Més de 100 organitzacions veïnals de l’Estat espanyol insten el Govern liderat per Pedro Sánchez perquè es posi fi “immediatament” a la “interrupció del subministrament elèctric que fa que temps que pateixen almenys dotze barris de tot l’Estat”. Ho han fet mitjançant una petició adreçada al president del Govern, al Ministeri per a la Transició Ecològica i al Ministeri de Drets Socials, registrada aquest dimarts 12 de gener. Entre els barris on es produeixen talls en el subministrament, es troben tres catalans: Sant Roc (Badalona), el Culubret (Figueres) i la Font de la Pólvora (Girona). L’Aliança contra la Pobresa Energètica, el Centre de Defensa de Drets Humans Irídia o la Plataforma Sant Roc som Badalona són alguns dels més de 100 col·lectius que s’han afegit al comunicat.
“Les administracions públiques assumeixen i comparteixen el discurs de les elèctriques, vinculant de manera vaga i generalitzada l’absència de subministrament amb el cultiu de marihuana”, adverteixen les entitats
“Les administracions públiques assumeixen i comparteixen el discurs de les elèctriques, vinculant de manera vaga i generalitzada l’absència de subministrament amb el cultiu de marihuana”, adverteixen les entitats en el comunicat fet públic ahir. És el cas d’alguns sectors de la Cañada Real, a Madrid, on viuen unes 4.500 persones que han passat més de tres mesos sense subministrament elèctric. Des de la companyia subministradora -Naturgy- i des del Govern de la Comunitat de Madrid asseguren que el tall es deu a una sobrecàrrega generada per plantacions il·legals de marihuana, i no a una baixada de potència, un extrem que rebutgen diferents entitats veïnals i socials de la barriada. De moment, una família del barri ha denunciat alts càrrecs de la Comunitat de Madrid i de l’empresa per la mort d’un membre de 74 anys sense problemes de salut. Els acusen d’un delicte d’omissió del deure de socors, segons ha informat Público.
Des de les entitats que han presentat l’escrit davant el Govern espanyol, es critica el fet que “les elèctriques tendeixen a criminalitzar i responsabilitzar els veïns i les veïnes d’aquests barris”. Segons el seu parer, les companyies subministradores “deixen al marge del discurs” factors com “l’absència o l’antiguitat de les infraestructures elèctriques” o “la seva obligació de garantir el servei als seus clients”. Denuncien que en aquest context, les companyies elèctriques “augmenten els seus beneficis milionaris i incrementen el preu de la llum un 27%”. “L’explicació real dels talls de llum exigeix una mirada més àmplia de la que s’està mostrant, però criminalitzar totes les persones que pateixen els talls és una bomba de rellotgeria social i resulta profundament injust i estigmatitzador”, reblen en el seu comunicat.
Les administracions també són assenyalades per les entitats. “Segueixen sense preocupar-se per la salut, el benestar i la vida digna en aquests barris, tot i la situació crítica en la qual es troben milers de famílies”. I acaben recordant que totes les persones tenen dret a una vida digna, on s’inclou tenir accés als subministraments bàsics d’energia. “La resta de situacions han de ser tractades amb la seva complexitat de manera separada: la vulnerabilitat socioeconòmica, l’absència de perspectives laborals i el cultiu de marihuana, tots ells temes difícils i que exigeixen un abordatge profund i multidimensional”, conclouen.