaça Catalunya.

Armilles Grogues a Perpinyà |Pablo Bonat
08.58h
01/05/19

En Crevillent, al Baix Vinalopó, abans del trenc de l’alba les obreres crevillentines ixen als carrers. Des de fa més de cent anys es canta la diana Amanecer, més coneguda com l’Obrero Levanta. En acabar, a les 8.30 del matí, la colla de dolçainers L’estoreta interpreta La Muixeranga.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!