Més d’una desena d’accidents laborals en tan sols un any. Aquest és el balanç de sinistralitat laboral que ha recollit la Confederació General del Treball (CGT) de Castelló en l’empresa GraphenTower SL, destinada a la fabricació i comercialització de pals de fibra de vidre i grafè per a les línies elèctriques. Exposició i contacte dels ulls amb substàncies químiques; marejos, desmais o nàusees a causa de l’exposició a productes tòxics, reaccions al·lèrgiques provocades per la manipulació de fibra de vidre o cremades cutànies per l’ús de catalitzadors sense el material de protecció adequat. Són alguns dels accidents laborals que ha denunciat el sindicat davant Inspecció de Treball, organisme públic amb la funció de vetllar pel compliment dels drets laborals. GraphenTower SL està administrada per la mercantil Graphenglass SL, propietat de Vicente Montesinos, empresari i expresident del Club Deportivo Castellón; i de Javier Heredia, patró de la Fundació Albinegra de l’equip de futbol.
L’empresa va començar l’activitat en 2021 i, “des de llavors, no han parat de succeir, un darrere de l’altre, una gran quantitat d’accidents laborals que han pogut ocasionar lesions molt greus als treballadors”, afirma la CGT a través d’un comunicat. La majoria dels sinistres, segons asseguren, es deuen a la falta de mesures de seguretat i materials de protecció específics per a manipular fibra de vidre i productes químics, la qual cosa suposaria un incompliment de la llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals. “Hi ha una manca continuada dels equips de protecció adequats que hem expressat en diverses ocasions al departament de Recursos Humans, però la seua resposta sempre ha estat la mateixa: que els havien demanat i no arribaven”, explica Juan Gil, afiliat a la CGT i extreballador de GraphenTower SL. És per això que la CGT ha sol·licitat a Inspecció de Treball que comprove el nivell d’exposició a agents nocius, la disponibilitat del material de protecció i l’existència d’un pla de prevenció de riscos.
L’empresa va començar l’activitat en 2021 i, “des de llavors, no han parat de succeir, un darrere de l’altre, una gran quantitat d’accidents laborals que han pogut ocasionar lesions molt greus als treballadors”, afirma la CGT a través d’un comunicat
Gil va ser víctima d’un dels accidents que es denuncien. Mentre utilitzava una de les màquines d’injecció de fibra li va saltar una gota de resina a l’ull, sense ocasionar-li cap lesió corneal, segons es llegeix en l’informe mèdic. “En eixe moment, em van dir que em tirara aigua, però vaig decidir anar a la mútua perquè l’ull em cremava molt”, relata el sindicalista. “Abans de marxar —continua— la responsable de Recursos Humans em va intentar coaccionar perquè no contara exactament el que havia passat”. Gil va estar un dia de baixa i a la setmana següent va poder reincorporar-se a la feina. L’incident es va quedar en un esglai, però “es podria haver evitat amb unes ulleres de protecció”, subratlla.
El relat d’una altra extreballadora, Arantxa Almela, també constataria l’elevada sinistralitat laboral. Una de les seues tasques consistia a revestir el producte amb fibra de vidre mitjançant l’ús d’uns motlles. En un dels trasllats dels motlles, segons exposa, un li va caure i li va xafar la mà; un accident que li va impossibilitar moure-la durant una setmana i que “es podria haver evitat si el sòl de l’empresa no estiguera desnivellat”, assevera. Almela, a més, denuncia que es marejava constantment per la inhalació de productes químics durant la neteja dels motlles: “Gastàvem mascaretes i guants de làtex, però no servien per a res. Molts dies acabava amb els guants foradats, marejada i amb nàusees. Fins i tot, un dia vaig caure a terra”. Una tipologia semblant presenta el cas de Carlos. Va estar dos mesos de baixa per un quist en el menisc que se li va agreujar per les característiques de la seua feina: “M’encarregava de moure els motlles junt amb una altra persona i ens sobrecarregàvem molt. Faria falta molt més personal per poder moure’ls, i també formació per saber manejar bé totes les màquines”.
A l’elevada sinistralitat laboral i la suposada superació dels límits d’exposició a productes tòxics per la manca de material de protecció se sumen quatre denúncies més interposades davant Inspecció de Treball. En concret, són per “incomplir l’obligació de realitzar reconeixements mèdics al personal per tal de prevenir riscos laborals”, tal com marca la llei de Prevenció de Riscos Laborals; per “vulnerar les obligacions en matèria de formació”, per “no notificar els accidents de treball o malalties professionals” i “negar-se a confeccionar el part d’accidents perquè les treballadores puguen ser ateses en la mútua”; i per últim, per “no aplicar el conveni col·lectiu de la Indústria Química”. Aquest mitjà s’ha posat en contacte amb GraphenTower SL per conèixer la seua versió sobre els fets denunciats i, segons confirmen des de la direcció, els desconeixen i asseguren que l’activitat es desenvolupa “dins de la legalitat”.
En defensa d’un conveni col·lectiu
Segons s’exposa en una de les denúncies presentades a Inspecció, a la qual ha tingut accés la Directa, la plantilla té contractes eventuals —subjectes a les necessitats de producció— i està acollida a l’Estatut de Treballadors, per la qual cosa rebrien un salari inferior al qual marca el conveni de la Indústria Química. Per al sindicat, l’empresa hauria de contractar el personal de manera fixa, ja que “totes les treballadores són estructurals i permanents”; i aplicar el conveni corresponent, tenint en compte que es “manipulen materials químics com ara pintures, tintes, vernissos, ceres, parafines i derivats”. Gil, de fet, va arribar a denunciar la no aplicació del conveni davant el Servei Territorial de Treball (SMAC): “Per no estar acollit al conveni estava cobrant 200 euros menys al mes. Vaig denunciar i vaig arribar a un acord amb l’empresa”, recorda.
Per al sindicat, l’empresa hauria de contractar el personal de manera fixa, ja que “totes les treballadores són estructurals i permanents”; i aplicar el conveni de la Indústria Química, tenint en compte que es “manipulen materials químics com ara pintures, tintes, vernissos…”
El fet que els contractes siguen eventuals facilita que l’empresa puga acomiadar les treballadores sota l’argument d’una baixada de la producció. Segons l’afiliat a la CGT, quan l’empresa va finalitzar el seu contracte el passat mes de juliol per “circumstàncies de la producció”, la plantilla estava formada per una trentena de treballadors. Una xifra que s’hauria reduït fins a la cinquena arran dels últims acomiadaments. A Pedro, qui prefereix utilitzar un nom fictici, el van acomiadar el divendres passat per “faltar al respecte al seu superior […], la qual cosa ha afectat el seu rendiment, el dels seus companys i l’ambient laboral”, segons es llegeix en la notificació de fi de contracte. Per aquest mateix motiu, a l’acomiadament de Pedro es van sumar els de tres treballadors més. Els quatre empleats neguen qualsevol tipus de falta disciplinària. “Vam demanar una millora de les condicions laborals i un augment del salari, però l’encarregat ens va dir que havíem de fer el que digueren ells i ja està. L’endemà, en acabar la nostra jornada, ens van acomiadar”, afirma Pedro, qui també corrobora l’elevada sinistralitat, la no aplicació del conveni i unes condicions laborals “pèssimes”. “Hem estat treballant sense aire condicionat i amb les portes tancades quan més calor feia”, exemplifica.
Ara per ara, la CGT i les extreballadores que han denunciat públicament la presumpta situació “de precarietat i explotació laborals” es troben a l’espera de rebre una resposta per part d’Inspecció de Treball, on van registrar els diferents escrits de denúncies el passat 23 de maig.
Del futbol al grafè
Vicente Montesinos, que va deixar de ser el president del Club Deportivo Castellón el passat juliol, però encara manté la presidència de la Fundació Albinegra; va desembarcar en el negoci de la fabricació de pals de la llum en l’any 2021 mitjançant l’empresa Graphenglass —de la qual depèn GraphenTower. El seu objectiu és substituir els pals de fusta de les línies elèctriques per grafè, un material més lleuger i resistent. Segons va publicar El Economista, la fàbrica té una capacitat de producció de 15.000 pals i hauria rebut finançament europeu a través del fons Graphen Flagship, que busca impulsar el grafè amb una inversió de 1.000 milions d’euros.
Montesinos és, a més, conseller delegat de Globae, el grup des d’on canalitza i dirigeix les diferents empreses en les quals participa; i s’ha especialitzat en l’ús de les noves tecnologies i la ciberseguretat, amb empreses com Blast Off Partners o Soluciones 480; així com sent membre de la junta d’organitzacions com l’Associació d’Empreses i Professionals d’Internet de la Comunitat Valenciana (AVALNET).