Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Nou presos polítics maputxe compleixen quaranta dies en vaga de fam a Xile

Fins a nou presoners maputxe reclosos a les presons xilenes d'Angol i Temuco compleixen quaranta dies en vaga de fam exigint la seva llibertat, d'acord amb els principis establerts pel Conveni 169 sobre pobles indígenes de l'OIT i les recomanacions de Nacions Unides en relació amb les mesures en centres penitenciaris en motiu de la COVID-19

Protesta per la llibertat dels presos polítics maputxes l'any 2018 | Mapuexpress

Actualment, a les presons xilenes hi ha trenta-cinc presos polítics maputxe fruit del conflicte entre l’Estat i la nació maputxe, que lluita per la recuperació dels seus territoris ancestrals. Des del passat 4 de maig, els presos Sergio Levinao, Juan Calbucoy, Victor Llanquileo, Juan Queipul, Freddy Marileo, Danilo Nahuelpi i Reinaldo Penchulef, de la presó d’Angol, i el Machi Celestino Córdova, de la presó de Temuco, estan duent a terme una vaga de fam de caràcter indefinit. Des del 18 del mateix mes s’hi va sumar Anthu LLanka, també de la presó d’Angol.

“Els peñis [germans] demanen per la seva llibertat avalats per les recomanacions de Nacions Unides en relació amb les presons i la pandèmia, així com per tractats internacionals com el Conveni 169 de l’OIT”, explica Rodrigo Kuripan, portaveu dels presos d’Angol. El Conveni 169 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) sobre pobles indígenes, del que Xile en forma part des de l’any 2008, estableix que les sancions penals imposades sobre integrants de pobles originaris hauran de tenir en compte les característiques econòmiques, socials i culturals dels acusats, així com la voluntat de prioritzar penes alternatives a l’empresonament.

Kuripan denuncia que els presos a qui representa són víctimes d’una persecució política exercida no només sobre ells, sinó també contra les seves comunitats. Només dos dels vuit participants de la vaga de fam, Victor Llanquileo i Sergio Levinao, compten amb una condemna en ferm, mentre que la resta compleix presó preventiva a l’espera de judici, “alliberar-los és qüestió de voluntat política”, assevera el portaveu.

Només dos dels vuit participants de la vaga de fam compten amb una condemna en ferm, mentre que la resta compleix presó preventiva a l’espera de judici

Per altra banda, el Machi –expressió amb què el poble maputxe designa les seves autoritats ancestrals i espirituals– Celestino Córodova manté també la seva vaga des de la presó de Temuco. Córdova es troba en el setè any de compliment d’una condemna de divuit, fruit d’un procés judicial en el qual ell sempre va denunciar estar sent víctima d’un muntatge. “Ens preocupa que el Machi no estigui rebent la deguda atenció medica a causa de la insuficiència de personal sanitari atenent a les presons de la regió”, explica Giovanna Tafilo, portaveu d’aquesta vaga de fam.

La situació de Cordovà és especialment preocupant, ja que arrossega un estat de salut molt delicat a causa d’altres vagues de fam que ja ha realitzat anteriorment. D’entre totes, destaca la de l’any 2018, quan el Machi va arribar a estar fins a cent dos dies consecutius sense ingerir aliments. “Confiem plenament que el dia que el Machi recuperi la seva llibertat podrà rebre les cures que necessita i que només la comunitat li pot aportar”, conclou Tafilo.

Des del principi de la pandèmia de la COVID-19, el conjunt de presos polítics maputxe han denunciat la manca de garanties per la seva vida en les presons xilenes. A finals de maig, el pres maputxe Facundo Jones Huala va haver de ser aïllat preventivament durant uns dies, després que una de les funcionàries de la presó de Temuco, amb la que havia tingut contacte, dones positiu per coronavirus.

Els portaveus de les vagues de fam d’Angol i Temuco coincideixen en fer una crida al Govern xilè perquè escolti les seves demandes i actuï abans que la situació pugui arribar a desencadenar conseqüències de caràcter tràgic. “Denunciem la doble vara aplicada pel Govern, que mentre allibera violadors de drets humans amb motiu de la pandèmia, com és el cas del carabiner acusat de l’assassinat del comuner maputxe Camilo Catrillanca l’any 2018, manté els nostres presoners polítics exposats a greus riscos per la seva salut”, sentencia el portaveu Rodrigo Kuripan.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU