Gairebé un centenar d’organitzacions s’han reunit a París del 3 al 5 de novembre en el marc de la conferència Jovent escrivint la història. La trobada ha estat organitzada pel Centre de Relacions Públiques de la Joventut, vinculat al moviment d’alliberament kurd. Hi han participat organitzacions tan diverses com Anakbayan, de Filipines; el Consell Regional Indígena de Colòmbia; Cooperation Jackson, des d’Estats Units; Ernai, d’Euskal Herria; la Lliga del Jovent Socialista Revolucionari de Kènia; Samidoun, des de la diàspora palestina; el Consell de drets humans de Balochistan i un llarg etcètera d’organitzacions que han respost a la convocatòria. Tanmateix, activistes provinents de Sud-àfrica i el Líban no hi han pogut assistir, ja que els visats els van ser denegats.
Una comandanta de les YPJ kurdes va donar el tret de sortida destacant la importància d’una resposta conjunta als atacs del sistema capitalista, colonialista i patriarcal
La comandant de les YPJ kurdes, Nesreen Abdullah, va donar el tret de sortida a la trobada en un discurs on va destacar la importància de donar una resposta conjunta davant dels atacs del sistema capitalista, colonialista i patriarcal. Durant els tres dies que ha durat la conferència, s’han realitzat diverses taules rodones, seminaris i tallers des d’on s’ha analitzat l’actual situació política mundial i s’han compartit les diferents experiències de lluita. També hi ha hagut mostres de cultura popular provinents dels diferents territoris participants.
Presència dels Països Catalans
Dues organitzacions juvenils dels Països Catalans també han estat presents a la conferència; Arran i OJS Horitzó. Com a entitat organitzadora de la trobada, Arran ha participat en la taula rodona sobre feminisme i dones joves i les estratègies per tal de combatre el sistema capitalista i patriarcal. Un cop finalitzada la conferència, membres de la delegació d’Arran, valoraven que “hi ha un gran consens al voltant de la fragmentació de les lluites que ha provocat la Covid. Per això, existeix una necessitat de superar l’actual situació i bastir una coordinació internacional que permeti que les organitzacions es relacionin i teixeixin una aposta concreta”.
Amidou, membre de la Unió de Lluites de Mali, destaca “hem vingut perquè creiem en la importància d’unir les diferents lluites per discutir i trobar solucions conjuntament”. Des del moviment Mapuche, Valeria explica que “aquesta jornada de reflexió ens omple d’esperança i resistència”. I afegeix que “és molt important que els pobles d’Abya Yala s’apropin a altres resistències per a construir vincles que ens permetin desenvolupar estratègies sòlides contra el capital”. Alienin, de l’organització RAJ (Retomada Aty Jovem) del poble Guaraní del Brasil, detalla que “és una trobada increïble, tothom coincideix en el fet que era molt necessària. Pels pobles originaris que estem lluitant pels nostres territoris és important que la joventut estiguem davant d’aquesta lluita, ja que som la darrera generació que podem aturar una crisi climàtica que també és colonial”.
Malgrat la diversitat territorial, la conferència ha posat de manifest que moltes de les problemàtiques són transversals, amb les particularitats pròpies de cada territori
Malgrat la diversitat territorial, la conferència ha posat de manifest que moltes de les problemàtiques són transversals, amb les particularitats pròpies de cada territori. Per aquesta raó, l’organització explica que “es poden obrir moltes escletxes d’actuació política i de coordinació per tal de bastir l’organització internacional”. I conclou que “es tracta d’un esdeveniment històric, feia molt temps que no s’aconseguia ajuntar tanta gent i tantes organitzacions”. Al final de la conferència s’han acordat deu punts bàsics que han de ser la llavor dels futurs passos que faci la xarxa.