Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una campanya ciutadana vol que el Parlament de Catalunya intercedeixi contra l'extradició de Julian Assange

El Grup Català de suport al Moviment Internacional FreeAssangeWave per ara ha rebut el suport de la Comissió de la Dignitat, ANC Represaliats, el Consell de la República i l'eina de comunicació Octuvre

El moment en que s'emporten Julian Assange de l'ambaixada d'Equador a Londres el mes d'abril de 2019 | Arxiu

En una roda de premsa celebrada al Parlament de Catalunya s’han presentat les reivindicacions d’una campanya ciutadana en suport a Julian Assange, qui actualment es troba en reclusió a un centre penitenciari d’alta seguretat del Regne Unit, pendent d’una decisió judicial sobre la demanda d’extradició del govern dels Estats Units. Toni Strubell, portaveu del Grup Català de suport al Moviment Internacional FreeAssangeWave ha afirmat amb convicció que “Julian Assange no ha comès cap delicte, simplement ha denunciat fets gravíssims perpetrats per governs i que han suposat la mort de centenars de milers de persones”. L’acompanyaven Rosario Palomino, Lluís Adell i Albano Dante Fachin.

Des de l’inici de la campanya ciutadana han recollit prop de 3.000 signatures, que avui han entregat a la presidenta del Parlament de Catalunya Anna Erra

També han dirigit les seves paraules als representants dels grups parlamentaris de la cambra catalana que hi eren presents: Aurora Madaula (Junts), Dani Cornellà (CUP), Pau Morales (ERC) i Yolanda López (En Comú Podem). “Volem que el ple del Parlament faci un pronunciament en suport de la llibertat de premsa i dels professionals que l’exerceixen, això com que es dirigeixi al govern britànic per demanar-li que no s’efectuï l’extradicció, que es retirin els càrrecs i quedi en llibertat”, ha detallat Strubell. Des de l’inici de la campanya ciutadana han recollit prop de 3.000 signatures, que avui han entregat a la presidenta del Parlament de Catalunya Anna Erra.

La delegació del grup de suport a Julian Assange abans d’entrar al Parlament de Catalunya |Arxiu

 

Per ara, s’han sumat a la iniciativa entitats com la Comissió de la Dignitat, ANC Represaliats, el Consell de la República i el mitjà de comunicació Octuvre. El grup de suport ha volgut posar èmfasi en el “dia X” –tal i com l’han batejat–, que es preveu imminent i que serà la data en la qual les autoritats britàniques anunciaran la decisió final sobre l’extradició d’Assange als Estats Units. Cal recordar que el govern de Joe Biden reclama poder jutjar l’activista i periodista australià per crims contra la seguretat nacional, que podrien suposar la cadena perpètua.

La principal filtració de Wikileaks es va fer en coordinació amb alguns dels mitjans de comunicació més influents del planeta, com el diari El País, The New York Times, Le Monde, The Guardian i Der Spiegel

Assange va publicar l’any 2010 més de 400.000 documents secrets i comprometedors sobre la guerra d’Irak, 90.000 sobre la d’Afganistan i 800 en relació a les activitats il·legals al camp de concentració de Guantànamo, així com 250.000 cables diplomàtics que van desencadenar protestes arreu del món i dimissions de responsables polítics i del poder econòmic. Les filtracions de Wikileaks van donar poderosos arguments a la mobilització del 15-M i a la primavera àrab.

La difusió mundial d’aquells continguts es va fer en coordinació amb alguns dels mitjans de comunicació més influents del planeta, com el diari El País, The New York Times, Le Monde, The Guardian i Der Spiegel. Tot i així, només Der Spiegel s’ha sumat a la iniciativa de mitjans de comunicació que reclamen l’alliberament de Julian Assange, conjuntament amb Reeflets.Info (Estat francès), Blast (Estat francès), Vilaweb (Països Catalans), Il Fatto Quotidiano (Estat italià) i InfoLibre (Estat espanyol).

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!