Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Neix un espai veïnal en un local del fons d’inversió Cerberus a Barcelona

El passat 2 d’abril, la plataforma veïnal Recuperem el Guinardó va presentar un nou espai okupat per a entitats i col·lectius del barri i per fer créixer nous projectes com una ludoteca, un gimnàs popular o una biblioteca. El local, batejat com L’Analògica, és propietat del BBVA que va traslladar el seu negoci immobiliari a la societat Divarian, controlada per un dels fons d’inversió més grans del món

Nou espai al barri del Guinardó de Barcelona | Recuperem el Guinardó

A la ciutat de Barcelona, segons el darrer cens de 2019, hi ha 2.602 locals buits, però almenys dos del barri del Guinardó ho han deixat d’estar des que el 2 d’abril, la plataforma veïnal Recuperem el Guinardó va anunciar que havien recuperat els baixos dels números 33 i 33 bis del carrer de la Torre Vélez, actualment en mans del fons d’inversió Cerberus. La portaveu de la plataforma, Laia Itu, denuncia que fa més de deu anys que estava buit: “és molt gran i es troba en una zona del barri on cada cop n’hi ha més de desocupats”.

Amb dades del registre de la propietat, tant els dos locals com un soterrani pertanyen al BBVA. El banc espanyol que més inverteix en la indústria armamentística –4.450 milions d’euros entre el 2014 i el 2019– i alhora qui més pisos buits acumula a Catalunya, segons el Registre de la Generalitat, va traslladar el seu negoci immobiliari a la societat Divarian, que està controlada per Cerberus en un 80%. És un dels grans fons d’inversió del món que, a més del sector immobiliari, té inversions en supermercats, deute, tecnologia, atenció sanitària, energia o armes. Amb seu a Nova York i entramat empresarial als Països Baixos –on s’estalvia impostos–, el futur de centenars de famílies als Països Catalans en depèn i per això, el mes de setembre va arrencar la campanya “Guerra a Cerberus”, impulsada pel conjunt del moviment pel dret a l’habitatge. A més de pisos, entre la seva cartera, el fons també compta amb locals: 553 en venda a l’Estat espanyol, segons el web de la comercialitzadora Haya Real Estate.

L’espai, batejat com l’Analògica, neix de les necessitats de diversos col·lectius del moviment popular del barri. La Xarxa d’Habitatge d’Horta Guinardó necessitava un lloc on reunir-se, Arran i l’organització feminista Guineus també, i a la Xarxa d’Aliments del Guinardó els calia un magatzem. Però més enllà d’aquests usos concrets, també pretenen que l’Analògica faci germinar nous projectes, com ara una ludoteca o espai infantil, un gimnàs popular o una biblioteca, perquè al barri no n’hi ha cap. Fent honor al nom, i específicament en el context de pandèmia, volen habilitar un espai perquè qui ho necessiti pugui teletreballar o fer les classes virtuals i “trencar la bretxa digital”. Itu defensa que la idea que ho embolcalla tot és construir un espai “per lluitar contra la tendència imposada a socialitzar només en espais on es consumeix”.

 

Amb un fort arrelament al barri, el grup impulsor també llança una crítica als espais municipals existents. Per una banda, consideren que l’Ajuntament de Barcelona imposa condicions i normatives que “acaben impedint que s’hi puguin desenvolupar els projectes polítics amb llibertat”. Per l’altra, concreten que el casal d’entitats Mas Guinardó i el centre cívic els gestionen empreses i segueixen “una lògica d’usuaris-consumidors”. Laia Itu detalla que el primer “té una gestió opaca” amb un conveni que cedeix un 30% de la gestió a l’Associació de Propietaris i Veïns “sense demanar explicacions de la gestió ni l’economia”. I, tot i que el Casal de Joves Girapells té una “gestió cívica molt més horitzontal i transparent que els altres equipaments”, per Itu, continua condicionat pel Districte. A més, defensen espais que escapin de la divisió per edats sota l’argument que això dificulta “l’existència d’un moviment popular real, representatiu i fort”.

Des que es va fer pública la recuperació de l’espai, s’hi ha apropat gent del barri i també algunes de les veïnes que viuen en els 23 habitatges dels dos edificis. L’Analògica, en construcció, ha estat convocant assemblees obertes per posar les primeres pedres i activitats, com projeccions de pel·lícules, xerrades, concerts, tallers o concursos.

 

Una propietat amb negocis arreu

Per darrere de Blackstone i per davant de Lone Star, Cerberus és un dels principals compradors de totxo de la banca a l’Estat espanyol, segons la consultoria Axis Corporate. Per mitjà de la immobiliària Haya Real Estate –de la qual és conseller un dels fills de l’expresident de l’Estat espanyol, José María Aznar–, gestiona la immobiliària de Bankia des de l’any 2013, actius de Cajamar i de la Sareb des de 2014, de Liberbank des de 2017, de Banco Santander des de 2018, i del BBVA i el Banc de Sabadell des de 2019. En total, 15.874 habitatges al conjunt de l’Estat, concentrats sobretot a Catalunya i el País Valencià.

Per darrere de Blackstone i per davant de Lone Star, Cerberus és un dels principals compradors de totxo de la banca a l’Estat espanyol, segons la consultoria Axis Corporate

La branca immobiliària a Europa canalitza els beneficis de les filials a través dels Països Baixos, un estat amb una fiscalitat baixa que ha esdevingut l’escala europea més freqüentada per evadir impostos corporatius, per mitjà del que es coneix com a sandvitx holandès. A Baarn, una petita ciutat a 45 minuts d’Amsterdam, s’ubica Promontoria, un entramat d’almenys 59 filials que controlen els actius immobiliaris de Cerberus al continent europeu. De fet, Haya Real Estate depèn directament de Promontoria Holding 62 B.V.

Més enllà de l’immobiliari, amb capital que prové de fons de pensions, fundacions, asseguradores o fons patrimonials, Cerberus també fa negoci en molts altres sectors. En l’alimentari, controla la segona cadena de supermercats més gran dels Estats Units, Alberstons, i el 2014 va fusionar-la amb Safeway. Des del 2017, el fons és propietari del negoci europeu de material d’oficina de Staples, que també té la seu de l’entramat empresarial als Països Baixos. Fins fa uns mesos, controlava l’empresa espanyola d’energies renovables Renovalia, que ha venut aprofitant les bones perspectives de negoci, però manté una part de negoci en energia verda als EUA, a Àustria o al Regne Unit, entre d’altres, i té participacions en empreses petrolieres i gasístiques. Els serveis sanitaris privats també són font de beneficis, especialment els laboratoris dentals als Estats Units. Alhora, té una pota en el negoci del deute, com la filial espanyola Gescobro, especialitzada a recuperar deutes i crèdits morosos bancaris de consum i d’empres, i en diverses empreses armamentístiques com DynCorp, contractista de Defensa que ha format policia iraquiana i ha donat suport a les tropes nord-americanes a l’Afganistan.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU