Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 552?

L'ús de drons de videovigilància per part dels Mossos d'Esquadra, una entrevista amb el periodista i divulgador científic Martí Domínguez o el paper de l'ecomuseologia als Països Catalans, entre els continguts de la nova edició impresa de la ‘Directa’, que també inclou un suplement sobre la pràctica del naturisme

| Pau Fabregat

Des de fa uns anys, s’ha disparat la vigilància per l’aire d’actes i protestes amb drons per part del cos de Mossos d’Esquadra, que des de fa uns mesos la practica sense informació prèvia a l’autoritat judicial. Aquesta tecnologia, com tantes d’altres, es deriva de la recerca militar i, actualment, es fabriquen aparells de vol no tripulats que permeten electrocutar o llançar gas lacrimogen. Jesús Rodríguez signa aquest reportatge amb el qual obrim la Directa.

A la secció “Miralls”, Lluís Pascual conversa amb el biòleg i escriptor Martí Domínguez. Aquest periodista i divulgador científic valencià és autor de novel·les com L’esperit del Temps (Edicions Proa, 2019), que parla sobre la intersecció entre ciència empírica i humanitats, una constant en la seva obra. Les fotografies són de Jaume Ferrando.

Martí Domínguez, biòleg, periodista i escriptor: “No hem debatut prou la mercantilització de la ciència”
El periodista valencià Martí Domínguez és el protagonista de la secció “Miralls” d’aquest número |Jaume Ferrando

Obrim la secció “Impressions” amb un article del lingüista David Valls, qui analitza com el bilingüisme social s’ha mostrat com un mecanisme que aniquila les llengües minoritzades. L’autor defensa que per al cas del català, només la imposició de la seva oficialitat única en garantiria la supervivència. Amb il·lustració d’Olga Mollà. “Pàgina Oberta” està dedicada a l’oblit que pateixen les joves amb diversitat funcional per part del Departament d’Educació, en un article que signen Marta Cruz i Cristina Agut, del Grup d’Ajuda Mútua Inclusiva de Catalunya (GAMIN), amb una il·lustració de Marina Labella.

En la secció “Cruïlla”, Guille Larios repassa iniciatives que plantegen la pràctica de l’esport de forma autoorganitzada i horitzontal, oberta a la diversitat de cossos i gènere i allunyada dels paràmetres de competitivitat capitalista. Les fotos del reportatge són de Pol Ruiz i Pepa Vives.

El Club Esportiu Popular de Manresa, una de les iniciatives que s’expliquen a la secció “Cruïlla” |Pol Ruiz

La nova constitució a Tunísia, que reafirma els poders autocràtics del seu president, Kaïs Saïd, és el tema d’obertura de la secció de temes internacionals. Ricard González és l’encarregat de signar l’article des de Tunis. En el segon reportatge, Paula Quílez analitza l’impacte de la decisió del Tribunal Suprem dels EUA de declarar anticonstitucional la protecció del dret a l’avortament i l’impacte que pot tenir en la vida de més de 166 milions de dones. A l’anàlisi, el periodista Michele Giorgio parla sobre el canvi de posició turc respecte a Síria, motivat pel desgast que ha suposat la crisi de les refugiades per al govern d’Erdogan.

Andreu Ausàs és el responsable de l’obertura d’“Expressions”, on ens parla de com els ecomuseus han esdevingut eines per dinamitzar territoris per mitjà del patrimoni material i immaterial. Aquests espais s’han convertit en llocs de referència per les seves comarques. Celebrar la teva mort és la narració literària de Bea Ramos, il·lustrada per Marga Farrús, que podeu trobar en aquest número. Tanquen la secció de cultura les ressenyes de Ferran Riera, Àlex Romaguera i Sergio D’Asensio.

I tanquem aquest número amb una entrevista a María Paz Aedo. Jordi Campabadal conversa amb aquesta sociòloga xilena, experta en ecofeminisme i ecologia política, coneixements que posa al servei de les comunitats i pobles en resistència. La fotografia és de Jaume Ferrando.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU