Fotografies de Victor Serri | @_ittos_
“Nazis, nazis”, cridaven un grup d’espanyolistes amb el braç alçat –fent la salutació feixista– que s’encaraven a un grup d’antifeixistes. És una de les imatges sorprenents de la jornada de mobilització de l’extrema dreta de tot l’Estat espanyol a Barcelona.
La convocatòria d’aquest diumenge 9 de setembre va ser una idea de l’empresari afincat a Suïssa i exguàrdia civil José Manuel Opazo, que s’ha encarregat personalment del finançament de l’esdeveniment, en especial del costós escenari i equip de megafonia instal·lat al llarg de tota l’avinguda de Maria Cristina, on s’han fet els parlaments finals. La marxa, on s’ha demanat la convocatòria d’eleccions i s’ha acusat Pedro Sánchez de pactar amb “separatistas y terroristas” ha aplegat unes 8.000 persones, segons el recompte detallat que n’ha fet la Directa. Segons el PP de Barcelona s’hi han aplegat 400.000 persones i segons la Guàrdia Urbana eren entre 2.000 i 3.000 manifestants.
Els cartells de la convocatòria duien un petit logo on es llegia “Espíritu 8 de octubre”, en referència a la multitudinària marxa espanyolista posterior al referèndum de l’1-O, però cal recordar que en aquella ocasió van aconseguir aplegar 170.000 manifestants. Mitjançant una fotografia d’alta resolució de l’avinguda Maria Cristina hem pogut recomptar una a una 7.883 persones, incloent-hi aquelles zones de la imatge tapades per banderes, fanals o altaveus, on hem reproduït la mateixa densitat de manifestants que en el seu perímetre.
Vox, on milita Opazo, s’ha encarregat de la logística i el servei d’ordre d’una manifestació que ha rebut l’adhesió del conjunt de l’extrema dreta espanyola, que s’ha desplaçat a la capital catalana en una quarantena d’autocars. A diferència del 8 d’octubre de 2017, no s’ha vist a la marxa cap cara coneguda de l’executiva estatal o autonòmica de Ciutadans o PP, tot i que s’hi hi eren nombrosos regidors, com el barceloní Alberto Fernández Díaz.
Les cares més conegudes dels GDR del Bages o del Baix Camp –escamots que arrenquen llaços grocs– també hi tenien un lloc destacat. Óscar González, militant de Vox i un dels agressors del passat agost durant un incident a la plaça de la Independència de Manresa s’aferrava la pancarta de capçalera al costat de Santiago Abascal. González vestia una samarreta on es llegia “Raúl Macià. Libertad!”, en referència al seu company d’escamot que compleix una pena de nou anys de presó per un delicte de narcotràfic i robatori amb pistola.
La marxa s’ha iniciat amb insults a una veïna del Poblesec que tenia penjada una estelada a la finestra de casa: “guarra”, “puta”, “a un horno crematorio”, entre d’altres. Després han ovacionat dues senyores que han penjat la bandera espanyola al pas de la marxa. Cants del Cara al Sol, l’habitual “Puigdemont a prisión” i crides a utilitzar les armes contra els i les independentistes han estat la tònica fins a l’arribada a plaça Espanya.
El moment de major tensió i on s’han vist més braços alçats –salutació feixista– és quan s’han topat amb la concentració antifeixista convocada per Unitat contra el Feixisme i el Racisme, on hi havia unes 250 persones. El servei d’ordre ha tingut dificultats per a contenir militants falangistes, de Democracia Nacional, Generación Identitària, Frente Visigodo o d’España 2000 –vinguts des de València– que pretenien creuar el cordó desplegat pels Mossos d’Esquadra i passar directament a l’agressió. Al llarg de tot el recorregut s’han vist més d’una vintena de banderes amb el logo de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia espanyola. Els parlaments finals s’han fet en un ambient més tranquil, després d’escoltar diversos pasodobles per megafonia.
Un cop desconvocada la marxa s’ha tingut constància d’un mínim de dues agressions feixistes als barri del Clot i el Poblesec. En un d’aquests incidents, neonazis amb esvàstiques tatuades han colpejat al cap un grup de persones que estaven prenent un refresc a un bar del carrer Blai. Entre els membres del grup agressor s’ha pogut identificar Antonio Castellón, militant de Democracia Nacional, qui fou detingut dos mesos enrere per l’atac al casal Tres Voltes Rebel de Nou Barris. El segon incident s’ha viscut a l’estació Clot de la línia 1 del Metro. Cinc persones han quedat ferides per un atac feixista amb connotacions homòfobes.