Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

[MAPA] Les convocatòries del 8 de març als Països Catalans

Durant les jornades prèvies i posteriors al 8 de març, Dia Internacional de les Dones Treballadores, col·lectius, plataformes i assemblees feministes preparen una gran diversitat d'actes. Arreu dels Països Catalans es preveuen manifestacions, marxes de torxes, xerrades, tallers, dinars o concentracions de caràcter no mixt, per tal de visibilitzar les diferents lluites des de la perspectiva de gènere i mostrar la necessitat d'organitzar-se més enllà de la diada. La 'Directa' fa un recull de l'agenda del 8-M en aquest mapa interactiu que anirem actualitzant durant els pròxims dies

| Pau Fabregat

Marxes de torxes, bicicletades feministes, concerts, tallers, xerrades, accions… És pràcticament impossible comptabilitzar el nombre d’actes i mobilitzacions organitzats arreu del territori amb motiu del Dia Internacional de les Dones Treballadores. El 8 de març de 2021, el moviment feminista dels Països Catalans va haver d’adaptar les convocatòries a la situació d’emergència sanitària. Enguany, en canvi, en un context molt menys restrictiu, col·lectius, plataformes i assemblees feministes es plantegen recuperar la diversitat d’accions i l’impacte que van suposar les dues primeres vagues feministes, tot i que no tots els territoris s’han adherit a la convocatòria de vaga general de 2022.

 

La Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya ha estat l'únic sindicat que ha registrat la convocatòria de vaga —per cinquena vegada consecutiva—, a la qual, per ara, encara no s'ha sumat cap altra organització sindical. La CGT posa el focus en la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia, que "ha deixat més exposades les dones i persones no binàries". Segons un informe de la Fundació Surt, les dones, les persones migrades i les joves són els col·lectius més afectats per la crisi de la Covid-19, la qual ha comportat un augment de la feminització de la pobresa i les cures, així com dels problemes de salut mental. Pandèmies amb rostres de dona a les quals se suma una altra amenaça, la reforma laboral impulsada per la ministra de Treball i Economia Social del Govern espanyol, Yolanda Díaz. Per al sindicat, el marc normatiu actual "no compleix amb les expectatives de la classe treballadora, revalida les reformes anteriors i suposa una perpetuació de la discriminació de gènere".

Enguany, el manifest de l'Assemblea 8M a Catalunya també dedica unes paraules a la situació que es viu a Ucraïna: "no volem deixar de denunciar la militarització de la societat, una militarització que promou la utilització de les armes per davant de la vida de les persones, un fet que avui veiem clarament en la guerra declarada a Ucraïna". Entre una llarga llista d'exigències i denúncies, reclament justícia social i climàtica, assenyalen les precartietats laborals agreujades amb la Covid i reclamen la derogació de la llei d'estrangeria.

Al País Valencià i les Illes, els sindicats, assemblees i plataformes feministes han rebutjat la crida a la vaga i el teixit social i veïnal ha tornat a ser clau per poder organitzar una gran diversitat d'accions més enllà de la jornada del 8 de març

Al País Valencià i les Illes, els sindicats, assemblees i plataformes feministes han rebutjat la crida a la vaga i el teixit social i veïnal ha tornat a ser clau per poder organitzar una gran diversitat d'accions més enllà de la jornada del 8 de març i de la reivindicació de la igualitat de drets en l'àmbit laboral. A través d'una nota de premsa, l'Assemblea Feminista de València ha deixat clara la importància de les "aliances feministes amb les diferents causes que afecten les dones i les identitats dissidents". "Hem de treballar cap a un feminisme on realment capiguem totes", rebla Silvana Cabrera, portaveu de l'Assemblea.

Amb aquest objectiu, un any més, reivindiquen la lluita antiracista, que enguany es materialitza amb la cerca de 500.000 signatures per a regularitzar de forma extraordinària 500.000 persones migrades a l'Estat espanyol, a través d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP); i amb l'organització de diverses accions a la porta del CIE de Sapadors. També defensen les aliances internacionalistes i antiimperalistes i el dret a un habitatge i ciutat dignes. "Moltes vegades les persones més desfavorides en l'àmbit de l'habitatge són dones, perquè són famílies monomarentals o famílies subsentades per dones amb condicions laborales molt precaritzades", sentencia Lorena Garcia, una altra de les portaveus.

Aquesta diversitat de lluites queda plasmada en les mobilitzacions i accions que estan preparant els diversos col·lectius feministes del Països Catalans, molts dels quals, a través de les xarxes socials i de la penjada de pancartes amb el lema "Molt per defensar, molt per avançar", s'han sumat a una crida conjunta a continuar amb l'organització de la lluita feminista i tornar als carrers. Al llarg dels pròximes dies la Directa anirà actualitzant aquest mapa interactiu. Qualsevol col·lectiu o plataforma que vulga fer una aportació que no hi apareix, ens pot escriure a redaccio@directa.cat i ens encarregarem d'actualitzar el mapa col·laboratiu.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!