Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Economia Social i Solidària es retroba al País Valencià

Aquest divendres arrenquen les jornades “Una economia per la vida” amb una primera trobada que vol afavorir l’enfortiment d'aquelles iniciatives que des d’una mirada comunitària contribueixen a una nova organització social de les cures. Impulsades per la Xarxa de l’Economia Solidària del País Valencià (REAS-PV) durant el mes de maig, les trobades se centraran en tres eixos: les cures, l'habitatge i el consum

Trobada d'entitats del mapa col·laboratiu Tornallom a la Riera d'Agres (el Comtat) | Tornallom

Aquest divendres, 5 de maig, la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària del País Valencià (REAS-PV) dona el tret d’eixida a les trobades “Una economia per la vida”. El principal objectiu és generar diferents espais de trobada a Castelló, València i Alacant entre entitats de l’Economia Social i Solidària (ESS) per portar a terme una transició ecosocial. La iniciativa aglutina tres grans activitats, que se celebraran en dies diferents i que, segons apunten des de l’organització, “aspiren a enfortir lluites estratègiques pels moviments socials i l’economia solidària del País Valencià”.

La Xarxa de l’Economia Alternativa i Solidària treballa per crear una xarxa d’entitats per a potenciar l’economia solidària com a instrument que permeta desenvolupar una societat més justa i solidària. També reivindica la concepció de l’economia com a un mitjà al servei del desenvolupament personal i comunitari per contribuir a la millora de la qualitat de vida i l’entorn social de les persones. És amb aquest fi amb el qual des de la Xarxa es tracta de donar a conéixer, donar suport i coordinar iniciatives associatives, empresarials, econòmiques i financeres compromeses amb els principis de la Carta de Principis.


Cures, habitatge i consum

Els espais de trobada a Castelló, València i Alacant abordaran les cures comunitàries, l’habitatge cooperatiu, i la sobirania alimentària i el consum responsable. Són oberts a la participació de les entitats adherides a la Xarxa i també de tots els agents amb qui “comparteixen valors” per afavorir la “reflexió compartida, la intercooperació, el treball en xarxa i la planificació estratègica”, tal com assenyala REAS-PV.

La primera trobada, que té lloc aquest divendres a la vesprada, a la plaça Cronista Muntaner de Castelló de la Plana; vol afavorir l’enfortiment d’iniciatives que contribuïsquen a una nova organització social de les cures amb una mirada comunitària. Aquesta naix, tal com explica Anna Peñalver, membre de l’equip de REAS-PV, de la “necessitat de consolidar projectes incipients i arrelats al territori que plantegen abordar les cures amb pràctiques més democràtiques i justes; des de la responsabilitat col·lectiva, la concepció de la interdependència com a condició i l’aposta per l’autonomia personal en la presa de decisions”, així com de la necessitat d’“apostar per la sostenibilitat i per vides més compartides”.

Tal com explica Anna Peñalver, membre de l’equip de REAS-PV, la primera trobada naix de la “necessitat de consolidar projectes incipients i arrelats al territori que plantegen abordar les cures amb pràctiques més democràtiques i justes”

A més a més, s’han convidat diversos projectes locals i iniciatives perquè l’activitat compte amb assessorament de diferents models associatius que han desenvolupat projectes de cooperació i respectuosos amb els drets laborals de les persones cuidadores i amb el benestar i autonomia de les usuàries. Un exemple és la participació d’Ana Muñoz, membre de la cooperativa La Ciutat Invisible; i Ca l’Abril, una cooperativa de Barcelona de l’àmbit de les cures que forma part de la iniciativa d’intercooperació Prescrivim Cura Digna.

Pel que fa a la segona trobada, que se celebrarà el diumenge 21 de maig de matí, a l’espai de La Granja de Masphael, centre d’Educació Mediambiental a Alacant; té la finalitat d’impulsar l’habitatge cooperatiu davant, tal com subratllen des de REAS-PV, la “necessitat de superar l’actual concepció de l’habitatge com una mercaderia”. Jorge Toledo, tècnic d’Alacant ConVivència, una cooperativa sòcia; fa referència a les cooperatives d’habitatge com una eina per superar la vulneració sistemàtica del dret a l’accés a l’habitatge, “integrant valors com la sostenibilitat mediambiental en la construcció, l’eficiència energètica, l’optimització de recursos mitjançant instal·lacions comunes i nous models compartits de cures al llarg del cicle vital de les persones”.

II Mostra d’Economia Social i Solidària, celebrada a Benlloc el 15 d’octubre del 2022 |Mostra MEES

 

“Cohabitem” és la Coordinadora per la regulació amb finançament públic del cohabitatge valencià, conformada per tretze projectes d’habitatge cooperatiu, i amb el suport de la Federació de Cooperatives d’Habitatge valenciana (FECOVI), que formarà part d’aquesta segona jornada dividida en tres activitats. S’iniciarà amb un espai de cohesió i gestió emocional per enfortir llaços entre projectes, seguida d’un intercanvi d’experiències, i finalitzada amb la identificació de reptes futurs d’acció col·lectiva amb relació a l’habitatge.

L’última de les jornades posa el focus en la sobirania alimentària i el consum responsable. Tindrà lloc el dissabte 27 de maig, a les 10.30 hores, en l’espai de la cooperativa l’Aixada com a eixida a Picassent (l’Horta Sud). REAS-PV l’identifica com una qüestió cabdal, ja que, tal com matisa Teresa de la Fuente, de l’equip tècnic de la Xarxa, abans hi existia un mapatge de grups de consum, així com d’iniciatives de productores, i botigues i entitats cooperatives que treballaven en aquest marc, però que s’ha anat diluint. Per això, la trobada pretén reconnectar a agents del moviment de la sobirania alimentària. Tal com sosté de la Fuente un nou model alimentari, agroecològic, ajustat a cada territori i protagonitzat per projectes productius (preferiblement cooperatius); “pot reduir la petjada ambiental de la nostra alimentació, millorar la seua qualitat, generar llocs de treball als territoris rurals i teixit econòmic local, i aprofitar els recursos propis cuidant la terra”.

Tal com detalla Sergi Salvador, del secretariat tècnic de REAS-PV, pretenen “generar diversos espais de debat arreu del País Valencià que permeten cocrear de forma col·lectiva propostes perquè l’Economia Solidària avance i esdevinga un agent clau”

Per aquesta activitat es comptarà amb la participació de Teresa Sempere, formada en facilitació de grups i membre del grup motor de Tornallom, el mapa de les alternatives econòmiques del País Valencià. Es durà a terme un taller per reflexionar sobre el moment actual en què es troben els col·lectius i entitats de la sobirania alimentària. L’objectiu: “valorar entre totes l’escenari actual i visibilitzar les aliances que existeixen, així com pensar cap a quins escenaris volem caminar i quins tipus d’aliances i xarxes desitjaríem construir”, conclouen des de la Xarxa.

Les jornades compten amb finançament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica perquè les entitats sense ànim de lucre promoguen els objectius de l’Agenda 2030. Tal com detalla Sergi Salvador, del secretariat tècnic de REAS-PV, tenen previst continuar al setembre i l’octubre amb més activitats al voltant d’aquests eixos. I conclou: “Pretenem generar diversos espais de debat arreu del País Valencià que permeten cocrear de forma col·lectiva propostes perquè l’Economia Solidària avance i esdevinga un agent clau que influïsca en la presa de decisions públiques i afavorisca el canvi de model econòmic”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU