El projecte d’ampliació de la tercera pista de l’aeroport del Prat topa amb les condicions de preservació del delta del Llobregat dictades per la Comissió Europea, l’oposició d’ajuntaments i entitats, els impactes de la pandèmia i el canvi climàtic en els hàbits de mobilitat, que el fan inviable. Revelem el contingut de la comunicació oficial que la Comissió Europea va fer arribar a l’Estat espanyol i al govern català, on acusa les autoritats d’haver incomplert amb les seves obligacions mediambientals, denuncia la construcció de tres pàrquings il·legals en terrenys protegits i exigeix l’ampliació de les àrees de protecció per a les aus. A més, naveguem pel qui és qui del lobby que pressiona per aprovar el projecte i ens apropem a lluites planetàries que han aconseguit frenar ampliacions aeroportuàries. Un reportatge de Gemma Garcia i Jesús Rodríguez. Fotos de Victor Serri i infogràfics de Diego Muñoz.
A la secció “Miralls”, Bart Grugeon conversa amb Andreas Malm, professor d’Ecologia Humana a la Universitat de Lund, a Suècia. Té clar que les institucions que ens governen no evitaran un augment catastròfic d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. Fotos de Freddy Davies.
Un article de l’educadora social i antropòloga Núria Empez Vidal sobre les vulneracions dels drets humans a El Tarajal obre la secció d’opinió. Amb il·lustració de Patricia Cornellana. Ho complementem amb “Qui té temps per fer esport?”, una reflexió de Pau Mateu, doctor en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, amb il·lustració d’Eugènia Trallero.
A la secció d’alternatives i bones pràctiques, un reportatge de Sònia Calvó Carrió en què ens explica la filosofia i les activitats d’entitats com Rodamunt, una associació sense ànim de lucre i amb voluntariat que té l’objectiu de fer de la muntanya un lloc accessible per a persones amb mobilitat reduïda.
A “Roda el món”, Esther Tena descriu la situació de moltes dones saharuis, que malgrat que participen en la lluita per la llibertat com a poble, s’enfronten a desigualtats de gènere arrelades en la societat. Un reportatge amb fotos del projecte col·laboratiu Luafi. Tot seguit, Nacho Ibáñez analitza els impactes humanitaris de l’enfrontament entre el govern d’Etiòpia i els secessionistes a la regió de Tigre. Tanquem la secció amb l’anàlisi d’Amy Goodman i Denis Moynihan sobre els alertadors i la llibertat de premsa, cinc dècades després dels Papers del Pentàgon.
Ens apropem a l’àmbit cultural amb un reportatge d’Ivan Alcázar Serrat sobre el Montalbán més polític, poètic i profètic, amb il·lustracions de Marc Méndez. Salta la lluna és el relat de David Tinoco amb il·lustració de Marc Tresserra. I les recomanacions de llibres venen de la mà de Sara Blázquez, Edu Abad i Xavier Díez.
Per últim, una entrevista a Priscillia Ludosky, la veterana activista del moviment Armilles Grogues, respon les preguntes d’Àlex Romaguera. Actualment concentra les seves reivindicacions en una democràcia directa i en avançar cap a la justícia ambiental. Fotografies de Samuel Schalch.