El pròxim 18 de desembre es compliran dos anys de la protesta convocada per Tsunami Democràtic al Camp Nou en el marc del partit entre el FC Barcelona i el Real Madrid, en el marc de les protestes posteriors a la sentència als líders independentistes del procés. Durant aquella jornada, Víctor Verdejo, un jove de 26 anys de Vilanova i la Geltrú, que treballa com cuiner, va ser detingut acusat de llançar objectes contundents contra el cordó policial de la policia catalana. Ara, dos anys després, la fiscalia sol·licita per a ell set anys de presó, una pena-multa de 900 euros i la indemnització de quasi 3.000 euros en conjunt per als tres Mossos d’Esquadra que el van detenir.
Cap a les vuit del vespre d’aquell dia, l’entorn de l’estadi del FC Barcelona bullia d’activitat, però una mica diferent de la de qualsevol dia de partit: d’una banda, l’afició del Barça que acudia a l’estadi i, de l’altra, manifestants convocades per Tsunami Democràtic, que sota el lema “Sit and Talk” (“seieu i parleu”) pretenia visibilitzar les protestes contra la sentència dictada pel Tribunal Suprem. Segons el relat de la Fiscalia, durant el recorregut per accedir a l’estadi, “El grup ‘Supporters Barcelona’ va coincidir amb un grup nombrós de persones que venien de participar en la protesta de Tsunami Democràtic”, motiu pel qual “els agents dels Mossos d’Esquadra van ser comissionats per situar-se a la confluència entre Travessera de les Corts i la Maternitat, amb la finalitat d’intentar evitar un enfrontament entre els dos grups de signe contrari”.
La Generalitat s’ha personat com acusació particular i els serveis jurídics del Departament d’Interior demanen per a Víctor Verdejo una pena d’un any i mig de presó, una pena-multa de 900 euros i indemnitzacions per als tres mossos que van participar en la detenció
Segons l’escrit presentat pel Ministeri fiscal, “l’acusat, que formava part d’un grup de 300 persones i estava vestit amb jaqueta tipus bomber i pantalons negres, va agafar una ampolla i la va llançar” contra el cordó dels Mossos. Els agents amb TIP 9951, 14536 i 15453 van procedir a detenir-lo, però segons el relat de la fiscalia, Verdejo es va resistir, causant la fractura d’un dit i diferents contusions i hematomes als tres Mossos, motiu pel qual ara se li demanen set anys de presó. Està acusat d’un delicte de desordres públics, un delicte d’atemptat amb agreujant d’ús d’objectes perillosos, dos delictes lleus de lesions i un delicte menys lleu de lesions.
Acusacions sense sentit
“La versió policial està plena d’incongruències”, explica Anna, qui forma part del grup de suport al jove, que es va crear poc després de rebre les acusacions en ferm. “Dins d’una manifestació suposadament violenta, amb persones encaputxades, els Mossos són capaços d’identificar el Víctor sense problema”, qüestiona. Des del grup de suport, s’alerta que “agafen el Víctor com a cap de turc i com a exemple de què et pot passar si et mobilitzes”. L’advocada de Verdejo i membre d’Alerta Solidària, Norma Pedemonte, qüestiona les peticions de pena de la fiscalia, ja que considera que “els fets no són prou greus per justificar un marc penològic tan alt” i que “l’acusació de la fiscalia no té cap mena de sentit”. Des del grup de suport es recalca que “la fiscalia fa una interpretació creativa dels atestats policials”, que juntament amb les dilacions del procés, afecten “la salut emocional de l’encausat, així, com la d’amics, família i del mateix grup de suport”. “Aquesta espera forma part de la pena, encara que després acaben absolts”.
A la petició de penes de la fiscalia, cal afegir la proposta de la Generalitat, que en aquest cas ha decidit presentar-se com acusació particular. Els serveis jurídics del Departament d’Interior demanen per a Víctor Verdejo una pena d’un any i mig de presó, una pena-multa de 900 euros i indemnitzacions per als tres mossos que van participar en la detenció. “L’acusació particular per part de la Generalitat no ens sorprèn, però ens indigna: és hipocresia pura que partits independentistes persegueixin amb processos judicials gent que ha sortit al carrer per la independència”, valoren des del grup de suport. L’advocada Norma Pedemonte, per la seva banda, espera que “la Generalitat acabi retirant-se de la causa”, tal com ha passat en diferents casos similars dels últims mesos.
Tsunami absent
Des del grup de suport, Anna explica que “l’acusació arriba especialment tard”, però això no ha impedit organitzar una resposta ràpida. “A Vilanova i el Penedès, per desgràcia, hem hagut de fer front a casos de repressió com els de Josan o els 9 de Vilanova”, el que els ha permès saber quines eren les passes a seguir. És per això, que des del grup de suport han preparat un acte públic per a recaptar fons el pròxim 18 de desembre, quan se celebren dos anys justos de l’acció de Tsunami Democràtic. Des del grup de suport també qüestionen el fet que, tot i que la mobilització va ser convocada des d’aquesta plataforma, “després de les protestes postsentència va desaparèixer i va deixar indefensa molta gent represaliada”.