Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Nou temporeres de la maduixa a Huelva denuncien abusos sexuals i condicions laborals extremes

El Sindicat Andalús de Treballadors ha reclamat a la Junta d'Andalusia que prengui cartes en l'assumpte en el cas de les gairebé 400 dones de procedència marroquina que el diumenge 3 de juny van ser obligades a un autobús per a ser enviades al Marroc per part de l'empresa Doñana 3000, d'Almonte (Huelva), arran de les denúncies per les males condicions laborals i abusos sexuals presentades per nou companyes

Roda de premsa on s'ha denunciat la situació de les temporeres | Arxiu

Óscar Reina, portaveu del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT) ha denunciat un intent de segrest” per part de l’empresa Doñana 3000 de gairebé 400 dones d’origen marroquí, que havia reclutat per fer temporeres durant la temporada de recol·lecció de la maduixa. Reina ha explicat que aquestes treballadores van ser retingudes a Almonte per enviar-les al seu país d’origen dies abans de la seva data de sortida oficial. La intervenció del sindicat i la Guàrdia Civil, el mateix diumenge, va impedir que els autobusos iniciessin la seva marxa.

Des de llavors es calcula que més de 300 temporeres marroquines romanen “retingudes” l’àrea dels camps de maduixa d’Almonte. Reina insisteix que l’empresa ha pogut cometre un delicte de segrest: “Es coarta el seu dret a denunciar uns fets”, assenyala. Una situació que el SAT ha denunciat als jutjats de Huelva.

Segons explica Reina, el SAT ha traslladat a deu dones, “les que han pogut denunciar la seva situació”, a un hostal d’un poble de la província de Huelva, on es troben “en bones condicions”. Però, segons que insisteix el portaveu del sindicat andalús, cal que la Junta d’Andalusia “doni la cara” i aporti solucions a aquestes treballadores del camp. El SAT també ha traslladat la situació al Defensor del Poble i al Govern andalús.

 

L’inici del conflicte

El passat divendres 1 de juny, una treballadora de la campanya de la maduixa, va acudir a un centre de salut com a conseqüència d’un esquinç cervical. Segons Reina, l’empresa que l’havia contractada no havia donat permís a la treballadora per anar al metge, encara que finalment va ser acompanyada a anar-hi per algú del sindicat. Un cop al centre de salut, i després d’explicar les seves condicions de treball, la dona va accedir a denunciar la seva situació.

Segons la denúncia, les treballadores reben 50 euros al començament de la seva estada a Huelva i no tornen a percebre cap retribució fins que estan de tornada al seu país. A més, segons va explicar, “malviuen” en mòduls prefabricats sense aclimatació i en estat d’amuntegament.

Segons la denúncia, les treballadores reben 50 euros al començament de la seva estada i no tornen a percebre cap retribució fins que estan de tornada al seu país. A més, “malviuen” en mòduls prefabricats sense aclimatació i en estat d’amuntegament

Diumenge, centenars de treballadores es van solidaritzar amb la denunciant, a la qual es van unir altres nou dones, que també van interposar denúncies contra la mateixa empresa. En aquell moment, segons el SAT, l’empresa va decidir expulsar les temporeres en diversos autobusos, malgrat que la sortida prevista oficialment estava fixada per avui, 5 de juny. Segons explica el mitjà local La Mar de Onuba, l’empresa va voler evitar que les dones testifiquessin davant de la Inspecció de Treball. La versió de Doñana 3.000 és que diumenge es va fer el “procediment normal” de trasllat de les treballadores un cop finalitzada la temporada.

Davant aquesta situació, el SAT va detenir els autobusos i va prestar ajuda a les denunciants. “El primer que demanem és que respongui la Junta, és un deure de l’esquerra respondre a la situació humanitària, demanem que les protegeixi mentre es tramiti la denúncia. Que les protegeixi en bones condicions, sense sentir por ni coacció cap “, ha declarat Reina als micròfons d’Onda Local.

 

Article publicat originalment a ‘El Salto

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU