Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La lluita veïnal aconsegueix l’aprovació definitiva de la modificació del pla urbanístic de Vallcarca

Després d’anys de mobilització i propostes, el veïnat del barri de Barcelona ha vist com el ple de l’Ajuntament donava llum verda al canvi en el planejament, que assegura la preservació del nucli antic i habitatges públics. Tot i així, l’assemblea de Vallcarca denuncia que encara queda barri desprotegit

Manifestació contra els enderrocs a Vallcarca | Joan Bernà

Satisfacció generalitzada al barri barceloní de Vallcarca. Després de dies d’incertesa, finalment, el passat divendres 28 de setembre es va aprovar el darrer tràmit per fer efectiva la Modificació del Pla General Metropolità (MMPGM), amb 34 vots favorables de 41. El canvi del planejament vigent, però caduc des del 2008, afecta 15.443 metres quadrats de titularitat pública i assegura la preservació del nucli antic, dos equipaments culturals, nou comerços en planta baixa, 91 habitatges públics i una nova plaça central.

Des de l’assemblea de Vallcarca subratllen que “durant tot aquest procés, s’han fet renúncies per arribar a consensos, resoldre contradiccions i modular expectatives per aconseguir una millora digne del barri”. Un dels consensos és precisament evitar més enderrocs i expulsions de veïnat al barri. Les Jornades Participatives de novembre del passat 2017 i el document de conclusions ja van recollir reivindicacions que han inspirat en gran part la modificació que ara aprova el Consistori. Tot i celebrar l’aprovació del canvi en el planejament, lamenten que no inclogui tot el barri afectat pel pla de 2002.

El canvi del planejament afecta 15.443 metres quadrats de titularitat pública i assegura la preservació del nucli antic, dos equipaments culturals, nou comerços en planta baixa, 91 habitatges públics i una nova plaça central

El mes de maig, la modificació ja es va aprovar a la comissió d’urbanisme de Barcelona, però només amb el suport de catorze de 41 regidors -comptant el Govern de Barcelona en Comú, de la CUP i del regidor no adscrit de Demòcrates de Catalunya Gerard Ardanuy. No tots els grups estaven satisfets amb el que aleshores volia aprovar el govern municipal i per aquesta raó, Barcelona en Comú del barri de Gràcia reclamava dies enrere “teixir aliances per a que en el proper mandat a partir del 2019 es pugui començar a construir al barri”. Segons el conseller adscrit a Gràcia, Robert Soro, “estem parlant de la gran bossa d’habitatge públic del Districte, on tenim un problema importantíssim i el pla és una proposta compartida treballada per molts agents.”

Al llarg de les darreres setmanes, s’havia intensificat la negociació política entre el Govern de Barcelona en Comú, sobretot, amb els grups municipals d’ERC, PSC i PDeCat, que eren els que havien presentat més esmenes al llarg del període d’al·legacions fins a mitjans de juliol. Els esforços van donar el seus fruits: vots favorables d’ERC i del regidor Juanjo Puigcorbé a la comissió d’urbanisme, i pocs dies abans del ple, els del PdeCAT -excepte en el cas de les unitats d’actuació UA3 i UA5. Així s’aconseguia la majoria suficient de 29 vots, que, finalment, es va superar perquè cinc regidors de Ciutadans també van votar-hi a favor.


El futur del “triangle”

L’aprovació implica la conservació de l’espai anomenat triangle, un conjunt de cinc edificis que hi ha entre l’avinguda Vallcarca i els carrers Farigola i Cambrils. L’assemblea de Vallcarca i una majoria veïnal -una campanya online ha aconseguit la signatura de 900 veïnes- sempre ha defensat la preservació i la rehabilitació dels immobles, ja que asseguren que és tècnicament possible. En aquest sentit, al nou planejament s’inclou un Pla de Millora Urbana que hauria d’assegurar la rehabilitació de la zona en els propers anys.

El dia anterior al ple, més d’un centenar de persones es van manifestar per donar suport al conjunt d’edificis del “triangle” |Joan Bernà

 

Entre el veïnat del “triangle” hi ha Evaristo López Mañas, un autònom que viu de lloguer des de 1998 i que ha vist com el seu edifici s’anava degradant. Com denuncia la majoria de la seva escala, López Mañas explica que porten més de quinze anys vivint en unes “condicions de degradació que van augmentant ja que hem posposat reparacions a les nostres llars en detriment de la nostra qualitat de vida”, pendents de saber com el Pla afectaria l’edifici. A més López Mañas insisteix que la majoria de propietaris i llogaters volen lluitar per mantenir l’edifici: “El fet que una línia de façana quedi malament sigui motiu per enderrocar un edifici amb veïnat consolidat al barri em sembla una barbaritat.”

No pensa el mateix Irene Güell, vicepresidenta de l’Associació de Veïns Gràcia Nord, una associació que va presentar esmenes amb la idea d’acabar amb els edificis del “triangle” per la seva antiguitat i per mantenir l’ample de l’avinguda Vallcarca, que també volen reformar fa anys. Per Güell els del “triangle” “són uns edificis antics que no tenen cap sentit i no paga la pena restaurar, l’adequat seria fer-los de nou amb una línia més endarrerida”. De tota manera, minuts després de la votació, Güell es mostrava satisfeta amb l’aprovació de la reforma, que a partir d’ara permetrà afrontar debats pendents com el del futur de l’avinguda.


La lluita continua

El veïnat organitzat a través de l’assemblea de Vallcarca recorda que la modificació de la MPGM ha estat fruit de “l’esforç sostingut durant els darrers anys del veïnat que ha participat activament a jornades de treball, taules de concertació, processos participatius, així com a plens de districte, als consells de barri i al carrer.” Ara mantenen alguns objectius per bé que es lamenten que “no hi hagi hagut la valentia d’aprovar el Pla tal i com va ser consensuat pel veïnat i que l’enderroc del triangle encara pugui estar sobre la taula d’alguns.”

A banda d’evitar a tota costa més enderrocs, la negociació que preveuen d’ara en endavant amb tècnics municipals i promotors com Nuñez y Navarro o Fité SL passa perquè apliquin el lloguer regulat a les seves futures promocions. Des de l’assemblea s’insisteix que “s’haurà de garantir que el futur Pla de Millora Urbana, previst per a la zona d’habitatges del “triangle”, serveixi per rehabilitar i no enderrocar i garantir l’habitatge digne i assequible a tothom.” Entitats que integren l’assemblea veïnal, com les AFAS, preveuen que en els propers mesos es completi un pla d’usos “que fomenti l’economia circular, social i cooperativa al barri i com donar l’última empenta per a la construcció de l’Institut Vallcarca.”

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!