Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Policia Nacional espanyola deté cinc veïnes de Tarragona per repartir fulls volants contra Vox

Van passar quatre hores als calabossos de la comissaria de la plaça d'Orleans encarregada dels tràmits de la llei d'estrangeria i van quedar en llibertat sota l'acusació d'un presumpte delicte d'odi

Repartiment de fulls volants als voltants de la paradeta del partit d'extrema dreta Vox durant la campanya electoral de les passades eleccions municipals | Arxiu

Matí del dijous 11 de juliol. La Brigada Provincial d’Informació de la Policia Nacional espanyola (CNP) torna a efectuar detencions a Catalunya, en aquest cas a la ciutat de Tarragona. Tres agents de paisà es presenten a un domicili particular i conviden a una noia a acompanyar-los, pujar a un vehicle sense logotips i anar fins a la comissaria de la plaça d’Orleans. Sense cap ordre judicial. “Ven con nosotros a comisaria, te explicamos y luego ya te puedes ir”, li reblen. La noia s’hi nega. L’escena es repeteix en altres quatre domicilis. Al llarg del matí, finalment i per por a ser detingudes, diverses de les persones citades s’atansen a les dependències policials i, en un dels casos, la persona és detinguda als voltants de la comissaria, per ordre directa d’un dels policies que l’assenyalava des del vestíbul de l’edifici. Els dos nois són tancats als calabossos, les tres noies les retenen en una sala d’espera. L’operació és tan poc habitual que genera un cert caos en unes dependències policials que, des del desplegament dels Mossos d’Esquadra, estan centrades en l’àmbit de la llei d’estrangeria i les competències duaneres. Durant les quatre hores que s’allarguen les detencions a l’exterior s’hi concentren desenes de manifestants.

L’explicació donada per un dels policies instructors és que Vox va presentar una denúncia contra les persones que durant la campanya electoral de les municipals van repartir fulls volants crítics amb la formació d’extrema dreta a les proximitats de les seves paradetes informatives

Passen el temps sense cap aclariment oficial. A migdia arriba a la comissaria l’advocat Carles Perdiguero, que és informat verbalment –res per escrit– sobre les raons de l’actuació. L’explicació donada per un dels policies instructors és que Vox va presentar una denúncia contra les persones que durant la campanya electoral de les municipals del 26 de maig van repartir fulls volants crítics amb la formació d’extrema dreta a les proximitats d’on es trobaven les seves paradetes informatives. Fonts de la Plataforma Antifeixista de Tarragona han explicat a la Directa que en aquells dies una patrulla de la Guàrdia Urbana va identificar dues persones que repartien fulls volants i, en un altre episodi, agents de paisà de la Unitat d’Informació dels Mossos d’Esquadra també van identificar altres dues persones. Es dóna la coincidència que, dos mesos més tard, totes quatre formen part de la llista de detingudes per la Brigada Provincial d’Informació del CNP.

“Els fets descrits, el repartiment de les octavetes i el seu contingut, no tenen la transcendència jurídica que se li vol donar. No hi ha base per un delicte d’odi. Això ens preocupa. A més, l’actuació contra aquestes persones dos mesos després dels fets, amb les detencions i sense que consti cap tutela judicial de la instrucció, ho agreuja”, considera l’advocat Perdiguero, qui els pròxims dies reclamarà l’expedient complet de la causa per poder garantir el dret a la defensa. Per ara, només ha transcendit que l’operació policial ha estat batejada amb el nom “Odium”. Amb una ullada ràpida al full volant difós, que seria la prova documental del presumpte delicte, s’aprecia una esvàstica ratllada en senyal de rebuig a la ideologia neonazi. Una recent circular de la Fiscalia General de l’Estat feia especial esment precisament a aquesta casuística: el rebuig al nazisme també pot ser considerat un delicte d’odi. Desenes d’organitzacions de juristes i per a la preservació dels drets humans ho han criticat amb contundència.

Imatge dels fulls volants que van repartir les cinc veïnes de Tarragona detingudes dijous |Arxiu

 

En un comunicat difós per la Plataforma Antifeixista de Tarragona després de les detencions es posa l’èmfasi en la vulneració dels drets fonamentals. “No es pot seguir coartant la llibertat d’expressió d’aquesta manera, el nostre dret de posicionar-nos i manifestar-nos en contra de les propostes d’un partit o l’altre no hauria d’estar perseguit i criminalitzat”, afirmen. “Seguirem plantant cara a l’extrema dreta a tot arreu on vagin i denunciarem els seus vincles amb el règim i els seus protectors”, conclouen.

L’actuació del CNP a Tarragona se suma a la batuda d’ara fa uns mesos a Girona –amb les detencions, entre d’altres, dels alcaldes de Verges i Celrà i un fotoperiodista– que recentment s’ha arxivat, a la imputació de quatre independentistes del Maresme per una discussió amb un escamot d’extrema dreta que arrencava llaços grocs a Sant Pol de Mar, i a l’anomenada operació “custòdia compartida” executada en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra per detenir deu antifeixistes. En tots els casos darrere de les investigacions hi ha el segell de la Brigada Provincial d’Informació.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!