Fa uns anys s’estrenava la pel·lícul·la Stonewall, dirigida per Roland Emmerich, autor de pel·lícules com Independence Day o El patriota. Més enllà de les crítiques nefastes que va obtenir, hi ha un detall significatiu que cal destacar: el protagonista de la pel·lícula que pretén narrar els aldarulls i enfrontaments amb la policia a Nova York –que van suposar l’esclat de molts moviments d’alliberament LGBTI arreu del món– és un home gai, blanc, jove i cisgènere. Una vegada més, el relat de la lluita de les dissidències sexuals i de gènere invisibilitzava les veritables protagonistes de les revoltes: les trans, les negres, les travestis, les racialitzades, les sense llar, les treballadores sexuals, les pobres, les efeminades…
Malauradament, el moviment LGBTI, al llarg de la història i en l’actualitat, també ha oblidat o minimitzat sovint les Marsha P. Johnson i les Sylvia Rivera, dues dones trans racialitzades que van obrir el camí de la revolta d’aquell 28 de juny de 1969. Les veus als marges dels marges, que no encaixen en la norma, troben encara moltes dificultats per incloure les seves reivindicacions i fer-se visibles en un moviment amb un lideratge eminentment gai, blanc i benestant.
En aquest cinquantè aniversari d’Stonewall, la segona edició del suplement Diverses de la Directa que teniu entre mans vol posar al centre les resistències menys explicades i les realitats més dissidents dins la comunitat LGBTI, narrades sobretot per les seves protagonistes. Aquí parlarem de com es viu la diversitat sexual i de gènere a les presons, de l’activisme LGBTI al poble gitano, del cabaret com a espai de transgressió de l’expressió de gènere i també de cures, de la lluita contra l’homofòbia i els mites a l’entorn rural, de la realitat i les reivindicacions de les dones lesbianes
i bisexuals a Kenya i de la mirada LGBTI que s’aplica als diferents processos de pau.
Si aquesta és una lluita per obrir escletxes, cal obrir-les sense deixar ningú enrere.