Una marea de dones amb mocadors verds va rodejar la cambra de Diputats de la ciutat de Buenos Aires durant les 22 hores que va durar –des de dimecres passat fins l’endemà dijous a les 9.51 del matí– el debat per la mitja sanció de la llei que permet la interrupció voluntària de l’embaràs a l’Argentina. A les 10 del matí les dones dels mocadors, símbol de la campanya pel dret a l’avortament que des de fa temps tenyeixen els carrers amb manifestacions i les xarxes socials amb consignes, finalment van poder celebrar la victòria, amb 129 vots a favor i 125 en contra.
El moviment feminista argentí, que ha invertit més de deu anys de lluita per arribar a aquesta fita, no ha dubtat en valorar-la com a històrica. Ara queda per superar el debat a la cambra de Senadors, històricament més conservadora que la dels seus homòlegs. El nou desafiament es planteja, tal com es va presentar el debat a l’hemicicle dels diputats, bastant renyit: amb un nombre més o menys similar de membres de la cambra a favor i en contra, la batalla serà definida pel vot de les indecises.
Entre les qüestions clau que poden decantar la balança cap a una o altra banda hi ha el tractament que tingui el tràmit legislatiu a la cambra: com més comissions hagi de transitar més difícil pot ser la seva aprovació i més es desgastarà la proposta. Per això el bloc dels que estan a favor de l’aprovació de la norma vol que es tracti com més aviat millor, en un termini no superior a un mes.
La campanya Ni una menos va aconseguir una mobilització massiva l’any 2015; al país mor una dona per aquesta causa cada 32 hores
El moviment popular als carrers serà també clau en la definició del dictamen: a l’Argentina alguna cosa es mou pel que fa als drets de les dones, o com a mínim per la denúncia de la seva violació. Les protestes contra feminicidis (al país mor una dona per aquesta causa cada 32 hores) –que amb la campanya Ni una menos va aconseguir una mobilització massiva l’any 2015– les 60.000 activistes que van assistir a l’últim Encuentro Nacional de Mujeres (espai de trobada i discussió del feminisme a escala nacional des de 1986) o les milers de participants en les manifestacions pel dret a l’avortament estan marcant també el ritme del debat social i a les instàncies polítiques institucionals. Com va dir el diputat Hugo Yansky a la sessió de dijous passat, “hi ha un nou subjecte social col·lectiu al carrer”.
De fet, segons les enquestes, més d’un 60% de la població està a favor de la despenalització de l’avortament, que actualment només es permet en casos de violació o perill per a la vida o la salut física o mental de la mare, com a la majoria de països llatinoamericans. Actualment l’Argentina es practiquen uns 500.000 avortaments anuals, i és la primera causa de mort materna, segons dades del Ministeri de Salut.