Fa sis anys que el nucli de col·laboradores de la Directa al País Valencià treballa per fer possible un mitjà de comunicació independent, cooperatiu, assembleari i autogestionat al sud dels Països Catalans. A poc a poc, amb treball de formigueta i pas ferm, hem anat creixent i arrelant-nos cada cop més al territori, fins a arribar a ser més d’una vintena de col·laboradores en diverses ciutats i comarques que volen fer un periodisme sense respondre als interessos de cap empresa o partit. Enguany volem fer un pas més enllà, reforçar els nostres vincles i crear comunitat, amb la creació d’un espai col·lectiu, de refugi i de construcció d’alternatives, junt amb entitats amb qui hem compartit victòries i derrotes.
La llibreria la Repartidora, l’associació Per l’Horta, hereva de la primera Iniciativa Legislativa Popular per la protecció de l’Horta de València (ILP), la cooperativa Formigues Liles, especialitzada en la facilitació i acompanyament individual i col·lectiu des d’una perspectiva feminista; Mundubat, una organització de cooperació al desenvolupament centrada en la defensa dels drets humans, el feminisme i la sobirania alimentària; així com l’arquitecta i experta en agroecologia Natalia Castellanos Ayala, cofundadora de l’Associació Arrelaires i del col·lectiu Les Espigolaores, que treballen a través de l’articulació de la memòria, territori i coneixement ecològic local; i el quinzenal la Directa ens unim per crear un nou espai en comú a València.
Són diversos els criteris que ens defineixen i alcen els fonaments d’aquest espai, que s’ubicarà al número 8 del carrer Reverend Rafael Tramoyeres, al barri de Benimaclet de València. Practiquem l’autogestió, advoquem per la cooperació amb altres col·lectius i entitats per augmentar la incidència social, ens organitzem segons el principi democràtic d’“una persona, un vot” i entenem el nostre treball com a eina per la transformació en l’àmbit econòmic, laboral, mediambiental, social i cultural. A aquests principis vertebradors dels cinc projectes, se suma el fet de compartir orígens amb una d’elles, la Repartidora, amb qui durant aquests sis anys de trajectòria de la llibreria i el quinzenal hem compartit el mateix espai, on ens hem reunit, hem pres decisions i hem organitzat actes i presentacions per al veïnat. És ella, de fet, qui ens ha impulsat i ofert a formar part d’aquest projecte en comú i, així, també disposar de la primera seu física de la Directa al País Valencià.
Tot i que en temps de pandèmia i crisi econòmica semble que el més prudent siga aturar-se i minimitzar els riscos, els cinc projectes que formarem part d’aquest espai creiem que és necessari buscar nou llocs on reforçar i impulsar l’economia social i solidària i el cooperativisme, com a l’eixida a les crisis econòmica i climàtica i com a una forma de vida col·lectiva. Ampliar l’abast del pensament crític al País Valencià, difondre i consolidar les lluites i el discurs dels moviments socials, generar un espai per als col·lectius, fer d’aquest un lloc inclusiu, construït des de les cures, l’horitzontalitat i la interseccionalitat; fer d’altaveu i d’espai de trobada per a les iniciatives de l’economia transformadora i teixir xarxa entre els agents de transformació social de manera cooperativa són els objectius que mouran aquest espai.
Per fer-ho possible, aquest dilluns, 26 d’abril, hem llançat la campanya “Un espai comú a València”, amb l’objectiu d’aconseguir 15.000 euros i poder dur a terme la reforma que necessita el local de 220 metres quadrats que disposem a Benimaclet. Amb el vostre suport, aquest constarà d’una llibreria especialitzada en pensament crític de noranta metres quadrats, amb capacitat d’albergar un fons d’entre 6.000 i 8.000 llibres; una sala polivalent de setanta metres quadrats per a fer presentacions, tallers, grups de lectura, trobades, rodes de premsa, assemblees…, i de la qual puguen fer ús els col·lectius de la ciutat; un espai de treball de cinquanta metres quadrats compartit entre diferents col·lectius i projectes de l’economia social i solidària, i un racó per a la xicalla, perquè les criatures i les famílies puguen gaudir de l’espai de forma més relaxada i inclusiva. Fem possible un nou espai en comú per al pensament crític, els col·lectius socials i la transformació social al País Valencià.