Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les nostres mesures per un periodisme de suport mutu

En aquest moment excepcional, us volem explicar quines decisions hem pres col·lectivament i les mesures hem implementat per continuar amb la nostra activitat periodística durant el temps que duri el confinament decretat per la crisi del coronavirus

| Paula R. Zapata

Des què va començar el confinament per evitar el contagi del Covid-19, les rutines i les relacions han canviat radicalment. Als carrers no hi ha massa gent, moltes porten mascaretes per evitar contagis i entre elles els separa –com a mínim– un metre i mig de distància de seguretat. Algunes empreses inicialment van obligar les seves treballadores a seguir produint, malgrat el risc evident que això suposa per a la seva salut i la de tota la resta. Altres empreses, no volen perdre diners i acomiaden a la plantilla per evitar pagar salaris que no produeixen cap ingrés.

Les feines de cures resulten visiblement imprescindibles: infermeres, treballadores de supermercat, agricultores, treballadores de la llar, i, com sempre, les mares, les àvies i les germanes, que des de les cases mantenen la base essencial de la vida. Mentrestant, l’economia financera es desploma.

Des de la Directa també ens hem hagut d’adaptar a aquesta nova realitat. I des d’aquí, més que mai, seguim fent periodisme. Seguim informant de les iniciatives solidàries que van sorgint arreu per fer front a la soledat, però també posarem el focus sobre les mesures socials, polítiques i econòmiques que calen per rescatar les persones i no els poderosos, com ja va passar durant la crisi de 2008. Seguim dedicant espai per explicar que ara també s’obre un temps d’oportunitats i assenyalarem els poders públics i privats si no les aprofiten. Fem cobertura d’aquesta crisi vírica, intentant aportar una perspectiva diferent, de menys dades d’afectades i més anàlisi contextual. Però també volem seguir informant de tot allò que, tot i el virus, continua passant.

De moment, no imprimirem la ‘Directa’ en paper però sí que la seguim publicant en PDF al web

Així i tot, hi ha rutines que han canviant. L’exemplar quinzenal en paper no es pot etiquetar, ja que és un procés que fem manualment i en grup, ni tampoc es podrà distribuir. Per tant, de moment, no imprimirem la Directa en paper però sí que la seguim publicant en PDF al web. Després d’haver obert els continguts de la Directa 496 a totes les nostres lectores -siguin o no subscriptores-, hem publicat el monogràfic L’hora del rescat social -que està en obert-  sobre les respostes a la crisi del coronavirus, el número 498 i el 499. Estem alternant seccions i continguts; adaptem el paper a les circumstàncies i, per tant, mentre duri el confinament, el número de pàgines de la publicació seran setze i combinarem continguts relacionats amb la COVID-19 amb altres que no hi tinguin res a veure però que ajudaran a desconnectar de l’actual crisi sanitària. Dotarem el paper d’una mirada crítica, analítica, constructiva i global, com sempre.

Pel que fa al dia a dia, les rutines canvien perquè estem fent el treball des de casa, motiu pel qual el periodisme i la fotografia a peu de carrer se’n veuen ressentits. Les col·laboradores i treballadores escriuen, dissenyen i il·lustren des dels seus respectius espais de confinament.

A les subscriptores, us agraïm la paciència i la comprensió per aquestes mesures excepcionals. A totes les lectores, us animem a aprofitar aquests dies per llegir reportatges publicats al paper i també us suggerim videoreportatges, relats, columnes i articles que s’han publicat anteriorment, les recomanacions cinematogràfiques #CooperacióDeCine, literària #CooperacióLiterària, així com escoltar els relats del Malalletra. Cultivar el cos i la ment en aquest context és el més saludable que podem fer.

Aquesta és una situació nova per a la majoria, per això anirem revisant i adaptant-nos al context en funció de com evolucioni la pandèmia, les mesures de confinament i l’actualitat. Si teniu qualsevol dubte respecte a com accedir als continguts, podeu contactar-nos per correu a subscripcions@directa.cat o a directa@directa.cat i us respondrem tan aviat com sigui possible.

En temps de crisi, periodisme pel suport mutu.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!