Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Conflicte a l'empresa de iogurts Pastoret per l'acomiadament d'una treballadora

La CGT denuncia que “estem davant d'una actuació caciquil en represàlia de l'activitat sindical” i des de la direcció s'assegura que la van acomiadar “per qüestions de rendiment i actitud”

Protesta per la readmissió de Paz L. el passat 1 de març a Cervera | CGT LLeida

“Paz readmissió”, “Pastoret explotadors” o “Prou persecució sindical” són alguns dels missatges que en forma de pintades o adhesius han aparegut al llarg de les últimes setmanes en murs, senyals de trànsit o, fins i tot, al damunt dels productes de la marca El Pastoret exposats a les estanteries de supermercats a Lleida, Barcelona o Cervera. La protesta més recent es va fer l’1 de març, quan el sindicat CGT va convocar una concentració a les portes del supermercat Esclat, a l’avinguda de Tàrrega de Cervera. La campanya per reclamar la reincorporació de Paz L. ha arribat a l’àmbit de la restauració i l’establiment lleidatà Bar Centro Maldà anunciava el 28 de febrer que abandonava el consum d’aquesta marca “perquè si ens toquen a una ens toquen a totes”.

Agustín Liñan, responsable del sindicat CGT a Lleida, denuncia que estem davant d’una “clara persecució sindical” i ens avança que presentaran “una denúncia a Inspecció de Treball”

Agustín Liñan, responsable del sindicat CGT a Lleida, denuncia que estem davant d’una “clara persecució sindical” i ens avança que presentaran “una denúncia a Inspecció de Treball” i que seguiran amb la campanya fins que s’arribi a un acord. El 17 de març hi ha prevista una reunió de mediació amb l’empresa. “No es pot acomiadar una treballadora encara que sigui veritat l’excusa esgrimida que es va absentar una estona del lloc de treball, estem clarament davant d’un acomiadament nul”, assevera Liñan. Paz L. en conversa amb aquest mitjà detalla que “l’endemà del dia que vam repartir informació sindical entre la plantilla em van cridar i em van comunicar que prescindien dels meus serveis” i afegeix que “malgrat que després em diuen que és per una falta comesa el 24 de desembre, resulta que el mes de gener em pugen de categoria i no em diuen res d’aquesta suposada falta fins al 8 de febrer, tot plegat és molt sospitós”. L’acomiadada, que feia tres anys que treballava per l’empresa El Pastoret, apunta al fet que tot plegat és com a represàlia per la creació de la secció sindical de CGT, una decisió que van prendre perquè estaven “cansats de la situació de vulneració de drets laborals, de la mancança de mesures de seguretat, dels incompliments en els descansos i de l’impagament d’hores extres”.

Des de la direcció de Pastoret, per contra, asseguren que l’acomiadament es va decidir “després de les queixes de la responsable del seu departament per qüestions de rendiment i actitud” i que “es va formalitzar amb una liquidació amb el màxim legal de trenta-tres dies per any treballat”. A més, afegeixen que el “comitè d’empresa de Pastoret ha traslladat a la direcció la preocupació dels treballadors per la campanya contra la companyia iniciada tant a les xarxes socials com en punts de venda”. Liñan, des de la CGT, ho explica dient que “des de l’empresa han pressionat i han fet xantatge emocional a la plantilla i al comitè d’empresa”.


L’arribada d’una nova accionista

El conflicte laboral al Pastoret arriba dos anys després d’un important creixement de l’empresa, amb la incorporació d’una nova empresa accionista. Fins aleshores, a la taula del seu consell d’administració hi havia diversos membres de la família Pont, fundadora l’any 1992 de la productora de làctics. El 26 d’octubre de 2020 s’hi incorpora com a consellera Mónica Subirana Mestres, en qualitat d’administradora única de la societat Ambai de Ponero SL, una mercantil amb un capital social de 2.389.034 euros que va aconseguir el control d’un important paquet accionarial del Pastoret. Es dóna la circumstància que Subirana Mestres des del 29 d’octubre de 2015 i fins al 5 de gener de 2021 també havia estat administradora única de l’empresa El Dorado Media Holdings SL, una societat que des de la seva creació ha format part del consell d’administració de l’empresa Dos Mil Palabras SL, editora del mitjà de comunicació Ok Diario, que dirigeix el periodista Eduardo Inda. Precisament ahir a la web d’Ok Diario es podia llegir el titular “El postre recomanat pels nutricionistes que arrasa a Mercadona: Perfecte per aprimar-se!” i si entraves a la notícia podies comprovar que parlaven del mató Pastoret elaborat a Sant Guim de Freixenet. No cal dir que potser només estem davant d’una coincidència.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!