Recollim l’opinió de representants de les entitats que van convocar el 2 de març la protesta contra la guerra a Ucraïna al centre de Barcelona. Van voler recuperar l’esperit de la plataforma Aturem la Guerra que l’any 2003 va protagonitzar les grans manifestacions contra la guerra a l’Iraq.
Fins a 7.000 manifestants es van aplegar en la primera mobilització unitària de les entitats de la societat civil en l’àmbit de la pau i la cooperació contra la invasió d’Ucraïna. Van poder veure de nou a l’escenari el mític símbol del “No a la Guerra” que havia ocupat les portades de mitjans del tot el món quan George Bush va ordenar la invasió de l’Iraq vint anys enrere. Ara, el missatge va dirigit a Vladímir Putin. Cartells contra l’escalada militar, a favor de les sancions econòmiques i per una política activa d’acollida de refugiats. Des de la renovada plataforma Aturem la Guerra consideren que la reacció davant la invasió ordenada pel Kremlin ha de ser exclusivament pacífica, de distensió i apostant sempre per la via diplomàtica. Creuen que una escalada militar només pot empitjorar les coses.
En paral·lel, i en un altre extrem de la plaça de Catalunya també s’hi van poder escoltar veus d’alguns ciutadans d’Ucraïna, Bielorússia i Rússia contraris a la invasió russa, que reclamen ajuda humanitària, però que també desitgen un suport militar per part de la Unió Europea i els Estats Units.
En els últims dies també s’han viscut protestes contra la guerra a Castelló, Lleida, Girona, Tarragona i València, sobretot protagonitzades per la comunitat ucraïnesa que viu als Països Catalans.