Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Més comerç, més emissions

L’augment de producció i exportacions que permetrà el tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i el Mercosur pot fer augmentar un 34% les emissions de gasos d’efecte hivernacle que ja es produeixen avui fruit del comerç entre els dos blocs

| Victòria Oliveres

Si l’actual relació comercial entre el Mercosur i la Unió Europea ja genera uns nivells d’emissió de gasos d’efecte hivernacle difícils d’assumir pel planeta, l’aprovació del nou tractat de lliure comerç permetrà que aquesta contaminació segueixi creixent. Tant l’augment de les quotes d’exportació com la reducció dels aranzels faran probable que es produeixi i s’exporti encara més, cosa que farà créixer les emissions d’aquests gasos contaminants.

L’impacte climàtic actual del sector agrícola i ramader dedicat a produir i exportar en l’actualitat entre el Mercosur i la Unió Europea genera 25,5 milions de tones de CO₂ l’any, gairebé tantes com les que emet la ciutat de Barcelona anualment.

Amb el nou acord, la xifra podrà créixer un 34%. Els investigadors de GRAIN calculen que aquestes emissions addicionals poden arribar a sumar 8,7 milions de tones de CO₂ cada any, més que les emissions anuals que es produeixen a la ciutat de València.

Aquests càlculs, però, s’han fet tenint en compte els objectius d’augment de comerç previstos dins l’acord. Ara caldrà veure si aquestes previsions es compleixen o no i, fins
i tot, si són sobrepassades.

El principal responsable d’aquest augment d’emissions serà l’agricultura i la ramaderia. L’ús de fertilitzants i fems causarà dos terços de les noves emissions. En canvi, l’augment del transport marítim per l’exportació d’aquests productes suposarà poc més d’un 1%.

D’altra banda, la tala de boscos per aconseguir més superfície de conreu i pastura produirà un 30% de les noves emissions. Cal recordar que, a més, els boscos atrapen i emmagatzemen grans quantitats de CO₂ i contribueixen a mitigar l’escalfament global. Per això, la desforestació fa que el carboni que tenen els arbres i plantes torni a l’atmosfera i es causi un doble impacte negatiu.

La immensa majoria de les noves emissions contaminants es generaran als països del Mercosur, principalment per la producció i exportació de carn de boví. Tot i això, la petjada ecològica derivada de l’exportació de làctics de la Unió Europea cap als països llatins es quintuplicarà.

 

Aquest article s’ha publicat al Suplement Cop de mercat de la campanya Catalunya No als Tractats de Comerç i Inversió amb la Directa 495

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!