Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les acampades en solidaritat amb Palestina arriben a la Universitat d’Alacant

La protesta arrenca aquest dimecres, 8 de maig, al jardí de Roques de la facultat de Filosofia i Lletres. Es tracta de la segona acampada a les universitats del País Valencià. La primera es va organitzar a València, des d'on denuncien que no han rebut cap resposta del rectorat, el qual va “amenaçar-nos de cridar la policia" el passat 3 de maig

Acampada a la Universitat de València en solidaritat amb el poble palestí, iniciada a finals d'abril | Lucas Guerra

Estudiants, docents i personal administratiu de la Universitat d’Alacant convoquen una acampada en solidaritat amb Palestina al jardí de Roques, darrere de la facultat de Filosofia i Lletres. La protesta arrencarà aquest dimecres, 8 de maig, partir de les deu del matí, amb la penjada de pancartes i lectura de manifest. S’uneixen així a l’onada d’acampades a les universitats en suport de la població palestina iniciades als Estats Units i que ja s’han estès arreu del món per denunciar la complicitat de les universitats i dels governs amb l’Estat d’Israel. “Ens neguem a romandre en silenci mentre que es perpetua la violència i l’opressió”, manifesta l’alumnat d’Alacant en un comunicat enviat als mitjans de comunicació.

A diferència de l’acampada a la Universitat de València, instal·lada de manera indefinida des del passat 29 d’abril a la facultat de Filosofia; a Alacant, inicialment, la protesta està convocada fins al dissabte 11 de maig. El motiu: “la universitat ens ha donat suport i s’ha posicionat en contra del genocidi. Per això, de moment, hem preferit posar una data límit”, exposa Yousra El-Meziati, estudiant de Traducció i Interpretació i membre de l’Assemblea Universitària per Palestina d’Alacant (AUPA). Ha estat impulsada per l’AUPA, el Front d’Estudiants del País Valencià (FEPV) i el col·lectiu BDS —acrònim de Boicot, Desinversions i Sancions, la campanya internacional que defensa la desobediència civil per forçar a Israel a posar fi a l’ocupació. Per ara, ha rebut el suport d’altres sindicats i col·lectius de la comunitat universitària, com l’STEPV o la CGT d’Alacant.

“Ens neguem a romandre en silenci mentre que es perpetua la violència i l’opressió”, manifesta l’alumnat d’Alacant en un comunicat

Mitjançant la protesta, principalment, les joves pretenen aconseguir la fi de la compravenda d’armes i de les relacions econòmiques, acadèmiques o culturals del govern espanyol i les institucions europees amb l’Estat d’Israel. “És vergonyós que Espanya siga un dels països que més armes ha subministrat a la massacre comesa per un govern sionista”, denuncien en el comunicat. També exigeixen “la fi de la colonització, l’apartheid i la neteja ètnica que Israel perpetra contra el poble palestí”. Als rectorats de les universitats els reclamen “la fi de les relacions o convenis amb universitats israelianes i empreses que financen el genocidi”.

L’alumnat també pretén que la protesta siga una mostra de solidaritat amb les estudiants que han acampat arreu del món i les estudiants palestines, “que estan sofrint des de fa anys una massacre indiscriminada”, rebla Yousra El-Meziati. En molts casos, la resposta dels rectorats de les universitats on s’han organitzat acampades ha estat permetre l’entrada de la policia als campus per a desallotjar amb violència les persones acampades. Als Estats Units, segons ha publicat el diari The New York Times, des del passat 18 d’abril han estat detingudes més de 1.300 activistes. A més, en alguns llocs, com la Universitat de Colúmbia, les manifestants han patit atacs de grups proisraelians.

Acampada propalestina a la Universitat de València |Lucas Guerra

 

Yousra El-Meziati expressa que, fins ara, tot i que no s’ha aconseguit posar fi a les relacions de les universitats i els governs amb l’Estat d’Israel, les acampades estan contribuint a la “creació d’esperança” a la població palestina, “mantenir el genocidi en el focus mediàtic” i “continuar informant la gent que no està tan informada”. “Estem demostrant que hi ha persones que donem suport al moviment palestí. Com a ciutadans tenim la responsabilitat de poder exigir als nostres governs el compliment dels drets humans”, assevera. Amb l’objectiu de continuar conscienciant del genocidi palestí, l’AUPA ha organitzat la projecció del documental “Hijas de la Nakba” aquest dimecres, així com una concentració el 15 de maig, a les onze del matí, a la biblioteca general de la Universitat d’Alacant.


Deu dies d’acampada a València

L’acampada a la Universitat de València, la primera organitzada a l’Estat espanyola, continua en peu deu dies després, tant al jardí de la facultat de Filosofia com a l’interior. Reuneix ja un centenar d’estudiants, que durant l’última setmana han estat organitzant assemblees obertes, accions de protesta, formacions sobre Palestina i activitats. El passat 3 de maig, un grup d’estudiants es va dirigir fins al rectorat per traslladar a la rectora, Mavi Mestre, el manifest amb les reivindicacions. Després, van realitzar una acció de boicot a la seu del Banc Santander en l’aulari 3 de la universitat. Santander és un dels principals bancs que, a través de préstecs i crèdits, financen les principals empreses armamentístiques implicades en el genocidi de Gaza. Un informe de l’organització Don’t buy the occupation detalla que el banc ha finançat amb 8.609 milions d’euros empreses implicades en territoris palestins i sirians ocupats, com Boeing, de fabricació i venda d’avions, helicòpters o míssils; o Rolls Royce, de fabricació i distribució de sistemes per a avions o tancs.

L’acampada de la Universitat de València ha denunciat que, el passat 3 de maig, des de rectorat es va amenaçar de cridar a la policia quan les estudiants decidiren acampar també a l’interior de la facultat

De moment, segons explica Esther Monge Hernández, estudiant del doble grau de Sociologia i Ciències Polítiques i membre d’Estudiants per Palestina i BDS, no han aconseguit cap resposta per part del rectorat. “Amb el deganat només hem tractat qüestions logístiques, mentre que el rectorat va oferir designar una delegació d’estudiants per parlar amb ells, però nosaltres som un espai assembleari, no tenim jerarquies, per tant, si la rectora vol parlar amb nosaltres, la convidem a vindre a la pròxima assemblea”, insisteix.

L’acampada de la Universitat de València també ha denunciat que, el passat 3 de maig, des de rectorat es va amenaçar de cridar a la policia quan les estudiants decidiren acampar també a l’interior de la facultat per augmentar la pressió sobre el centre. “En veure que vam organitzar un piquet per protegir-nos si arribava la policia, van accedir a deixar-nos entrar i no cridar els agents”, relata Monge Hernàndez. Per la seua part, la universitat ha emès un comunicat en què assegura que “no té intenció de desallotjar l’acampada sempre que no es produïsquen actuacions que afecten la integritat de les persones o instal·lacions o al desenvolupament de les activitats universitàries”.

Amb l’ocupació del jardí i l’interior de la facultat “donem a entendre que no farem cap pas enrere amb les nostres reivindicacions i avançarem amb totes les nostres accions fins que es compleixen totes les nostres exigències”, postil·len des de l’acampada de la Universitat de València en una nota de premsa enviada als mitjans. Aquest dimecres han convocat una concentració “urgent” al jardí de la facultat com a mostra de rebuig als bombardejos israelians a Rafah, en l’extrem sud de Gaza i on s’han refugiat més d’un milió de palestins d’altres zones de la franja.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!