Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

Tomata de penjar, del cordell al pa

Són l’essència dels plats més senzills i, alhora, més representatius de la nostra gastronomia, com el pa amb tomàquet o el pa amb oli

| Victor Serri

Les vesprades de finals d’agost l’àvia començava el ritual de cada any. Fugint de la xafogor pròpia de l’estiu preparava, a la terrassa fresqueta del maset, tots els elements indispensables per a conservar les tomates: el mànec d’un motxo, que recolzava sobre dues cadires de fusta i vímet i del qual penjava un tros de cordell, un didal, una agulla, fil i molta paciència. Una per una, els passava el fil i l’agulla pel pesó i les unia al cordell fins a formar-ne un pomell, i tornava a començar l’operació. Després les penjava en un lloc fresc i sec per a poder consumir-les durant la tardor i l’hivern. D’aquesta manera permetia que tota la família poguera gaudir d’un dels costums més senzills i alhora plaents que recorde de menut: despenjar una tomata del pomell penjat d’un clau de la cuina, refregar les dues meitats al pa acabat de comprar, afegir-hi un raig d’oli, un pessic de sal i un poc de companatge. El resultat es convertia en un esmorzar de primer nivell per a anar a l’escola.

La tomata de penjar és una manera, com tantes altres, de conservar l’excedent de la producció d’aliments. Aquesta varietat, gràcies a la seua composició química i la mida reduïda, permet que el fruit tarde a podrir-se i s’allargue el seu ús durant mesos després d’haver-lo collit. Es cultiva arreu dels Països Catalans: a Mallorca, les varietats tomàtiga de ferro (de regadiu) o ramellet (de secà); a Catalunya, per exemple, el tomàquet bombeta o de mugró o l’albercoc; o les tomates fulla de patatera o moradeta, a les comarques de Castelló al País Valencià. A més són l’essència dels plats més senzills i, alhora, més representatius de la nostra gastronomia, com el pa amb tomàquet o el pa amb oli.


SOPA FREDA DE TOMATES DE PENJAR ROSTIDES

INGREDIENTS:

1 kg de tomates de penjar

1 ceba gran

Cibulet

Alfàbega

Sal

Oli d’oliva verge

Pebre negre

1 got de llet o beguda vegetal

ELABORACIÓ:

  1. Renteu les tomates i talleu-les per la meitat, i peleu i talleu la ceba a rodanxes.
  2. Poseu les tomates i la ceba en una safata de forn i afegiu al gust sal, el cibulet i l’alfàbega,
    el pebre negre i l’oli.
  3. Poseu la safata al forn, prèviament escalfat, a 180 °C durant 30 minuts.
  4. Passats els 30 minuts, introduïu les verdures i els seus sucs en un recipient, afegiu-hi la llet
    o la beguda vegetal i bateu la mescla.
  5. Deixeu-la refredar a la nevera i, quan serviu el plat, decoreu-lo prèviament amb alfàbega
    i cibulet i un raig d’oli.

Article publicat al número 569 publicación número 569 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU