Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les immobiliàries vulneren la llei i continuen cobrant honoraris a les llogateres

Sindicats de llogateres d’arreu de l’Estat espanyol surten aquest dimecres als carrers per "assenyalar les immobiliàries que estan estafant els llogaters". De moment, FACUA ja ha denunciat 31 empreses a les autoritats de consum

Una de les immobiliàries que, segons FACUA, està vulnerant la llei d'habitatge | Arxiu

Des que la llei d’habitatge estatal va entrar en vigor, el passat 26 de maig, és il·legal cobrar despeses de gestió immobiliària a les llogateres, tant si la propietat és persona jurídica com física. Així i tot, hi ha immobiliàries que han decidit saltar-se la llei i continuen exigint el pagament d’honoraris a les persones que volen llogar un pis. El Sindicat de Llogateres, a través d’un formulari, ja ha recollit 150 denúncies d’arreu de l’Estat, una setantena de Catalunya, i l’organització de consumidors FACUA ha denunciat 31 agències immobiliàries de diferents ciutats, com Barcelona, València i Palma.

Per fer-ho visible, avui 5 de juliol, els sindicats de llogateres de vuit ciutats de l’Estat surten als carrers per “assenyalar les immobiliàries que estan estafant els llogaters”, després de llançar una campanya per denunciar-ho. A Catalunya, hi ha convocatòries a Barcelona, Sitges, Girona i l’Hospitalet de Llobregat. Algunes d’aquestes empreses, segons FACUA, són Next Door BCN i Alting a Barcelona; Ecom, Ágora Inmobiliaria i Lion Capital Group a València, així com Dray & Partners a Palma.

Segons FACUA algunes de les empreses que vulneren la llei són Next Door BCN i Alting a Barcelona; Ecom, Ágora Inmobiliaria i Lion Capital Group a València, així com Dray & Partners a Palma

Fins ara, la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) permetia que les immobiliàries carreguessin l’import, que sol coincidir amb una mensualitat més IVA, quan la propietat era una persona física. Precisament el moviment pel dret a l’habitatge va batallar per fer-ho extensible a qualsevol tipologia de propietari. Així doncs, la nova norma introdueix canvis en l’article 20 de la LAU sobre despeses generals i serveis individuals que ara ja explicita que “les despeses de gestió immobiliària i les de formalització del contracte seran a càrrec de l’arrendador”, sempre.

“Abans de l’aprovació de la llei, ja hi havia immobiliàries que carregaven la despesa a la llogatera, encara que la propietat fos una empresa, i ara ho continuen fent tot i que està totalment prohibit”, denuncien des del Sindicat. Algunes ni se n’amaguen i d’altres intenten camuflar-ho darrere de nous conceptes com “assessorament legal”, “suport en la recerca de pis”, “servei de personal shopper immobiliari”, “serveis d’assessorament durant tot el període del contracte” o “assessorament personalitzat”.

Algunes immobiliàries ni se n’amaguen i d’altres intenten camuflar-ho darrere de nous conceptes com “assessorament legal”, “suport en la recerca de pis” o “servei de personal shopper immobiliari”

Davant de l’afany per burlar la llei, ara són les autoritats de consum dels diferents territoris on s’estan presentant denúncies, les que hauran de verificar, instar a cessar aquestes pràctiques i obrir expedients sancionadors contra les immobiliàries: “Estem ampliant immobiliàries que vulneren la llei d’habitatge i aviat farem nou balanç. Les autoritats ja poden multar-les per aquestes pràctiques”, avança el portaveu de l’organització, Rubén Sánchez.


Com recuperar els honoraris

Des del Sindicat de Llogateres reconeixen que es fa difícil negociar quan es vol llogar un pis, perquè darrere la interessada sempre hi ha altres persones disposades a acceptar les condicions, encara que vulnerin la llei.

Des del Sindicat subratllen que “és crucial deixar constància de totes les converses amb la immobiliària” i per assegurar-ho, la millor opció és comunicar-s’hi per escrit

Si s’acaben acceptant les condicions que imposa la immobiliària per tal de poder signar el contracte, des del Sindicat, a través d’una guia, subratllen que “és crucial deixar constància de totes les converses amb la immobiliària” i per assegurar-ho, la millor opció és comunicar-s’hi per escrit o si és per telèfon, gravar les converses. Alhora, els pagaments d’aquells imports que no s’ajusten a la llei s’han d’efectuar per transferència indicant el concepte “despeses de gestió immobiliària”.  També cal demanar factura, amb IVA, on aparegui la quantitat abonada i a qui va dirigida.

Un cop s’hagi fet el pagament i el contracte estigui signat, el Sindicat de Llogateres ja pot procedir a enviar un burofax dirigit a l’agència i la propietat per exigir el retorn dels honoraris i alertant que de no fer-ho, s’emprendran accions legals.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!