Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Sindicat d’Habitatge del Raval arrenca quinze dies de mobilització per evitar el desallotjament d’un edifici de Blackstone

Durant dues setmanes han programat activitats continuades i faran escarnis als directius del fons voltor. A l'edifici del barri barceloní viuen deu famílies amb vuit menors d'edat

El primer dia de data oberta de desnonament van anunciar, en roda de premsa, les activitats | Victor Serri

Després d’aturar dos desnonaments al barri del Raval, les activistes han arribat al passatge del carrer Hospital 99 per donar suport a la roda de premsa en defensa l’edifici d’on el fons voltor Blackstone vol desnonar deu famílies. Amb data oberta, des d’avui i fins al dia 15 de juliol, es pot executar l’ordre judicial. I per aquesta raó, arrenquen una programació continuada d’activitats, tallers i concerts: “per mantenir el flux constant de persones i protegir l’espai”, expliquen. Des d’una sessió de perruqueria, un casal d’estiu infantil, un taller de twerk o un cinema a la fresca, fins a punxa discos diversos i concerts, com el de Tribade dissabte vinent. Alhora, també han anunciat que començaran a fer escarnis als directius de Blackstone.

Des del Sindicat d’Habitatge del Raval, Joana Sales ha concretat que posen sobre la taula dues opcions: que alguna administració “expropiï pel mateix preu que va comprar Blackstone l’edifici o que la propietat garanteixi lloguers socials”. De moment, no hi ha cap negociació en marxa, si bé és cert que des del Sindicat s’han posat en contacte amb membres de l’Ajuntament de Barcelona, que els consta que manté converses amb el fons d’inversió, i de la Generalitat de Catalunya. El Consistori va relatar a la Directa que el 2016 es van plantejar la possibilitat de comprar la finca, però va descartar-ho per “dificultats burocràtiques”.

Roda de Premsa del Sindicat d’Habitatge del Raval en defensa del bloc de carrer Hospital 99, en data oberta de desnonament |Victor Serri

 

És a través d’Inversiones Inmobiliarias Limara que Blackstone té el bloc en cartera, una de les seves múltiples empreses darrere de la qual hi ha els directius d’Aliseda, que gestiona el totxo del Banco Popular, i l’accionsita Quasar Holdings REIT, en mans d’Anticipa Real Estat, antiga plataforma immobiliària de Catalunya Caixa, adquirida per Blackstone. Jaime Palomera que també ha intervingut a la roda de premsa, ha recordat que el fons voltor és “la màxima expressió de l’especulació immobiliària” i que a més, “ha rebut múltiples ajudes públiques”.

Precisament l’any 2014, Blackstone va adquirir la cartera d’hipoteques de Catalunya Banc per 3.615 milions d’euros, quan estava valorada en 6.392 milions. Representa per tant, un descompte del 50% i alhora l’operació va incloure una aportació de Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) de 572 milions d’euros. A més, a través de sis socimis –vehicles d’inversió dedicats al lloguer d’immobles-, el fons estalvia pagar l’impost de societats i obté una bonificació del 95% en els tributs aplicats a la compravenda d’immobles. Recentment, experts de les Nacions Unides van denunciar en un comunicat que firmes de capital privat com Blackstone estaven “obligant els inquilins a abandonar casa seva”, recordant que els estats tenen “obligacions amb els drets humans a l’hora de regular la inversió immobiliària, per donar suport al dret a un habitatge digne”. Tatiana, que viu a l’edifici des del 2016 amb dos fills de nou i deu anys, ha recordat que van aconseguir acabar amb un narcopis aleshores i ha exigit “responsabilitat política” per evitar que deu famílies quedin al carrer.

Les activitats en defensa del bloc del carrer Hospital 99 van començar ahir diumenge 30 de juny |Victor Serri

 

El Sindicat d’Habitatge del Raval va néixer el mes de novembre passat i des d’aleshores, Sales ha xifrat en una vintena els desnonaments aturats i desenes de famílies reallotjades. El Raval és un barri que pateix una forta pressió immobiliària, però alhora amb una organització popular que s’ha fet sentir darrerament, com en el cas de la defensa del CAP Raval Nord. D’entre els col·lectius solidaris amb Hospital 99, avui a la roda de premsa hi havia Mònica Garrigó, membre de la plataforma CAP Raval Nord ha poat de relleu aquesta xarxa de solidaritat.

Des del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera ha exigit una llei catalana contra l’especulació immobiliària que inclogui l’expropiació d’habitatges en mans de grans propietaris. Recentment el diari Ara va assenyalar l’assessor principal a l’Estat de Blackstone, Claudio Boada, entre els empresaris implicats en la recerca de fons per a Manuel Valls i qui, segons algunes fonts, també hauria aportat “diners de la seva butxaca”.

El moviment pel dret a l’habitatge ha denunciat reiteradament “abusos” per part del fons voltor, a través de la campanya Kill Blackstone, a través de la qual han denunciat com expulsen i pugen lloguers a famílies en mans d’algunes de els seves socimis, com Alborana o Budmac.

 

 

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!