Entre els carrers de Calàbria i Consell de Cent de Barcelona avui confluiran artistes com Joan Colomo, Brigitta Lamoure, Las Glorias Cabareteras, Pau Serrassolsas, Momobounce o Dúo Hòpla!. Per la cruïlla, a partir de les cinc de la tarda i fins a l’una de la matinada, desfilaran diferents disciplines i estils amb un mateix objectiu: defensar el veïnat de l’edifici conegut com a Casa Orsola en risc d’expulsió. El Sindicat de Llogateres amb la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample i el suport de molts altres grups d’habitatge han convocat una jornada de lluita amb concerts, parlaments, humor, circ i punxadiscos.
Fa gairebé un any que les inquilines del bloc van denunciar en roda de premsa que, des que l’empresa inversora Lioness Inversiones havia comprat la finca, havien començat a rebre burofax informant-los de la no renovació dels lloguers. Des d’aleshores, la mobilització ha estat constant: accions -com l’ocupació de les oficines d’una empresa de la propietat-, manifestacions i recollida de suports de veïnes, entitats, i representants polítics. Així i tot, des del Sindicat de Llogateres denuncien que “l’única resposta” de l’administrador de Lioness Inversiones, Albert Ollé Bartolomé, han estat “amenaces i demandes”, i que la mediació de l’Ajuntament de Barcelona a la que es va comprometre “no existeix ni ha existit mai”.
Des que la tardor de 2021, vuit habitatges i un local van rebre burofax de la propietat advertint que no renovarien els lloguers, els intents de negociar doncs han estat fallits. Durant aquest any, quatre habitatges i un local han quedat fora de contracte i només una veïna, vulnerable, ha aconseguit negociar una pròrroga d’un any però amb increment de lloguer. Igualment, el veïnat ha continuat pagant els lloguers mensualment que oscil·len entre els 600 i 850 euros per pisos d’entre 45 i 75 metres quadrats.
D’un total de 27 pisos, actualment n’hi ha cinc que estan buits després fa uns mesos les veïnes n’ocupessin dos. Tono Hernández, un dels veïns que des del mes de juny està fora de contracte, assegura que l’anterior propietat ja va informar-lo que la idea era fer pisos de luxe. De fet, l’abril passat, Lioness Inversiones va posar en lloguer de temporada el primer dels pisos reformats de 64 metres quadrats per 2.200 euros. A més de la rescissió dels contractes, la propietat ha demandat Hernández i un altre veí perquè continuen als pisos i ha denunciat penalment un membre de la Xarxa d’Habitatge de l’Eixample Esquerre i del Sindicat de Llogateres arran de l’ocupació de les oficines de la seva empresa de telemàrqueting.
Denuncien que “l’única resposta” de l’administrador de Lioness Inversiones, Albert Ollé Bartolomé, han estat “amenaces i demandes”
Pels sindicats i les veïnes afectades, Casa Orsola només és la punta de llança d’un procés més ampli: “el de l’expulsió de les veïnes per fer lloc a apartaments turístics i pisos de luxe, com es fa cada cop més palpable al voltant de la Superilla”. Tot i que defensen poder viure en barris amb menys cotxes, exigeixen que les millores urbanes no esdevinguin “una amenaça” per a les veïnes.
Des que el Sindicat d’Habitatge del Raval va organizar quinze dies de concerts al bloc d’habitatges del carrer Hospital contra el fons d’inversió Blackstone, la música i els festivals culturals s’han convertit en una eina de resistència massiva contra l’especulació. El març del 2020, el Sindicat de Barri de Poble-sec i el Grup d’Habitatge de Sants van muntar dues setmanes d’activitats i concerts davant la data oberta de desnonament del Bloc Llavors i el novembre de 2020, el moviment pel dret a l’habitatge va organitzar una jornada de concerts i actuacions davant de l’empresa de Cerberus Haya Real Estate de Barcelona.
Un empresari del telemàrqueting amb una sicav
A finals de 2021, l’antiga propietat, Arrendaments Crimesa, va vendre la finca a Lioness Inversiones SL, administrada per Albert Ollé Bartolomé a través de Corporación Financiera Valora XXI, amb la que també controla Emergia Contact Center, especialitzada en telemàrqueting. De fet, Ollé va començar la seva carrera en aquest sector amb la fundació el 1989 de Difusió Telemarketing Grup (DTG), que es va convertir en la primera empresa de màrqueting telefònic pel que fa a facturació estatal. El 2000 es va fusionar amb la multinacional nord-americana Teletech i Ollé en va assumir la presidència europea durant un temps. Entre altres, l’empresari va ser membre del ple de la Cambra de Comerç de Barcelona i conseller general de La Caixa.
Lioness Inversiones té entre les seves participades, pràcticament al 100%, Ness de Inversiones, una sicav, és a dir, una societat d’inversió de grans patrimonis que només paga l’1% de l’impost de societats
Lioness Inversiones té entre les seves participades, pràcticament al 100%, Ness de Inversiones, una sicav, és a dir, una societat d’inversió de grans patrimonis que només paga l’1% de l’impost de societats. També controla la meitat d’Eurobenefit, una empresa dedicada al sector immobiliari. El grup va comprar l’immoble fa uns mesos i ja ha començat a enviar burofax al veïnat advertint que no tenen cap intenció de renovar els contractes. Des del Sindicat de Llogateres asseguren que si han pogut fer seure a negociar fons voltors com Blackstone o Goldman Sachs, també ho aconseguiran amb Lioness i Ollé: “lluitarem fins al final perquè les veïnes es quedin a casa”. També han fet una crida al govern de la Generalitat a què la llei d’arrendaments urbans (LAU) catalana garanteixi una renovació dels contractes obligatòria i automàtica.