Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La teranyina de la família Roig Alfonso

La xarxa d’empreses capitanejades per Juan Roig s’expandeix fora del sector de l’alimentació, amb presència en la indústria de la rajola, la dels residus o la de les energies renovables

Un de cada quatre euros (25,5 %) del pressupost que destina una família al gran consum va a parar a la butxaca de Juan Roig, president de Mercadona SA. La distribució alimentària mou milers de milions d’euros i, cada vegada més, està controlada per grans grups. Als Països Catalans i a l’Estat espanyol, qui més porció del pastís s’emporta és la valenciana de Roig, amb una quota de mercat del 24,6 % –setze punts per damunt de qui ocupa el segon lloc, Carrefour–, segons dades de Kantar Worldpanel. Euro a euro, en un any marcat per la COVID-19, Mercadona ha aconseguit un benefici net rècord de 727 milions, un 17 % més que en 2019. Tanmateix, si bé és la distribuïdora qui li’n reporta més, no és l’única que juga un paper decisiu en la fortuna de Roig, qui fa créixer la seua teranyina empresarial en sectors com el de la construcció, els residus, el turisme o l’esport.

Inmo Alameda és la societat mercantil on concentren accions i participacions de totes les seves empreses

No és tan coneguda com les nou lletres verdes i arrodonides, però sense ella no es pot entendre l’empori econòmic de Roig. Es tracta d’Inmo Alameda, la societat on concentra les accions
i participacions en totes les empreses. Entre les participades, a banda de Mercadona, figuren altres dues societats: el fons d’inversió de Juan Roig, Angels Capital, i Forns Valencians, la proveïdora de productes de forn per mitjà de la qual controla el València Basket Club i la societat de cartera Finop SL. Aquesta última manté una participació important en Mercadona i inverteix en la rajola per mitjà de dues companyies: Licampa 1617 SL, creada ad hoc per a la construcció del pavelló esportiu i cultural Casal España Arena a València, i Ciudadela Nort SL, destinada a la compra de sòl urbanístic i agrícola.

Infografia de Josep Monfort @Josep_Monfrot i Ester Fayos @Ester_Fayos |Josep Monfort

 

Per mitjà del vehicle inversor que dirigeix Jose Manuel Benito Bringue –qui ha sigut director de l’assessoria fiscal de Mercadona i, segons va revelar ElDiario.es, responsable de la filial del supermercat a Delaware, un territori de baixa tributació–, el fil de la teranyina s’estén a altres sectors molt diversos. Integrat en Marina de Empresas, junt amb l’escola de negocis EDEM i l’acceleradora Lanzadera, Angels Capital inverteix en un ampli ventall de noves empreses: consultories tecnològiques, hotels de luxe en zones de muntanya de la Marina Baixa, noves tècniques publicitàries per a grans empreses, menjar per a emportar, cercadors de viatges, lloguer de vaixells d’esbarjo, la realització de biòpsies virtuals o la fabricació de tecnologia per a mitjans de transport d’alta velocitat.


Residus i renovables

“D’entre tots els supermercats, en destaca especialment un com el major opositor al sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos de plàstic: Mercadona”. Aquesta és una de les conclusions a les quals arriba l’informe “Més residus, més beneficis: qui ix guanyant amb la crisi dels plàstics a Espanya”, on les organitzacions Changing Markets i Break Free From Plastic mostren com grans empreses estan evitant qualsevol intent de reforma del sistema de residus, entre elles els supermercats Mercadona, membre de la junta general d’accionistes d’Ecoembes (patronal dels consumidors d’envasos) i gran usuari i beneficiari del plàstic.

Els lligams de Mercadona amb el sector de les renovables no són tan directes com en el cas dels residus. Cal resseguir la informació mercantil per trobar la connexió, establerta per mitjà de la societat de cartera Portovan SL, de Fernando Roig, germà de Juan Roig i president del Vila-real CF i Pamesa. És propietària d’un 9 % de les accions de Mercadona i posseeix Energías Renovables, administradora de l’energètica que lidera les inversions en els parcs eòlics als Ports, Renomar. Tampoc és gens fàcil trobar la connexió entre la distribuïdora i el fons d’inversió Atitlan, del gendre de Juan Roig, Roberto Centeno, i l’empresari Aritza Rodero, ambdós exconsellers de Goldman Sachs –reconvertit en banc comercial per a poder rebre suport financer públic en la crisi de 2008.

Per mitjà d’Angels Capital inverteixen en un ampli ventall de sectors, des del menjar per emportar fins al lloguer de vaixells

Tot i que des de Mercadona rebutgen qualsevol mena de relació, l’enllaç es troba en la societat immobiliària Vaneco SL, de l’empresària i dona de Juan Roig, Hortensia Herrero, qui és propietària d’un 27,71 % de les accions de Mercadona. Una de les empreses participades per Vaneco és Beta Partners, propietat d’Atitlan destinada a la compravenda d’edificis o l’adquisició de valors mobiliaris. Prèviament, Atitlan va experimentar un fort creixement amb la compra d’accions de proveïdores de Mercadona, com va ser el cas dels sucs Dafsa o els aperitius Ibersnacks. En la seua estratègia de desvincular-se de Mercadona, des de fa alguns anys, Centeno i Rodero busquen ampliar beneficis per mitjà de l’adquisició de grans extensions d’oliveres i cítrics o els de parcs fotovoltaics.

Article publicat al número 523 publicación número 523 de la Directa

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU