Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 550?

L'intent d'infiltració d'un confident a les joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya i Batec, una entrevista a la psicòloga Fina Sanz, els moviments geoestratègics de l'OTAN o les festes amb falles al Pirineu, entre els continguts de la nova edició en paper de la 'Directa'

Durant tres mesos, la Directa ha fet seguiment de l’intent de captació com a confident d’un jove independentista per part de suposats agents del Departament de Seguretat Nacional (DSN) espanyol. Firmat per Maties Lorente, el reportatge d’investigació que obre la nova edició en paper de la Directa, que s’envia a les subscriptores i als punts de venda aquest dilluns, 27 de juny, reconstrueix pas a pas totes les trobades presencials i els intercanvis de missatges entre l’antic militant de les joventuts d’ERC Enric Pérez, i els dos homes que, fins a la setmana passada, el van intentar convèncer per facilitar-los informació sobre espais com Batec o el Jovent Republicà. També documentem altres dos casos de captació amb característiques similars durant els anys 2017 i 2019 en l’entorn de l’esquerra independentista.  Per la seva banda, Ester Fayos presenta una radiografia del Departament de Seguretat Nacional, organisme creat l’any 2012 com a òrgan de treball permanent en matèria de seguretat de l’Estat sota control directe de la presidència del govern espanyol.

La secció d’entrevistes “Miralls” està protagonitzada per una conversa en profunditat amb la psicòloga Fina Sanz, a càrrec d’Estelle Delle Donne. Aquesta psicoterapeuta, sexòloga i pedagoga explica què entén per conceptes formulats per ella com la teràpia del Retrobament o el bontractament. Les fotografies han estat obra de Jaume Ferrando.

La secció d’entrevistes “Miralls” està protagonitzada per una conversa en profunditat amb la psicòloga Fina Sanz, a càrrec d’Estelle Delle Donne. Aquesta psicoterapeuta, sexòloga i pedagoga explica què entén per conceptes formulats per ella com la teràpia del Retrobament o el bontractament

A les pàgines d’opinió, la psicòloga, sexòloga i activista feminista Elena Crespí reflexiona sobre les baixes laborals menstruals impulsades des dels ministeris d’Igualtat i de la Seguretat Social espanyols dins de la reforma de la llei de l’avortament, una mesura que  han desencadenat una polèmica emparada en arguments patriarcals que normalitzen i menystenen el dolor de les persones menstruants, segons l’autora; la il·lustració que acompanya l’article és obra d’Estefanía Zorita.  Tancant la secció, Carles Soler i Patricia Dopazo, membres de la cooperativa El Pa Sencer, presenten un informe que acaba de publicar i que mostra com el preu de la cistella ecològica és similar al de la convencional, contradient l’imaginari generat pel mercat capitalista; l’article està il·lustrat per Àngel Ventura.

Diferents iniciatives dels Països Catalans lluiten per crear comunitats que permetin generar espais segurs per les dones, col·lectivitzar els seus malestars i autogestionar la seva quotidianitat. Alguns d’aquests projectes protagonitzen la secció d’alternatives transformadores “Cruïlla”, n un reportatge d’Anna Iñigo amb fotografies d’Anna Rodríguez.

Un fil de foc que creua muntanyes
Les festes de falles dels Pirineus protagonitzen la secció cultural, “Expressions” |Oscar Rodbag

Coincidint amb la Cimera de l’OTAN a Madrid que tindrà lloc els dies 29 i 30 de juny, Nacho Ibáñez fa un repàs de la història i dels passos que poden marcar el futur immediat d’aquesta aliança militar, i analitza com, malgrat haver nascut sota el principi de la dissuasió, arran de l’esfondrament del bloc soviètic es va reconvertir en un mecanisme efectiu d’intervenció armada arreu del món. Sense abandonar les forces armades, des de la Toscana (Itàlia) Alessandro Stoppoloni relata com les protestes contra la construcció d’una base de l’exèrcit en la petita localitat de Coltano evidencien les tensions que generen les infraestructures militars al país; la fotografia és d’Enrico Mazzuoli. Per tancar la secció d’actualitat internacional, Ricard González analitza com el Govern espanyol ha abandonat quaranta anys de neutralitat en posicionar-se en favor del Marroc respecte al Sàhara, fet que ha provocat l’enuig d’Algèria.

Les baixades de falles, una festa ancestral protagonitzada per torxes de foc que té lloc durant el solstici d’estiu en diverses valls pirinenques, s’han anat recuperant durant el darrer mig segle, i ara afronten el repte de gestionar la seva projecció internacional i el risc de massificació turística; en parla el reportatge de Jofre Figueras que obre la secció de cultura, “Expressions”, que va acompanyat de fotografies de Jordi Peró Enjaume i Òscar Rodbag. En aquest apartat, incloem també un relat de Marta Grau, titulat “El monstre a dins”, il·lustrat per Mireia Pujol. I, finalment, Xavier Díez ressenya el llibre La lluita per Barcelona. Classe, cultura i conflicte (1898-1936), de l’historiador anglès Chris Ealham, tot un clàssic dels estudis històrics del moviment anarquista a Catalunya que ara es presenta per primer cop traduït al català per Virus Editorial.

Per tancar l’edició 550 de la Directa, Mariana Cantero entrevista Albert Piquer, activista que, després d’haver diagnosticat amb un trastorn de salut mental, es va implicar en la plataforma Obertament, que treballa per combatre els estigmes socials contra les persones afectades. La fotografia és de Victor Serri.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!