Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La comunitat educativa s'oposa a la reducció de places del màster de secundària a la Universitat de València en benefici de la privada

Segons han denunciat més d'una desena de sindicats d'estudiants i professorat, la Universitat de València (UV) retallarà fins a 400 places del màster de secundària, mentre que l'equip rectoral ha autoritzat l'obertura de 40 noves places en el centre privat adscrit a la UV, la Florida, on es quadruplica el preu de la matrícula. Aquest dijous, s'han concentrat per denunciar el que consideren "un nou pas cap a la privatització"

Aquest dijous, estudiantat i professorat s'han concentrat davant del Rectorat de la Universitat de València per mostrar la seua oposició a la reducció del nombre de places del màster | Mathías Rodríguez

La Universitat de València (UV) suprimirà el 33% de les places del Màster universitari en Formació del Professorat d’Educació Secundària el curs vinent. Les 1.200 places que s’han estat oferint fins ara es reduiran a 800, tal com han denunciat els sindicats d’estudiants i de professorat de la universitat. En canvi, segons la Universitat de València, la retallada serà només de 80 places, ja que indica que durant el curs 2021-22 s’oferiran 800 places, “en lloc de les 880 actuals”. Aquest dijous, nombrosos sindicats estudiantils i obrers, així com assemblees de representants i col·lectius de treballadores s’han concentrat davant del Rectorat de la Universitat de València per protestar contra aquesta retallada en el màster de secundària, un requisit indispensable per exercir la professió docent en els nivells de secundària i batxillerat.

Els sindicats de professorat, com ara Comissions Obreres (CCOO) i el Sindicat de treballadors i treballadores de l’ensenyament del País Valencià (STEPV), expressen que les modificacions que es volen aplicar en aquest màster impliquen una “forta reducció en el nombre màxim d’estudiants que poden accedir-hi”. I afegeixen que a l’anterior Programa Verifica de la UV, elaborat per a l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació, es “fixava en 1.200 estudiants” la capacitat del màster, que ara “es reduirà a 800 estudiants”.

La Universitat de València (UV) suprimirà el 33% de les places del Màster universitari en Formació del Professorat d’Educació Secundària el curs vinent |Mathías Rodríguez

 

Aquesta decisió es va fer palesa al passat 3 de novembre al Consell de Govern de la UV –l’òrgan col·legiat on es desenvolupen les línies de la política universitària que s’han aprovat al claustre–, malgrat la negativa de la mateixa coordinació acadèmica del màster, les representants d’estudiants al Consell, el Personal Docent Investigador (PDI), i el personal d’Administració i Serveis (PAS).

 

Un pas més cap a la privatització

Tant els sindicats d’estudiants com els de treballadores denuncien que mentre que la UV impulsa aquesta retallada, paral·lelament, ha autoritzat a la Florida Universitària, un centre privat adscrit a la Universitat de València, l’obertura de 40 noves places del màster. Açò suposaria un pas més cap a la privatització de l’educació pública i, com a conseqüència, un augment del preu de la matrícula del màster per a l’estudiantat que el curse en el centre privat. Aquests estudis, a la UV, tenen un preu de 897,6 euros, mentre que a la Florida costen 3.195 euros.

Els arguments que, segons l’equip rectoral, porten a aquest “reequilibri” és la necessitat d’ajustar l’Ordenació Acadèmica i Professorat (OCA) al fet que “el nombre real d’estudiants que acaben matriculant-se al màster “és inferior als 1.000 en els últims anys”. A aquest argument se suma el fet que el nombre de places que oferta la Universitat de València és el més elevat de l’Estat espanyol. No obstant això, aquests arguments no convencen cap membre de la comunitat universitària. CCOO afirma que “cap argument justifica una reducció de places com l’aprovada en un màster d’aquestes característiques, enmig de les complexes circumstàncies del curs actual”. A més a més, des d’aquest sindicat sospiten que “la reducció del nombre d’estudiants i grups implicarà una reducció del professorat que imparteix aquest màster, que en bona part són associades, contractades amb condicions molt precàries”.

Mentre que la UV impulsa aquesta retallada, paral·lelament, ha autoritzat a la Florida Universitària, un centre privat adscrit a la Universitat de València, l’obertura de 40 noves places del màster

Per la seua part, Iris Espí, coordinadora del sindicat d’estudiants Acontracorrent, que també es posiciona en contra d’aquesta mesura, considera que aquesta retallada, “junt amb els preus abusius de matrícules i taxes, exclouen molta gent de la universitat, i a més, suposa un avanç cap a la privatització de l’educació publica”.

Joaquim Morera, estudiant, militant del Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) i membre del Consell de Govern de la UV, assegura que en aquest màster “la demanda sempre ha triplicat l’oferta”. “Al voltant de 3.000 persones –continua– volen optar a aquests estudis. Sembla que ens estan prenent el pèl”. També manifesta el seu descontent amb l’augment de places a la Florida: “No quadra que es reduïsquen les places a la UV i s’augmenten a la Florida”, perquè “si una universitat privada vol més places, és perquè hi ha demanda i pot fer negoci”. A més a més, contraargumenta que la Universitat de València siga la que més places oferta en aquests estudis. “Dels centres del País Valencià, és el que més places ofereix, però això es deu al fet que és l’únic centre públic de la província de València on es poden cursar aquests estudis”, conclou.

Aquesta retallada suposa “una altra decepció més, que reflecteix el desinterés d’aquest i els anteriors equips rectorals de la UV per la formació inicial del professorat de secundària”

Carlos Fuertes és coordinador de l’especialitat de Geografia i Història al màster de secundària de la Universitat de València, i membre del Comité d’Empresa de la UV, en representació de CCOO-PV. Per a ell, aquesta retallada suposa “una altra decepció més, que reflecteix el desinterés d’aquest i els anteriors equips rectorals de la UV per la formació inicial del professorat de secundària”. Afirma que “aquesta retallada s’ha d’inserir en tota una sèrie de problemes estructurals del màster com, per exemple, les lamentables infraestructures en què s’imparteix el títol oficial de postgrau”, que d’altra banda és el que més estudiants té de tots els que s’imparteixen a la UV.

Per a Fuertes, aquesta qüestió “exemplifica com entén l’equip rectoral la formació del professorat d’educació sencundària”. Manifesta que la UV és un centre “referent” tant al País Valencià com a l’Estat espanyol, sobretot en pedagogia i didàctiques específiques, ja que compta amb dues facultats especialitzades, la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació i la Facultat de Magisteri. Però, sembla que això no suposa un motiu de pes per apostar per l’ensenyament del professorat en secundària. Fuertes ironitza: “S’ha d’encarregar, per exemple, la Universitat Politècnica, sense facultats d’educació, de proporcionar la formació pedagògica necessària als seus graduats que desitgen exercir en secundària?”.

Amb motiu de les crítiques i malestars que ha generat aquesta retallada, els sindicats d’estudiants de la UV, els sindicats de professorat, les plataformes del professorat associat i altres assemblees de representants demanaren una reunió amb el rectorat de la UV, que es va celebrar aquest dijous, 12 de novembre. Gemma García García, una de les militants del Front Estudiantil Unificat (FEU) que ha assistit a la reunió opina que ha sigut una reunió “més informativa que negociadora”. A banda dels arguments que la UV ja va expressar al Consell de Govern, a la reunió, l’equip rectoral ha destacat “l’infrafinançament” que pateix la UV com a argument principal. I ha manifestat que des de la universitat “com a gestors fan el que poden”, ha explicat García.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!