Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La línia telefònica de la trama de suplantacions digitals es va contractar amb un DNI fals

El número de Lycamobile es va utilitzar per suplantar la portaveu de La Forja, Lluna Berlanga, i en cinc casos més. La investigació interna de Mossos també revela que un agent expedientat va crear l’adreça de correu electrònic del nucli del Baix Empordà

| Pau Fabregat

L’admissió a tràmit de la querella per la trama de suplantacions digitals, el mes de novembre, va obrir la porta a seguir el rastre del telèfon que el suplantador havia facilitat com a contacte en diverses ocasions. I, per ara, s’ha pogut comprovar que la línia es va contractar amb un DNI fals, un fet punible. És una de les conclusions de l’informe que el cos de Mossos d’Esquadra ha traslladat a la jutge d’instrucció número 9 de Barcelona, fruit de la investigació de la Divisió d’Afers Interns (DAI) que el conseller d’Interior va anunciar l’11 de novembre. La titular de la línia de telèfon que va utilitzar qui es feia passar per la portaveu de La Forja, Lluna Berlanga, és Marta Casas Fernández, però el Cos Nacional de Policia ha confirmat a Mossos que el DNI associat a la contractació no correspon a cap persona amb aquest nom. Per tant, la identitat utilitzada per donar d’alta la línia és fictícia, però sense saber si el DNI correspon o no a cap altra persona.

El número, de l’operadora Lycamobile, es va fer servir en més casos de la trama d’espionatge digital, associat sempre a una suposada “Marta”. Es feia passar per una militant de La Forja per així entaular converses via WhatsApp amb el militant de la CUP Girona i actualment portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas; accedia sense autorització a un correu en desús d’Arran quan es presentava al Sindicat de Llogateres; falsejava el correu del Sindicat de Llogateres amb l’objectiu que Alerta Solidària l’afegís als seus grups de difusió; s’infiltrava en el grup de Telegram de la Federació Estudiantil Llibertària (FEL) de la UAB; es feia passar per membre de Sanitaris per la República per aconseguir informació sobre la vaga d’ambulàncies a través d’un membre de la CNT Manresa. Des de la data de publicació del reportatge d’investigació de la trama d’identitats suplantades al número 510 de la Directa, el passat 28 d’octubre, ningú s’ha tornat a connectar ni a Telegram ni a WhatsApp des d’aquest número i el mòbil es troba inactiu.

L’organització antirepressiva Alerta Solidària, que ha presentat la querella de Berlanga, en el seu escrit d’al·legacions considera que Mossos agafa “un paper que no li correspon” en valorar la proporcionalitat de les investigacions

A l’escrit presentat al jutjat, la DAI apunta diverses accions que es podrien emprendre per identificar l’autoria dels fets que s’inclouen a la querella del cas de Lluna Berlanga. Per una banda, valoren que es podrien investigar les adreces IP amb què s’haurien creat els correus suplantats a través de l’eina d’spoofing Emkei.cz, “mitjançant comissió rogatòria internacional a la República Txeca” on s’ubica l’empresa. Per l’altra, indiquen que es podria conèixer el flux de trucades i posicionament del número de telèfon per identificar l’usuari habitual de la línia. Alhora, també fan referència a la possibilitat d’obtenir el titular del correu a través del qual el suplantador es va fer passar pel mitjà digital Vilaweb i va dirigir-se al correu personal de Berlanga. Així i tot, després d’enumerar les possibles línies d’investigació, Mossos valora que “podrien revestir un caràcter desproporcionat” perquè “no s’infereix que els fets denunciants suposin un accés il·legal a sistema informàtic o un descobriment i revelació de secrets”.

L’organització antirepressiva Alerta Solidària, que ha presentat la querella de Berlanga, en el seu escrit d’al·legacions considera que Mossos agafa “un paper que no li correspon” en valorar la proporcionalitat de les investigacions perquè “no tenen competències” i “per un evident conflicte d’interessos”. Considerant que els fets denunciats “revesteixen elements suficients de criminalitat”, planteja que sigui el cos de l’Ertzaintza qui realitzi les diligències d’instrucció com a Policia Judicial.

A la querella l’advocada Eva Pous ja exposava la necessitat de realitzar diverses diligències per esbrinar l’autoria dels presumptes delictes i, en l’escrit de resposta a l’informe de Mossos, torna a insistir-hi: identificar el titular de la línia telefònica, requerir a l’operadora Lycamobile les trucades realitzades i els missatges enviats des del juliol i fins ara, geolocalitzar el mòbil i intervenir les trucades, requerir a la companyia Telegram la còpia dels missatges de l’usuari o identificar les IP que es van connectar a Emkei.cz per suplantar Berlanga, entre altres. Però a més, sol·licita que es requereixi a la Policia espanyola a qui correspon el DNI i quin és el de Marta Casas Fernández.


“Cap il·lícit penal”, segons Mossos

El 12 de desembre, els Mossos d’Esquadra van anunciar, en un comunicat de dues frases, que la investigació efectuada per la Divisió d’Afers Interns (DAI) es concretava en un expedient disciplinari cap a un mosso de la Comissaria General d’Informació que era apartat de les seves funcions. Aleshores, no va transcendir-ne res més, però ara l’escrit de l’Àrea d’Investigació Interna revela que l’agent és qui va crear el correu electrònic laforja_baixemporda@protonmail.com.

L’adreça falsa del nucli empordanès és des d’on, durant el mes de juliol i agost, es varen enviar correus electrònics al militant de la Forja de l’Alt Empordà Pau Turró sol·licitant documentació. És a partir d’aquesta comunicació que l’organització va obrir un núvol fictici, a tall d’esquer, per col·locar la suposada informació d’interès per al suplantador. Així és com es van poder rastrejar les IP que s’hi connectaven i, fruit d’una investigació, la Directa va descobrir que algunes connexions es van realitzar des de la Comissaria General d’Informació (CGI) dels Mossos d’Esquadra, a l’edifici Egara, i, concretament, des de l’Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu (ACMTSO).

La investigació policial interna “va finalitzar amb la recomanació d’incoar expedient disciplinari al presumpte autor per incomplir una ordre rebuda i realitzar accions concretes que se li havien prohibit”

Tot i que els missatges enviats per almenys catorze adreces suplantades o falsejades segueixen el mateix patró, Mossos assegura que “no s’han observat, de moment, dades objectives que infereixin una relació directa amb la querella presentada”. A més, la policia catalana conclou que no es va observar “cap il·lícit penal” i la investigació interna “va finalitzar amb la recomanació d’incoar expedient disciplinari al presumpte autor per incomplir una ordre rebuda i realitzar accions concretes que se li havien prohibit”.

El cas de la suplantació del nucli del Baix Empordà de La Forja queda recollit en una segona querella que també està presentada. Per aquesta raó, l’advocada Eva Pous d’Alerta Solidària reclama que la jutge ordeni a Interior la identificació de l’ordinador emprat per l’agent expedientat per analitzar-ne l’activitat. Alhora, requereix a Mossos que aportin a la causa una còpia íntegra de l’expedient disciplinari incoat per la Divisió d’Afers Interns.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!