Castelló, Sagunt, València, Xàtiva, Gandia, Alcoi, Alacant…, de nord a sud del País Valencià, l’ofensiva militar sense precedents de l’Estat d’Israel a Gaza ha provocat un nou esclat de solidaritat en suport amb la població palestina. Des del passat 10 d’octubre, tres dies després de l’atac de Hamas, s’han celebrat més d’una desena de mobilitzacions arreu de diversos municipis del territori, on places i carrers s’han omplert a vessar de pancartes i banderes palestines, però també algerianes, marroquines o kurdes. Aquest diumenge, 29 d’octubre, a les dotze del matí s’ha convocat una manifestació unitària que partirà des de la plaça de la Reina de València fins a la plaça del Temple.
La resposta solidària al País Valencià parteix del col·lectiu BDS —acrònim de Boicot, Desinversions i Sancions, la campanya internacional que defensa la desobediència civil per forçar a Israel a posar fi a l’ocupació iniciada en 1948— i d’organitzacions com la Fundació Comitè en suport al poble palestí, Al-Yudur – Joventut Palestina o Comunitat Palestina del País Valencià. Alhora, es compta amb el suport del gruix de l’esquerra valenciana. Més de 150 assemblees de barris, centres socials, ateneus, col·lectius feministes, entitats ecologistes, plataformes memorialistes, sindicats d’estudiants i treballadores, organitzacions independentistes o també partits polítics s’han adherit a la manifestació del diumenge. Les reivindicacions són clares: “la fi dels bombardejos, l’embargament d’armes a Israel, fi de les relacions, de la complicitat del govern espanyol amb el règim colonial d’Israel, i de l’apartheid; i el dret al retorn de la població palestina refugiada”, ha anunciat el BDS País Valencià a través de les xarxes.
Arnau Bas, militant del BDS al País Valencià, assegura que Israel pot “cometre crims de lesa humanitat i vulnerar els drets humans perquè compta amb la complicitat internacional”
Arnau Bas, militant del BDS al País Valencià, assegura que Israel pot “cometre crims de lesa humanitat i vulnerar els drets humans perquè compta amb la complicitat internacional”. “Si l’estat d’Israel encara existeix —continua— és gràcies al seu negoci d’armes i de tècniques de repressió i espionatge. Això genera molts beneficis, tant a Israel com a les empreses armamentístiques, que no les interessa que la guerra acabe”. Per la seua part, Hassan Shalayl, membre de la Comunitat Palestina de València que fa 52 anys que va fugir de l’ocupació i opressió israelianes, condemna el “genocidi” que està patint el poble palestí: “M’agradaria tornar a casa, acabar amb l’ocupació de la nostra terra, que deixem de viure en camps de refugiats, sense cap mena de llibertat des de fa anys…”. Shalayl fa referència al fet que la guerra d’Israel contra la població palestina no ha començat ara: “Tot açò és conseqüència de 75 anys de colonialisme”.
En una nota de premsa, el BDS també critica la “doble vara” de mesurar i la “hipocresia occidental”: “La invasió d’Ucraïna va tenir com a conseqüència l’aplicació de boicot, desinversions i sancions contra Rússia”. Posen com a exemple l’expulsió de Rússia del concurs d’Eurovisió, només un dia després que esclatara el conflicte; o l’expulsió de la selecció de futbol russa de la FIFA i la prohibició que participara en l’últim mundial. “La posada en pràctica de boicots, desinversions i sancions (BDS) a l’apartheid israelià també és possible, i de fet, necessària i urgent davant dels crims de guerra i crims de lesa humanitat sistemàtics i impunes de l’apartheid israelià contra la població palestina”, conclouen.
L’estudiantat és una altra de les forces solidàries. Aquest dijous, el Sindicat d’Estudiants va convocar una vaga estudiantil a totes les universitats i instituts de l’Estat espanyol. A València, segons dades de l’organització, unes 2.500 estudiants van recórrer el centre de la ciutat, des de la Facultat de Geografia i Història fins a la plaça de l’Ajuntament; mentre que a altres ciutats, com Castelló Alacant o Elx, van haver concentracions. Carlos Naranjo, coordinador del Sindicat al País Valencià, valora la vaga “positivament”, però condemna els intents de reprimir-la per part de la direcció d’alguns centres educatius: “Alguns demanaven autoritzacions o, directament, prohibien secundar-la posant tota mena d’obstacles”, com que s’havia de “comunicar amb antelació” o “que era il·legal”.
L’assemblea oberta del BDS País Valencià celebrada el passat 16 d’octubre es va saldar amb una membre del col·lectiu identificada i proposada per a sanció
Els intents de repressió de l’onada de solidaritat amb Palestina han estat presents en altres convocatòries. El passat 16 d’octubre, la plaça de Benimaclet es va omplir d’activistes i veïnes que acudien a l’assemblea oberta convocada pel BDS. La reunió es va saldar amb una membre del col·lectiu identificada i proposada per a sanció. Dos dies després, el 18 d’octubre, cinc militants del BDS van acudir a les portes del poliesportiu de la Fonteta de Sant Lluís, amb l’objectiu de realitzar una acció simbòlica contra Israel. Eixa vesprada jugaven el València Basket i el Maccabi Basketball Club de Tel Aviv, equip israelià que s’ha posicionat en el bàndol genocida. “Només volíem ensenyar les banderes de Palestina i denunciar la complicitat de l’equip de Tel Aviv amb Israel”, relata Arnau Bas. Però, un dispositiu de la policia espanyola els ho va intentar impedir. Primer, quatre agents de paisà els van identificar i escorcollar. Després, arribà una desena de policies i el cap del dispositiu, que els va informar que havien de marxar perquè hi havia “alerta 4 de terrorisme” i estaven en una zona declarada “altament perillosa”.
Les cinc activistes van marxar, no sense abans fer-se una foto amb les banderes palestines. Va ser llavors quan va aparèixer una vintena de policies i els van requisar nou banderes i una bufanda palestines. La requisa va coincidir just en el moment en què arribava l’autobús del Maccabi, protegit per un fort dispositiu policial. Per a Bas, l’actuació va ser “totalment desproporcionada”, tot i que no els va pillar de sorpresa. “S’està titllant de terrorisme la solidaritat amb Palestina, per tant, ens ho esperàvem”, lamenta. Dins del recinte, en canvi, es va permetre el desplegament de banderes israelianes i, fins i tot, es va celebrar un minut de silenci.