Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

Les nostres mesures per un periodisme de suport mutu

En aquest moment excepcional, us volem explicar quines decisions hem pres col·lectivament i les mesures que implementarem per continuar amb la nostra activitat periodística durant el temps que duri el confinament decretat per la crisi del coronavirus

/ Paula R. Zapata

Quart dia de confinament. O tercer o cinquè o sisè depèn del moment en què cadascú ha decidit començar a seguir les indicacions per evitar el contagi del Covid-19. Tan sols és l’inici d’un canvi inesperat en les rutines i en les relacions. Als carrers no hi ha massa gent, algunes porten mascaretes per evitar contagis i entre elles els separa –com a mínim– un metre i mig de distància de seguretat. Algunes empreses obliguen les seves treballadores a seguir produint, malgrat el risc evident que això suposa per a la seva salut i la de tota la resta. Altres empreses, no volen perdre diners i acomiaden a la plantilla per evitar pagar salaris que no produeixen cap ingrés.

Les feines de cures resulten visiblement imprescindibles: infermeres, treballadores de supermercat, agricultores, treballadores de la llar, i, com sempre, les mares, les àvies i les germanes, que des de les cases mantenen la base essencial de la vida. Mentrestant, l’economia financera es va desplomant, i només som al quart, tercer o cinquè dia de confinament.

Des de la Directa també ens hem hagut d’adaptar a aquesta nova realitat. I des d’aquí, més que mai, seguirem fent periodisme. Seguirem informant de les iniciatives solidàries que van sorgint arreu per fer front a la soledat, però també posarem el focus sobre les mesures socials, polítiques i econòmiques que calen per rescatar les persones i no els poderosos, com ja va passar durant la crisi de 2008. Seguirem dedicant espai per explicar que ara també s’obre un temps d’oportunitats i assenyalarem els poders públics i privats si no les aprofiten. Farem cobertura d’aquesta crisi vírica, intentant aportar una perspectiva diferent, de menys dades d’afectades i més anàlisi contextual. Però també volem seguir informant de tot allò que, tot i el virus, continua passant.

De moment, no imprimirem la ‘Directa’ en paper però sí que la seguirem publicant en PDF al web. I, per ser conseqüents amb aquesta excepcionalitat, obrirem els continguts d’aquest proper número a totes les nostres lectores, siguin o no subscriptores

Així i tot, hi ha rutines que ja estan canviant. L’exemplar quinzenal en paper no es podrà etiquetar, ja que és un procés que fem manualment i en grup, ni tampoc es podrà distribuir. Per tant, de moment, no imprimirem la Directa en paper però sí que la seguirem publicant en PDF al web.  Després d’haver obert els continguts de la #Directa496 a totes les nostres lectores -siguin o no subscriptores-, a partir d’ara alterarem seccions i continguts. Adaptarem el paper a les circumstàncies i, per tant, mentre duri el confinament, el número de pàgines de la publicació pot fluctuar i les volem dedicar al futur, a com encarar la situació quan la crisi sanitària hagi acabat però s’evidenciï la crisi econòmica i social. Dotarem el paper d’una mirada crítica, analítica, constructiva i global.

Pel que fa al dia a dia, les rutines canvien perquè el treball es fa des de casa, motiu pel qual el periodisme i la fotografia a peu de carrer se’n veuran ressentits. Les col·laboradores i treballadores escriuran, dissenyaran i il·lustraran des dels seus respectius espais de confinament.

A les subscriptores, us agraïm la paciència i la comprensió per aquestes mesures excepcionals. A totes les lectores, us animem a aprofitar aquests dies per llegir reportatges publicats al paper i també us anirem suggerint videoreportatges, relats, columnes i articles que s’han publicat anteriorment i que recomanem assaborir amb calma aquests dies. Cultivar el cos i la ment en aquest context és el més saludable que podem fer.

Aquesta és una situació nova per a la majoria, per això anirem revisant i adaptant-nos al context en funció de com evolucioni la pandèmia, les mesures de confinament i l’actualitat. Si teniu qualsevol dubte respecte a com accedir als continguts, podeu contactar-nos per correu a subscripcions@directa.cat o a directa@directa.cat i us respondrem tan aviat com sigui possible.

En temps de crisi, periodisme pel suport mutu.