Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Suspenen el desnonament de tres joves d'un edifici del fons d'inversió Cerberus al Raval

El bloc està en lluita des del 2018, quan la socimi Optimum Re Spain pretenia no renovar els lloguers i expulsar les veïnes. El Sindicat d'Habitatge del Raval ha tornat a convocar el 10 d'octubre de la setmana vinent perquè pesa una ordre de llançament sobre un altre dels pisos okupats

| Gemma Garcia

Des de 2021, l’empresa que vol desnonar tres joves al número 106 del carrer del Carme de Barcelona està en mans de Cerberus, un dels grans fons d’inversió del món, que a més del sector immobiliari, té inversions en supermercats, deute, tecnologia, atenció sanitària, energia o armes.

Optimum Re Spain és propietària de la finca, que es troba en ple barri del Raval i està protegida com a Bé d’Interès Local per l’ajuntament. Dirigida des de desembre de 2022 per Jaime Jose Azcona i presidida per Erick Schotkamp, l’empresa almenys té un edifici més al número 23 del mateix carrer. Com a Socimi, una tipologia de societat d’inversió dedicada al lloguer que no paga impost de societats, s’ha dedicat a comprar blocs i expulsar el veïnat.

 

Àlex, Elías i Juan viuen okupant un dels pisos des de fa un any i malgrat que es troben en situació de vulnerabilitat, des del Sindicat d’Habitatge del Raval denuncien que la propietat s’ha negat a negociar qualsevol mena de lloguer social. Amb una taxa d’atur entre els menors de 25 anys pràcticament del 29% i amb la precarietat imperant en l’àmbit laboral, el Sindicat subratlla que és impossible accedir a un pis, i per això reivindica que l’habitatge ha de ser “universal, gratuït i de qualitat”. Joana Sales del Sindicat lamenta que s’estiguin vulnerant les normatives d’habitatge que obliguen el gran tenidor a fer lloguer social.

El Sindicat d’Habitatge del Raval reivindica que l’habitatge ha de ser “universal, gratuït i de qualitat” i exigeix un lloguer social per als tres joves

Tant el Sindicat d’Habitatge del Raval com el Sindicat d’Habitatge Casc Antic han convocat des de les nou del matí per aturar el llançament. Entre crits de “visca la classe obrera” i “força sindicat”, ha arribat la comitiva judicial que finalment ha suspès el desnonament sense nova data. El Sindicat, però ha convocat de nou el dia 10 d’octubre, la setmana vinent, perquè pesa una ordre de desnonament sobre un altre pis okupat.

 

La història del bloc

Optimum s’ha dedicat a reformar immobles a mesura que anava expulsant el veïnat sense renovar contractes. De fet, després de pràcticament cinc mesos d’intenses i difícils negociacions, el maig del 2019, les inquilines del carrer Carme 106 i 23, organitzades en el Sindicat de Llogaters, van aconseguir que la socimi renovés els contractes de lloguer per a tres anys. Un cop transcorregut el període, en l’actualitat hi ha tres veïnes que es troben fora de contracte.

Després d’aconseguir la renovació dels lloguers el 2019, ara hi ha tres pisos que es troben fora de contracte

Alhora, l’immoble havia patit una degradació progressiva: la porta de l’edifici no tancava, una situació que comportava l’entrada de persones alienes a la finca. Per aquesta raó, el Sindicat de Llogaters, l’Observatori DESC i la PAH van interposar una denúncia per assetjament immobiliari. El procediment no va prosperar, però l’Ajuntament va emetre una ordre a l’empresa de conservació.

Abans de ser adquirida pel fons d’inversió Cerberus, la socimi pertanyia a l’empresa BMB Investement Management Partners SL. Les oficines d’aquest grup dedicat a la gestió d’inversions immobiliàries van ser ocupades el desembre del 2018.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!