Coordinar les emissions de les ràdios lliures que produeixen continguts per trencar l’aïllament imposat per l’oficialitat, l’estat d’alarma i el confinament. Aquest ha estat un dels efectes del “Cadenazo Ibérico” de les Ràdios Lliures, que va donar el seu tret de sortida el 10 de maig amb setze hores d’emissió i la participació de més de vint ràdios i mitjans de contrainformació de diverses ciutats i pobles. Amb aquesta primera experiència, la marató de ràdios lliures continua. La temàtica de fons: el suport mutu com a resposta a l’exclusió i la pobresa creixent generades per la crisi sociosanitària de la COVID-19.
Es tracta d’una iniciativa que segueix els passos del “Cadenazo Radiofónico por la Salud y la Vida” llatinoamericà, emès per primera vegada el 28 de març i organitzat per diverses ràdios rebels i lliures mexicanes que es van posar en contacte per coordinar una emissió conjunta en diversos territoris de l’Amèrica Llatina. En la tercera emissió del cadenazo radial llatinoamericà hi va participar Ágora Sol, un projecte radiofònic nascut a Madrid amb el 15-M que ha estat, juntament amb Radio Almaina de Granada, qui ha promogut aterrar l’experiència arreu de l’Estat.
En la tercera emissió del ‘cadenazo’ radial llatinoamericà hi va participar Ágora Sol, un projecte radiofònic nascut a Madrid amb el 15-M que ha estat, juntament amb Radio Almaina de Granada, qui ha promogut aterrar l’experiència arreu de l’Estat
Estirant el fil del suport mutu, Radio Bronka, un projecte radiofònic lliure que va néixer a Barcelona fa 33 anys, ha preparat un programa que se centrarà en la vaga de lloguers actual, prenent com a punt de partida l’experiència de la de Gran Canària. Des de Ràdio Malva, a València, abordaran les xarxes de suport mutu organitzades per l’Espai Veïnal del Cabanyal per fer front a les necessitats de famílies i persones davant la crisi sociosanitària. Luis García, membre d’aquest projecte, exposa que el Cadenazo és una oportunitat per escoltar què passa més enllà dels cercles més propers i estar en contacte amb altres projectes lliures del territori. Una iniciativa que és possible gràcies a la feina de moltes persones. “Hi ha molta gent implicada i tot es genera en col·lectiu: les falques, les cortinetes… Cadascú aporta el que pot i està fluint d’una manera molt potent”, explica García.
Per aquest diumenge 7 de juny, s’esperen dotze hores de ràdio i la participació de 25 projectes radiofònics d’arreu del territori. Dels Països Catalans hi participen Ràdio Malva, Ràdio Aktiva, Radio Bronka, Ràdio RSK i Contrabanda FM. Des de les deu del matí es podrà seguir l’emissió a través del web de la iniciativa o a les pàgines de les ràdios participants.