Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 527?

Obrim portada amb una investigació on es constata que el projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat topa amb l'exigència de la Comissió Europea d'incorporar noves zones de protecció mediambiental al delta del Llobregat i contradiu l'Acord de París per a la reducció de gasos d'escalfament global

El projecte d’ampliació de la tercera pista de l’aeroport del Prat topa amb les condicions de preservació del delta del Llobregat dictades per la Comissió Europea, l’oposició d’ajuntaments i entitats, els impactes de la pandèmia i el canvi climàtic en els hàbits de mobilitat, que el fan inviable. Revelem el contingut de la comunicació oficial que la Comissió Europea va fer arribar a l’Estat espanyol i al govern català, on acusa les autoritats d’haver incomplert amb les seves obligacions mediambientals, denuncia la construcció de tres pàrquings il·legals en terrenys protegits i exigeix l’ampliació de les àrees de protecció per a les aus. A més, naveguem pel qui és qui del lobby que pressiona per aprovar el projecte i ens apropem a lluites planetàries que han aconseguit frenar ampliacions aeroportuàries. Un reportatge de Gemma Garcia i Jesús Rodríguez. Fotos de Victor Serri i infogràfics de Diego Muñoz.

El professor d’Ecologia Humana Andreas Malm protagonitza la secció ‘Miralls’ |Freddy Davies

A la secció “Miralls”, Bart Grugeon conversa amb Andreas Malm, professor d’Ecologia Humana a la Universitat de Lund, a Suècia. Té clar que les institucions que ens governen no evitaran un augment catastròfic d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. Fotos de Freddy Davies.

Un article de l’educadora social i antropòloga Núria Empez Vidal sobre les vulneracions dels drets humans a El Tarajal obre la secció d’opinió. Amb il·lustració de Patricia Cornellana. Ho complementem amb “Qui té temps per fer esport?”, una reflexió de Pau Mateu, doctor en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, amb il·lustració d’Eugènia Trallero.

Superar obstacles pujant als cims
María Feo fa l’ascens al Matagalls sobre una cadira Joëlette |Associació Rodamunt

A la secció d’alternatives i bones pràctiques, un reportatge de Sònia Calvó Carrió en què ens explica la filosofia i les activitats d’entitats com Rodamunt, una associació sense ànim de lucre i amb voluntariat que té l’objectiu de fer de la muntanya un lloc accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

A “Roda el món”, Esther Tena descriu la situació de moltes dones saharuis, que malgrat que participen en la lluita per la llibertat com a poble, s’enfronten a desigualtats de gènere arrelades en la societat. Un reportatge amb fotos del projecte col·laboratiu Luafi. Tot seguit, Nacho Ibáñez analitza els impactes humanitaris de l’enfrontament entre el govern d’Etiòpia i els secessionistes a la regió de Tigre. Tanquem la secció amb l’anàlisi d’Amy Goodman i Denis Moynihan sobre els alertadors i la llibertat de premsa, cinc dècades després dels Papers del Pentàgon.

Una imatge de Manuel Vázquez Montalbán a Casa Leopoldo | MARC MÉNDEZ |Marc Méndez

Ens apropem a l’àmbit cultural amb un reportatge d’Ivan Alcázar Serrat sobre el Montalbán més polític, poètic i profètic, amb il·lustracions de Marc Méndez. Salta la lluna és el relat de David Tinoco amb il·lustració de Marc Tresserra. I les recomanacions de llibres venen de la mà de Sara Blázquez, Edu Abad i Xavier Díez.

Per últim, una entrevista a Priscillia Ludosky, la veterana activista del moviment Armilles Grogues, respon les preguntes d’Àlex Romaguera. Actualment concentra les seves reivindicacions en una democràcia directa i en avançar cap a la justícia ambiental. Fotografies de Samuel Schalch.

Article publicat al número 527 publicación número 527 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!