Coincidint amb el dia en què tindrà lloc la reunió amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), l’espai que aplega els principals sindicats estudiantils, la Coordinadora d’Assemblees Interuniversitària ha convocat una aturada estudiantil per a la jornada del dijous. Amb el final del curs molt a la vora, aquesta podria ser l’última jornada de lluita d’un curs acadèmic estrany, amb escassa presencialitat a les universitats catalanes, factor que ha influït en la capacitat de l’activisme estudiantil.
No obstant això, la campanya de denúncia de la crisi educativa ha estat present en les facultats durant tot el curs. Augmentar les ràtios del professorat, garantir una tornada a les aules segura i defensar una universitat pública i de qualitat han estat algunes de les reivindicacions. L’elecció del dijous com a dia de la mobilització té a veure amb el fet que els rectors de les universitats catalanes tenen sobre la taula un compromís que haurà de negociar-se aquest mateix dia.
Augmentar les ràtios del professorat i garantir una tornada a les aules segura han estat algunes de les reivindicacions d’aquest curs
Les demandes d’aquest compromís són les següents: equiparació dels preus de grau i màster i de graus entre si, remuneració de les pràctiques, aplicació de la immersió lingüística per a blindar el català a les aules, instauració de protocols efectius en matèria de gènere i un posicionament a favor de l’absolució de les encausades per defensar la universitat pública.
La vaga actual ha comptat amb una de les prèvies més espectaculars que es recorden fa poc, amb una ocupació per part de les assemblees de facultat de l’històric edifici central de la Universitat de Barcelona (UB). Les estudiants van passar els dies 20, 21 i 22 d’abril a l’emblemàtic edifici i van acabar forçant a l’ACUP a la negociació després de dues reunions. La portaveu de la Coordinadora d’Assemblees Interuniversitària, Berta Navarrete, va comentar que el termini per a signar el compromís, que expira el 13, era “un vot de confiança” al diàleg.
Precisament d’aquí, de la plaça Universitat, partirà dijous la manifestació unitària barcelonina, fixada per al migdia. A la mateixa hora ho faran a Lleida, des del rectorat de la UdL, i a Girona, des de la plaça del Vi. Al Camp la cita és a les deu, dues hores abans, amb una convocatòria de concentració a la plaça de la Patacada de Reus. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), centre que acostuma a ser punta de llança de les lluites estudiantils, l’aturada ha començat el dia 12. La jornada ha començat amb talls en els accessos a la universitat i piquets a les facultats.
La seu de Ciutadans va aparèixer la setmana abans amb pintades per anunciar la vaga i assenyalar la postura que manté contra l’ús del català a les aules
Abans d’això, les estudiants ja havien preparat el terreny per a la mobilització, amb xerrades com la del passat dia 27 a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i amb actes com el celebrat a la UAB el dijous 6, que va comptar amb la presència, entre d’altres, del represaliat vallecà Alfon. A més, les seus barcelonines dels partits polítics PP i Ciutadans van aparèixer la setmana abans amb pintades per anunciar la vaga i assenyalar la postura que manté contra l’ús del català a les aules, acció que es va estendre a diverses marquesines de parades d’autobusos urbans de la capital de Catalunya.
Malgrat totes les dificultats i restriccions, no es tracta tampoc de la primera vaga estudiantil. A més del ja clàssic 8 de març, on les estudiants van parar per a posar en primer pla les reivindicacions feministes, l’octubre de l’any passat, el col·lectiu de Doctorands en Lluita va convocar una aturada unitària. Segons l’organització, es va tractar d’una mobilització històrica per ser la primera vegada en què l’alumnat i el professorat –amb reivindicacions normalment dividides– van sumar forces per denunciar la precarietat que assota a tots dos sectors.