Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Ajuntament de Castelló estrena l'ordenança d'ocupació de les places prohibint un acte feminista

El PP i Vox han aprovat una normativa municipal que regula l'ús de quatre places de la ciutat: la Major, Hort dels Corders, Maria Agustina i Isabel la Catòlica, coneguda popularment com l'Ereta. L'ordenança s'ha estrenat aquest dissabte, amb la prohibició de la celebració d'una jornada feminista en l'Ereta tal com estava prevista. Moviments socials de Castelló consideren que es tracta d'una mesura que busca "perseguir" les activitats polítiques

Jornada feminista organitzada el dissabte 4 de novembre a la plaça l'Ereta de Castelló | Ester Fayos

L’inici de la jornada feminista organitzada pel col·lectiu Subversives Castelló el passat dissabte 4 de novembre es va veure interromput per l’arribada de la Policia Local. No és la primera vegada que es persona la policia en un acte celebrat a la plaça l’Ereta de Castelló, lloc de celebració d’activitats polítiques i de trobada dels moviments socials de la Plana; però sí que prohibeix el seu desenvolupament tal com estava previst. El motiu: la nova ordenança d’ocupació de la via pública per a la celebració d’esdeveniments, la qual regula l’ús de quatre places, la Major, Hort dels Corders, Maria Agustina i Isabel la Catòlica, coneguda popularment com l’Ereta.

La nova norma, en vigor des del passat 26 d’octubre i publicada en el número 136 del Butlletí Oficial de Castelló el mateix 4 de novembre, estableix unes condicions molt similars per a les quatre places. Autoritza l’ús de l’espai per a activitats de caràcter social, cultural, informatiu o festiu, però amb diverses limitacions com, per exemple, la prohibició d’organitzar concerts o utilitzar equips d’amplificació sonora o de generació de subministrament elèctric, tret que siga un acte organitzat o promogut per l’Ajuntament de Castelló. Crida l’atenció la mesura adoptada específicament per a la plaça l’Ereta, on “no podrà realitzar-se cap mena d’esdeveniment o actuació musical a partir de les set de la vesprada”.

“Les places Major, Maria Agustina i Hort dels Corders ja tenen una normativa especial. Ara, n’han fet una nova només perquè volien afegir l’Ereta i camuflar així la prohibició de fer-hi qualsevol activitat”, denuncia Toni, soci de La Cosa Nostra

Des de la regidoria de Mobilitat, en mans de Cristian Ramírez (PP), han explicat que la reforma de la normativa es deu a les “possibles molèsties generades” al veïnat. En canvi, l’associacionisme de la capital de la Plana llegeix la mesura com un intent de “persecució política”. “Les places Major, Maria Agustina i Hort dels Corders ja tenen una normativa especial. Ara, n’han fet una nova només perquè volien afegir l’Ereta i camuflar així la prohibició de fer-hi qualsevol activitat”, denuncia Toni, soci de La Cosa Nostra —centre social antifeixista situat a vint metres de l’Ereta i sol·licitant dels permisos d’ús de la plaça. Sobre les suposades queixes veïnals, Toni argumenta que són “falses”. “Al llarg del 2023 —assegura— no s’ha fet cap actuació musical ni esdeveniment amb les característiques que diu l’Ajuntament”, a excepció de la setmana de festes de la Magdalena, període que queda exclòs de les restriccions de la nova normativa.

Subversives Castelló, col·lectiu que es reuneix i organitza activitats al centre social, també considera que l’ordenança és “una estratègia més de totes les que vindran amb el govern del PP i Vox, simplement per impedir que organitzacions antifeixistes i anticapitalistes deixen d’organitzar actes amb aquesta perspectiva”, manifesta Marta, militant de Subversives. “És molt cridaner —continua— que Isabel la Catòlica, que és la que més activitat política té, aparega junt amb la resta de places”. En la mateixa línia s’expressa Joan, de la secretaria d’Acció Social de la CGT Castelló: “és un exemple de com cada vegada més es limita l’ús quotidià de l’espai públic”. Des de l’Assemblea 8M de Castelló, que també organitza actes a l’Ereta, Tamara denuncia que es tracta “d’una mesura totalment repressiva”, i li preocupa que siga retroactiva: “Ja tenim el permís demanat per a un acte del 25 de novembre [Dia Internacional contra les Violències Masclistes], però ara segurament no es podrà fer tal com estava plantejat”.

El portaveu del grup municipal de Compromís a l’Ajuntament de Castelló, Ignasi Garcia, a través d’una nota de premsa, també ha mostrat la seua oposició a l’ordenança, que considera que “restringeix la llibertat d’expressió”. La formació presentarà al·legacions, les quals se sumaran a les ja interposades per La Cosa Nostra dins del termini d’informació pública.


Confiscar cadires i taules

Teatre de la mà de la companyia La Canadiense, dinar popular, rifa, parlaments i punxadiscos eren les activitats programades en una jornada de solidaritat amb Subversives, que s’enfronta a una demanda interposada pel líder de Vox, Santiago Abascal, per un presumpte delicte d’odi. El col·lectiu va poder complir amb la programació anunciada, tot i que amb canvis d’ubicació en el cas del dinar i els DJs, que es van haver de traslladar de la plaça al Bar l’Ereta i La Cosa Nostra; i amb la restricció de poder utilitzar altaveus i microfonia durant el teatre i l’acte polític, que va comptar amb les intervencions d’altres col·lectius encausats per mobilitzar-se contra l’extrema dreta, Encausats Pego, Komando 8M Tarragona, els 4 antifeixistes de la Universitat d’Alacant, i La Cosa Nostra.

La Policia Local confisca cadires i taules de La Cosa Nostra |Ester Fayos

 

Tal com ha pogut comprovar aquest mitjà, La Cosa Nostra havia tramitat, dins el termini i en la forma escaient, la documentació per a obtenir el permís d’ocupació de la plaça l’Ereta. No obstant això, a les 12:08 hores del matí del 3 de novembre, l’Ajuntament va emetre una notificació electrònica en què es denegava la sol·licitud per “incomplir” la nova ordenança municipal. “Entenem que, com a mínim, se’ns ha de notificar amb 24 hores d’antelació per donar-nos un marge”, critica Marta. Fins al moment, tal com recorda la militant de Subversives, sempre s’han tramitat els permisos de manera correcta i s’ha aplicat el silenci administratiu positiu, és a dir, la manca de resposta per part l’administració pública ha indicat que s’ha resolt la petició de manera favorable. “Sempre hem actuat així —afirma Marta— i sempre hem pogut organitzar els actes sense incidències”, fins a aquest dissabte.

Tal com ha pogut comprovar aquest mitjà, La Cosa Nostra havia tramitat, dins el termini i en la forma escaient, la documentació per a obtenir el permís d’ocupació de la plaça l’Ereta. Però, a les 12:08 hores del matí del 3 de novembre, l’Ajuntament va emetre una notificació electrònica en què es denegava la sol·licitud

Després que la Policia Local identificara Marta, com a una de les organitzadores de la jornada, i amenaçara de desallotjar les assistents, els agents van requisar setze cadires i dues taules “per ocupar la via pública sense autorització”, segons es llegeix en l’acta d’intervenció dictada pels agents identificats amb número 050 i 059. Abans que començara l’obra de teatre de La Canadiense, quan el públic ja estava assegut en les cadires a la plaça l’Ereta, els agents van començar a arreplegar les que estaven buides. A continuació, van precintar la pèrgola ubicada en la plaça i, durant tota la jornada, un grup d’agents va romandre-hi per vigilar que es complia l’ordenança, no s’utilitzaven altaveus o microfonia i, com que s’havia denegat el permís, no s’ocupava la plaça amb les taules i cadires del dinar. “Mai havíem arribat a aquest punt, de requisar material i estar tot el dia vigilant-nos. Va ser molt vergonyós”, descriu Marta.

La nova normativa s’emmarca en un llarg historial de mesures polítiques contra les activitats organitzades pel centre social. Tal com va publicar la Directa, el PP d’Alberto Fabra va obrir dos expedientes contra La Cosa Nostra, un en 2012 i un altre en 2013, per la suposada venda d’alcohol il·legal i les presumptes molèsties al veïnat per l’excés de soroll. Mitjançant la interposició de recursos, el centre social va aconseguir demostrar que la seua activitat era legal i que les acusacions eren falses. Més tard, amb l’anomenat govern del canvi, La Cosa Nostra es va haver d’enfrontar a una clausura del local durant dos mesos, dues multes de 70.000 euros, emparades en la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda popularment com a llei mordassa; l’obertura de més d’una quinzena d’expedients, i un embargament del número de compte. “Tot forma part de la campanya repressiva que van començar des de fa molts anys”, reblen.

La Cosa Nostra va obrir les portes en l’any 2008 i des de llavors no ha cessat mai la seua activitat. Va nàixer de la necessitat de plantar-li cara al feixisme, així com de construir alternatives en una ciutat que creixia amb la proliferació de barris obrers. A poc a poc, i amb un treball de barri integrador, la plaça l’Ereta va deixar de ser un punt de trobada dels grupuscles d’extrema dreta de Castelló per convertir-se en un espai d’associacionisme juvenil on es donen trobada el veïnat i organitzacions per gaudir i formar-se políticament per mitjà d’una gran diversitat d’activitats.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!